Tips om te ontharen voor tieners en vrouwen

Ontharen voor meisjes en tieners is een cosmetische behandeling die, met de juiste hygiëne, veiligheid en begeleiding, geen nadelige gevolgen heeft.
Tips om te ontharen voor tieners en vrouwen

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Haarloze lichamen als onderdeel van het vrouwelijke schoonheidsideaal dateren al van duizenden jaren geleden. De trend werd echter wijdverbreid en populair aan het begin van de 20e eeuw, vooral in het Westen. Sociale, culturele en familiale druk is aanwezig in de esthetische behoefte van tieners en vrouwen aan ontharen.

Met de eerste tekenen van de puberteit verschijnen er haren op plaatsen die zichtbaar kunnen zijn in rokken, blouses, of badpakken. Daarom is het vaak onvermijdelijk en natuurlijk dat tieners en vrouwen ze willen wegwerken.

Het is aan de ouders om het onderwerp uitvoerig ter sprake te brengen en ontharen voor tieners en vrouwen te begeleiden naar de beste beslissingen over de eerste keer ontharen, die een gewoonte is die hen voortaan zal vergezellen. Lees verder om te weten te komen hoe je je kunt voorbereiden, wanneer je met tieners moet praten, en welke ontharingsmethoden het meest geschikt zijn.

Tips vóór de eerste keer ontharen

Meisje aan zee
Het verlangen om lichaamshaar te verwijderen verschijnt meestal samen met de eerste haartjes, zo rond de leeftijd van 11 of 12 jaar.

De zorg voor je uiterlijk is doorslaggevend bij de beslissing om lichaamshaar te verwijderen. Maar ook andere belangrijke redenen sturen de beslissing. Bekend is dat het verwijderen van haar de ophoping van nare geurtjes tot een minimum beperkt.

Enkele waarschuwingen zijn echter belangrijk bij een huidstijl die onderhevig lijkt te zijn aan sociale “haarfobie” opgelegd door de geseksualiseerde modellen van film, televisie, en sociale netwerken. Als we bijvoorbeeld het zichtbare haar volledig verwijderen, is er meer kans op irritatie en infecties en zijn er betere hygiënische gewoonten nodig.

Hoe dan ook, de tijd voor ontharen bij tieners en vrouwen zal komen. Het verlangen ontstaat vaak bij meisjes tussen de leeftijd van 11 en 12 jaar, hoewel het afhangt van de ontwikkeling van het meisje of de puber, het soort haar, en hun huid. Dit verlangen komt ook steeds vaker voor bij jongens.

Of je nu een meisje of jongen bent die voor het eerst haar goed wil verwijderen, of een bezorgde ouder, verzorger, of vriend, houd rekening met deze tips voor een eerste zachte ontharingservaring zonder schadelijke na-effecten.

Neem, voor je met ontharen begint, een warm waterbad

Warm water onder de douche of met een kompres op de plek helpt de poriën te openen en de pijn te verminderen, en maakt bovendien het ontharen doeltreffender. Als je hier een of twee dagen per week een scruboefening aan toevoegt, zullen de resultaten veel beter zijn.

Als je klaar bent, sluit een bad of het aanbrengen van koud water de poriën en verzacht de huid. Ga niet in de zon. Gebruik vochtinbrengende crèmes om irritatie te voorkomen na het harsen of scheren en de dagen erna.

De huid moet schoon, droog en vrij van wondjes zijn

In sommige gevallen wordt het harsen bij ontharen voor tieners en vrouwen gedaan om een strapless jurk naar een feestje te kunnen dragen. Of om een wandeling naar het zwembad of het strand te maken. Om complicaties te voorkomen moet je kalm blijven en voorzichtigheid betrachten.

Op de huid die aan de esthetische behandeling onderworpen wordt mogen geen sporen van crèmes of lichaamsoliën zitten, zeker niet als er met waxen gewerkt wordt . Ook moet het harsen vermeden worden als er wondjes zijn of als de huid rood of verbrand is. Tenslotte moet je minstens 24 uur wachten als je huid lange tijd aan de zon blootgesteld is geweest.

De beste manier om haar te verwijderen is altijd de minst pijnlijke

Het gezegde “schoonheid is pijn” is niet geschikt voor deze eerste keer. Het is niet nodig aan een oefening te beginnen die blijvend zal zijn, onnodig de pijngrens overschrijdend. Hier zijn enkele van de mogelijkheden.

Als het om minder pijnlijke opties gaat, is er chemisch bleken. Dit is aan te bevelen als het haar van de adolescent dun, kort en niet erg overvloedig is, en als hun huid niet donker is.

Ondertussen is scheren snel en budgetvriendelijk, maar als er acne, puistjes of wondjes zijn, loop je het risico dat de situatie verergert. Anderzijds moet je een beetje behendig zijn in het hanteren van het mesje om snijwonden te voorkomen. Dus als er een betere optie is, moet meteen scheren niet bovenaan de lijst staan.

Ontharingscrème geeft hetzelfde resultaat als scheren , met het voordeel dat er geen wondjes achterblijven. Een jonge vrouw moet dit echter niet alleen proberen. Als ze de crème te lang op haar huid laat zitten, kan die schuren en dermatitis veroorzaken.

Koude wasstrips branden of snijden niet, maar ze moet wel weten hoe ze ze voorzichtig moet verwijderen en de huid daarna verzorgen.

Tenslotte is het belangrijk te weten dat wassen, crèmes of scheermesjes folliculitis kunnen veroorzaken , vandaar het belang van scrubben en reinigen om ingegroeide haren of infecties te voorkomen.

Vermeldenswaard is ook dat laserontharing een definitieve oplossing biedt voor folliculitis. Het kan ook uitgevoerd worden als er acne is, een veelvoorkomende aandoening in de adolescentie. Raadpleeg je kinderarts hierover als je meer wilt weten.

Andere methoden voor ontharen die geschikt zijn voor tieners en vrouwen

Ontharing
Je ontharingsmethode moet bepaald worden aan de hand van het soort haar en de huid. Daarnaast prioriteit geven aan een zachte optie voor de tere huid van tieners en vrouwen.

Als ontharen een gewoonte is geworden, heeft het haar de neiging zwakker te worden. Er zijn ontharingsprocédés die snelle maar kortstondige oplossingen bieden, terwijl meer gespecialiseerde procédés ervoor zorgen dat de volgende sessie een tijdlang niet nodig is. Laten we dit eens van dichterbij kijken.

Elektrolyse

Bij de eerste keer ontharen voor tieners en vrouwen gaat het erom dat ze niet worden onderworpen aan pijnlijke procedures, zoals elektrolyse, die de wortel van het haar vernietigt door elektroden als naalden te gebruiken. Omdat ze nog groeien en zich ontwikkelen is het bovendien waarschijnlijk dat het geen definitieve procedure is. Het haar zal uiteindelijk teruggroeien.

Ontharing met laser

Dit apparaat dat een versterkt licht van gestimuleerde straling uitzendt, werkt heel precies op de haarfollikel in, maar het is duur en pijnlijk. Het is alleen aan te bevelen bij volwassenen of bij zeer volwassen adolescenten.

Alleen dan kunnen mensen een verantwoorde beslissing nemen over hun uiterlijk. Anderzijds is dit middel het beste voor de blanke huid om verbranding te voorkomen. Dat komt omdat het monochromatische licht door melanine wordt geabsorbeerd.

In het geval van moedervlekken (of hyperpigmentatie) is het nodig bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen en de aanbevelingen van een specialist op te volgen. Als een laser gebruikt wordt, moeten de moedervlekken in feite met verband beschermd worden om geen direct licht te ontvangen.

Intens gepulseerd licht

Dit werkt net als de laser, maar met minder doeltreffendheid, meer sessies, en een groter risico op brandwonden. Het heeft echter wel een voordeel: op elke huidsoort kunnen goede resultaten verkregen worden . Het is aan te bevelen een arts te raadplegen voor je dit soort behandeling gebruikt .

Lees ook dit artikel:
Acht populaire ontharingsmethoden

Pincetten voor gezichtshaarverwijdering

Een pincet kan gebruikt worden op specifieke plaatsen, zoals de wenkbrauwen. Het haar wordt op deze manier bij de wortel verwijderd, en het effect houdt tot drie weken aan. Een beginner moet zich echter goed laten adviseren door deskundigen of mensen met meer ervaring. De extractielijn moet zich namelijk voegen naar de vorm van het gezicht.

Waxen

Dit is een klassieke techniek. Koud, warm of heet, wax trekt het haar bij de wortels uit en is daarom pijnlijk, vooral de eerste paar keer. Toch is harsen een beter alternatief voor ontharingscrèmes.

Toch is heet harsen niet bijzonder aan te bevelen als er spataderen zijn of als het meisje in een warme streek woont, want met hitte verwijden de aderen zich gemakkelijker.

Het is een mythe dat je niet kunt harsen voor je eerste menstruatie

Er is niets dat een meisje of tiener verhindert haar te verwijderen voor de eerste menstruatie. Soms wordt de menstruatie uitgesteld, terwijl andere tekenen van ontwikkeling al duidelijk zijn, zoals haar in de oksels of benen. Ontharen is een uitsluitend esthetische methode.

In veel gevallen is de begeleiding van een moeder in dit opzicht gunstig. Het is aan haar om een gezond voorbeeld te geven. Wat niet over het hoofd gezien mag worden is dat alle huidtypes verschillend zijn. De meest gevoelige huid kan een soms irriterende en pijnlijke ingreep te verduren krijgt als een meisje ervoor kiest lichaamshaar te verwijderen.

Het beste is om naar een dermatoloog te gaan om uit de eerste hand aanbevelingen van specialisten te horen. Dit is vooral het geval als je een pijnlijke eerste ervaring wilt vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.