Tien huismiddeltjes voor zachtere hielen
Gebarsten hielen wijzen, onder andere, op een slechte voetverzorging en uitdroging. Daarnaast kunnen gebarsten hielen ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Zachte hielen zijn veel hygiënischer en kunnen helpen om problemen in de toekomst te voorkomen. Er zijn middeltjes om zachtere hielen te krijgen.
Zachte vs. gebarsten hielen
Het hebben van gebarsten hielen is een probleem, omdat deze aandoening de buitenste huidlaag aantast. De barsten kunnen echter ook dieper worden en zo heftige pijn veroorzaken.
Barsten in de hielen ontstaan wanneer de huid op de hielen en rondom droog wordt en er te veel druk op wordt gelegd. Volgens sommigen wordt dit probleem ook veroorzaakt door een tekort aan zink en omega 3-vetzuren.
Tips voor zachtere hielen
Enkele van de beste tips voor zachtere hielen zijn het dragen van dichte schoenen en het gebruiken van vochtinbrengende crème op je hielen.
Als er echter al droge barsten in je hielen zitten, dan kun je ook eens een van de onderstaande huismiddeltjes proberen:
1. Puimsteen en voetenbad
- Om je voeten zacht te maken, kan het helpen om je voeten voor het slapengaan even vijftien tot twintig minuutjes te laten weken in warm water.
- Vervolgens gebruik je een puimsteen om de droge huid te verwijderen. Wees voorzichtig dat je niet te hard schrobt op de delen waar de huid al gebarsten is.
- Op deze manier kun je dode huidcellen verwijderen en ervoor zorgen dat je huid een stuk zachter en gladder wordt.
- Droog je voeten daarna goed af. Smeer ze in met een goede vochtinbrengende crème en trek een paar sokken aan.
Probeer dit elke avond te doen.
2. Gezonde oliën
Soms zijn een gebrek aan hydratatie en een droge huid de voornaamste reden waarom mensen last hebben van gebarsten hielen.
Plantaardige oliën zijn een zeer praktische en behulpzame remedie om de huid te hydrateren en droogheid te voorkomen.
- Kokosolie en olijfolie zijn in dit geval twee zeer goede opties.
- Trek nadat je je voeten hebt ingesmeerd met olie een paar katoenen sokken aan, zodat de olie terwijl je ligt te slapen de hele nacht door zijn werk kan doen.
3. Vaseline en citroensap
Citroensap en vaseline zorgen ervoor dat een harde huid weer zacht wordt en de kans op barsten in de hielen kleiner wordt.
- Om deze ingrediënten op de juiste manier te gebruiken, kun je je hielen het beste eerst even vijftien tot twintig minuten laten weken in heet water met zout.
- Vervolgens droog je je voeten goed af en smeer je je hielen in met een mengsel van citroensap en vaseline.
- Tot slot trek je nog even een paar sokken aan en laat je het mengsel de hele nacht door zijn werk doen.
4. Honing, een natuurlijke zachtmaker
Dankzij de vele gunstige effecten die honing heeft, kan dit middeltje gebruikt worden als een zeer effectieve huidbehandeling, aangezien het helpt om de huid te hydrateren en zacht te houden.
Om van deze voordelen te profiteren, meng je gewoon een eetlepel honing in een emmertje warm water en laat je je voeten hier even in weken.
5. Paraffinebehandeling
Paraffine is een geweldig middel om de huid op je hielen zachter te maken. Het is ideaal om gebarsten hielen die pijn en ongemak veroorzaken, te behandelen.
Deze behandeling bestaat uit een mengseltje van paraffine en kokos- of mosterdolie.
- Verwarm beide ingrediënten tot een draaglijke temperatuur en breng dit mengsel vervolgens aan op je hielen.
- Trek daarna een paar sokken aan en laat het mengseltje gedurende de nacht zijn werk doen.
6. Scrub met rijstbloem
- Maak je eigen scrub door twee à drie eetlepels rijstbloem te mengen met wat honing en appelazijn.
- Laat je voeten eerst even weken in wat warm water om de huid zachter te maken.
- Masseer vervolgens met ronde bewegingen dit exfoliërende mengsel in je hielen.
Lees ook:
Waarom scrubben goed is voor je huid
7. Scrub van haver
Ook haver is een natuurlijk product dat enorm veel gunstige eigenschappen heeft voor de huid op je hielen. Haver helpt niet alleen om zachtere hielen te krijgen, maar ook om ze er mooier uit te laten zien.
- Om van deze eigenschappen te profiteren, meng je simpelweg een paar eetlepels gemalen haver met een beetje jojobaolie.
- Breng dit mengsel vervolgens met ronde bewegingen aan op je hielen en laat het tien minuten zitten.
8. Mengsel van yoghurt en honing
Nog een geweldig huismiddeltje voor zachtere hielen, is een pasta gemaakt van yoghurt en honing.
Ingrediënten
- 125 gram of 1 yoghurt
- 25 g of 1 eetlepel honing
Bereiding
- Meng de yoghurt met de honing en breng dit mengsel vervolgens aan op de harde huid onder je hielen.
- Herhaal dit proces voor de beste resultaten elke avond.
9. Mengsel van baking soda en haver
Je kunt de huid onder je hielen ook zachter maken door je hielen in te smeren met een pasta gemaakt van baking soda en haver.
10. Wonderolie
Tot slot is ook wonderolie een geweldig middeltje om de huid op je hielen te verbeteren. Zorg er echter wel voor dat je deze olie niet aanbrengt op open wondjes.
In dit geval is het de bedoeling dat je eerst een stukje gaas laat weken in een beetje wonderolie en dat je dit stukje gaas vervolgens om je hiel heen wikkelt en vastplakt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). coconut oil. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_2281.
- FEN, F. E. de N. (2013). Yogur. Fundación Española de Nutrición.
- Gahukar, R. T., & Mital, S. (2017). Castor oil. In Green Pesticides Handbook: Essential Oils for Pest Control. https://doi.org/10.1201/9781315153131.
- Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology. https://doi.org/10.1201/b12065.
- Mcloone P, Oluwadun A, Warnock A. M. Honey: a therapeutic agent for disorders of the skin. Central Asian Journal of Global Health. Agosto 2016. 5 (1).
- Medline Plus. Ácido Salicilico tópico. Biblioteca Nacional de Medicina de Estado Unidos. Septiembre 2016.
- Rosado J. L. Deficiencia de zinc y sus implicaciones funcionales. Salud Pública Mexicana. 1998. 40: 181-188.
- Van Everdingen, J. J. E., & Menke, H. E. (2012). Vaseline. Nederlands Tijdschrift Voor Dermatologie En Venereologie.