Thuismiddeltjes voor wespensteken

Wespensteken kunnen zwelling en pijn veroorzaken. Hoewel je alert moet zijn op mogelijke allergische reacties, kunnen beide symptomen worden verholpen met enkele huismiddeltjes. Ontdek in dit artikel hoe!
Thuismiddeltjes voor wespensteken

Laatste update: 05 juli, 2020

De pijn veroorzaakt door wespensteken wordt meestal na een paar uur vanzelf beter. Sommige mensen hebben echter een remedie nodig om het te verlichten, omdat het erg pijnlijk kan zijn. Zolang er geen tekenen zijn van een allergische reactie, is dit gelukkig iets dat je gemakkelijk thuis kunt oplossen.

Als je een allergische reactie hebt op een wespensteek, dan moet je onmiddellijk medische hulp zoeken, omdat er een risico bestaat op anafylactische shock. Dit is een ernstige reactie die diverse problemen kan veroorzaken zoals:

 • huiduitslag.
 • ademhalingsmoeilijkheden.
 • duizeligheid.
 • andere complicaties die tot de dood kunnen leiden.

Gelukkig komt dit type reactie niet vaak voor. Meestal kan het ongemak van een steek op natuurlijke wijze worden behandeld met huismiddeltjes en basiszorg. Hieronder leggen we enkele handige oplossingen uit.

Handige remedies voor pijn veroorzaakt door wespensteken

Als je pijn ervaart door een wespensteek, is het belangrijk om te weten wat de juiste manier van reageren is.

 • Het eerste dat je moet doen, is controleren of de angel nog steeds in je huid zit.
 • Als dat zo is, moet je het voorzichtig verwijderen en je huid lichtjes schrapen met de rand van een bankpasje.
 • Vervolgens moet je het gebied schoonmaken met warm water en neutrale zeep. Als je een antisepticum hebt, is dit een goed moment om het te gebruiken.

Maar wat kun je doen tegen de pijn en de zwelling? Na een paar minuten kun je namelijk last krijgen van een brandend gevoel en pijn.

Om deze symptomen te verlichten, kun je enkele remedies met natuurlijke ingrediënten gebruiken. Houd er echter rekening mee dat ze slechts tijdelijke verlichting bieden en niet altijd effectief zijn. De meeste remedies komen voort uit populaire overtuigingen dat ze werken. Er is echter niet altijd bewijs van hun effectiviteit bij deze symptomen.

Koude kompressen

Een koud kompres bij wespensteken

Een koud kompres is een goede optie om de pijn veroorzaakt door wespensteken te verminderen. Je moet het op het getroffen gebied gebruiken zodra je de huid hebt gedesinfecteerd.

Volgens een publicatie (link in het Engels) van de gezondheidsbibliotheek van de Rochester Universiteit, vermindert de kou de pijn doordat het het getroffen deel van je lichaam verdooft. Bovendien helpt het de zwelling te verminderen.

Hoe gebruik je ze?

Je hebt twee opties om deze remedie te gebruiken.

 • De eerste is om een handdoek nat te maken met koud water en deze in een zak te doen die je dicht kunt ritsen. Leg dit vervolgens gedurende 15 minuten in de vriezer. Houd het daarna tegen het getroffen gebied.
 • Een andere optie, die sneller is dan de eerste, is om een ijsblokje in een handdoek of doek te wikkelen. Gebruik het onmiddellijk om het gebied waar de angel zat voorzichtig te masseren.

Etherische oliën

Tot op heden is er geen bewijs om etherische oliën in verband te brengen met het verlichten van de pijn veroorzaakt door wespensteken. Veel mensen hebben ze echter gebruikt als een kalmerende en antiseptische remedie.

Volgens een studie (link in het Engels) gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, hebben etherische oliën antimicrobiële eigenschappen die het risico op infectie verminderen.

Hoe gebruik je ze?

 • Om te beginnen kun je kiezen uit verschillende opties, zoals tea tree, lavendel of rozemarijnolie, die bekend staan om hun antiseptische en antibacteriële eigenschappen.
 • Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, meng je één of twee druppels met een halve theelepel basisolie, zoals olijfolie of kokosolie.
 • Wrijf het mengsel vervolgens twee of drie keer per dag op het getroffen gebied.

Aloëveragel

Aloëveragel heeft vele toepassingen voor de huid

Aloëveragel is niet alleen een veilig ingrediënt voor je huid, maar ook een geweldige behandeling om ontstekingen en pijn veroorzaakt door wespensteken te verminderen.

Een studie (link in het Engels) gepubliceerd in het medische tijdschrift Pharmacognosy Reviews geeft aan dat aloëvera-extracten ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Om deze reden kan het goed zijn voor het bestrijden van je symptomen.

Hoe gebruik je het?

 • Haal eerst wat verse aloëveragel uit de plant.
 • Wrijf het vervolgens gedurende twee of drie minuten op het getroffen gebied.
 • Herhaal dit twee of drie keer per dag.

Wat helpt er nog meer om pijn door wespensteken te verlichten?

Naast de remedies die we hebben genoemd, kun je ook andere maatregelen gebruiken om de pijn veroorzaakt door wespensteken te verminderen.

 • Volgens informatie van de Mayo Clinic kun je bijvoorbeeld hydrocortisoncrème gebruiken, of een antihistaminicum in te nemen. Beide opties verminderen roodheid en jeuk.
 • Calamine-lotion en vrij verkrijgbare niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zijn ook goede opties. Zorg ervoor dat je de instructies van de arts of apotheker volgt als je NSAID’s gebruikt.

Als de symptomen niet verbeteren of zelfs erger worden, is het altijd het beste om medische hulp te zoeken. Dat geldt altijd voor wespensteken in de mond of bij meerdere steken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
 • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
 • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.