Therapeutische massage: soorten en voordelen
Er zijn verschillende soorten therapeutische massage en ze zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Deze technieken zijn zeer geschikt voor de behandeling van lichamelijke aandoeningen, omdat ze efficiënt kunnen zijn bij het verminderen van pijn.
De etymologie van het woord ‘massage’ onthult de oorsprong ervan. In het Arabisch staat massa voor ‘zacht wrijven’. Daarnaast is het Griekse woord ervoor massein, wat ‘wrijven’ betekent, en de Hebreeuwse taal heeft mashech, wat zich vertaalt naar ‘tasten’.
Een massage is de manipulatie van zachte weefsels die bestaat uit het uitvoeren van een ritmische actie met voldoende intensiteit op bepaalde lichaamspunten. De manipulatie vindt meestal plaats op de oppervlakkige weefsellagen maar kan ook op de diepe lagen worden gedaan.
Massages kunnen zowel therapeutische, ontspannings- en sportieve doeleinden hebben. Een ontspannende massage heeft vooral een esthetisch doel, terwijl sportmassage zowel goed is voor als na een lichamelijke inspanning.
In dit artikel bespreken we voornamelijk de verschillende soorten technieken die gebruikt worden bij een therapeutische massage. Laten we dus snel bekijken welke technieken er gebruikt kunnen worden en wat de effecten hiervan op het menselijk lichaam zijn.
De effecten van therapeutische massage op het lichaam
Over het algemeen zijn er geen contra-indicaties voor massage, met uitzondering bij de aanwezigheid van open wonden en ontstekingen.
Er kunnen wel specifieke omstandigheden zijn waarin bepaalde bepaalde technieken mogelijk beter vermeden kunnen worden. Een bepaalde handgreep kan dus meer aangewezen zijn omdat het geschikter kan zijn binnen de verschillende soorten therapeutische massages.
Het is een vergissing te denken dat je alleen massages kunt gebruiken om spieraandoeningen te behandelen. De voordelen van therapeutische massages zijn daarnaast ook fysiek en psychologisch.
In feite kun je zelfs een combinatie van twee of meer soorten massages in dezelfde behandeling gebruiken om eventuele ongelijkheden in de weefsels te verbeteren.
Enkele voordelen van therapeutische massage zijn:
- Spierontwikkeling.
- Ontspanning van samengetrokken spieren.
- Weefselflexibiliteit op lange termijn.
- Pijnverlichtend.
- Een gevoel van algemeen welbevinden.
- Verbetering van de bloed- en lymfecirculatie.
Ontdek ook dit artikel:
De voordelen van een Shiatsu-massage voor je lichaam
Technieken bij een therapeutische massage
De verschillende soorten massages variëren afhankelijk van hun techniek en therapeutisch doel. Ook al varieert de classificatie van de soorten therapeutische massages, hier is een algemene lijst die ze beschrijft volgens hun kenmerken:
- Strijken
- Kneden
- Compressie
- Kloppen
- Trillingen
Strijken
Deze techniek kan men omschrijven door het uniform en langzaam strijken over een lichaamsdeel. Over het algemeen zal dit longitudinaal of cirkelvormig zijn.
Het is daarbij erg belangrijk om geen weefsel weg te duwen dat geen behandeling nodig heeft. In zijn oppervlakkige variant kunnen strijkingen de circulatie van de huid verhogen en de regeneratie van de huidlagen bevorderen.
Diepe strijkingen zijn een aparte vorm van massage binnen deze categorie. Het doel hiervan is om zowel stress te verminderen als te werken aan de bloed- en lymfecirculatie. Deze massage bevordert onder andere de veneuze terugkeer die vaak onvoldoende is na grote inspanningen.
Kneden
Over het algemeen is dit een van de meest energetische soorten therapeutische massages, samen met kloppen. Door te kneden probeert de masseur de oppervlakkige weefsels los te maken van de diepe laag en ook om de spiervezels te verplaatsen.
Deze techniek combineert zowel het rollen, draaien als het strekken van de spieren. Deze bewegingen worden ritmisch uitgevoerd. Diep kneden kan het samentrekkende vermogen van je spieren vergroten. Je kunt deze techniek onder andere gebruiken om:
- afvalstoffen uit weefsels te verwijderen.
- doorbloeding van de spieren te bevorderen.
- ontspanning te bevorderen.
De bewegingen van deze techniek zijn kort. Therapeuten moeten hierbij gecontroleerde druk gebruiken en dat doen ze meestal met hun vingertoppen. De toepassing ervan kan ook zeer nuttig zijn rond de gewrichten.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek de geweldig lepelmassage voor je gezicht
Compressie
Deze techniek is statisch, er is dus geen sprake van weefselverplaatsing. Hier duwt de therapeut op een bepaald van het gebied gedurende 30 tot 60 seconden zonder hierbij naar de zijkanten te bewegen. Compressie kan zowel worden uitgevoerd met de vingertoppen, knokkels als de ellebogen.
Kloppen
Binnen de verschillende soorten therapeutische massage is kloppen, ook wel percussie genoemd, een van de meest energieke vormen, samen met kneden. Er zijn twee verschillende manieren om te kloppen, die beiden moeten worden uitgevoerd zonder het contact tussen de therapeut en de huid te verliezen:
- Therapeuten kunnen kloppen met de handpalmen in een holle positie. Dit wordt ook wel battre a l’air comprimé of tapotage genoemd.
- Daarnaast kunnen kloppen met de ulnaire rand van de handen (aan de kant van de pinken), waarbij ze constante druk en hoge energie behouden.
Kloppen verhoogt de circulatie van het behandelde gebied. Hierdoor wordt de spier onder andere voorzien van voedingsstoffen. Tevens verhoogt deze techniek het samentrekkend vermogen van de spieren en normaliseert de tonus.
Als gevolg van deze effecten beschouwen velen het ook als een stimulerende massagetechniek. Dit komt omdat het het algemene welzijn van de persoon die de massage ondergaat verbetert.
Trillingen
De bewegingen van deze techniek zijn kort en ritmisch. Ook staan de handen constant in contact met de huid en voeren de onderarmen van de therapeut statische contracties uit die trillingen veroorzaken.
De therapeut zal echter wel snel moe worden bij het uitvoeren van deze techniek. Enkele van gunstige effecten van deze techniek zijn onder andere:
- Spierontspanning.
- stimulatie van de bloedsomloop.
- het losmaken van slijm uit de longen bij patiënten met ademhalingsproblemen.
Kende je het bestaan van therapeutische massage al? Zoals je kunt zien, gaan hun voordelen verder dan het herstellen van de spieren. Raadpleeg een expert om te bepalen welk type massage het beste bij je past in jouw situatie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fritz, Sandy. Fundamentos del masaje terapéutico. Editorial Paidotribo, 2001.
- Anglada, Josep Ferrer. Masaje avanzado: valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando. Elsevier Health Sciences, 2018.
- Vazquez, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje (p. 100).
- Silega, G. (2010). Masaje. In Tratado de Medicina Física, Hidrología y Climatología Médica (pp. 58–70). USA: Hyppocrates publishing.
- Pecos Martín, Daniel. “Los efectos adversos del masaje.” (2017).