Tepelpijn: 9 oorzaken bij mannen en vrouwen

De belangrijkste oorzaak van tepelpijn is meestal wrijving, maar het kan ook het gevolg zijn van ernstiger ziektebeelden, zoals sommige infecties.
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 17 maart, 2023

Het borstgebied is zowel bij mannen als bij vrouwen een zeer gevoelig gebied, vooral het gebied bij de tepel. Daarom kan tepelpijn voor iedereen een zeer ongemakkelijk symptoom zijn. De oorzaken van deze aandoening zijn velerlei en we vertellen je er hier alles over.

Tepelpijn is een zeer variabel symptoom, dus de intensiteit en duur zullen per persoon verschillen. Over het algemeen wordt het ervaren als ongemak of verhoogde gevoeligheid. Bovendien verdwijnt de pijn in de meeste gevallen na 3 of 4 dagen vanzelf, zonder dat een specifieke behandeling nodig is.

9 mogelijke oorzaken van tepelpijn

De oorzaken van dit symptoom zijn zeer gevarieerd en kunnen variëren van eenvoudige wrijving tot een ernstige pathologie zoals de ziekte van Paget. Gelukkig zijn de meeste oorzaken goedaardig, en hoef je je geen zorgen te maken. Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn als volgt.

1. Wrijving

De meest voorkomende oorzaak van tepelpijn bij zowel mannen als vrouwen is wrijving. Wrijving met kleding treedt meestal op tijdens inspannende lichamelijke activiteit. Door de bewegingen schuurt de kleding tegen de tepel en ontstaat er irritatie.

Deze pijn kan ook ontstaan door het dragen van een slecht passende beha of door wrijving tussen lichamen tijdens geslachtsgemeenschap. Mensen melden vaak een scherpe, stekende pijn als gevolg van irritatie. Bovendien kan de huid droog of gebarsten zijn.

Idealiter moet het materiaal dat de irritatie veroorzaakte vermeden worden. Het is ook mogelijk om tijdens het sporten een strook tape op de tepel te plaatsen om schuren te minimaliseren. Mensen die als gevolg van wrijving een scheurtje of wondje oplopen, moeten het gebied wassen en een genezende crème aanbrengen.

2. Hormonale veranderingen

Vrouwen ondergaan tijdens hun menstruatiecyclus voortdurend hormonale veranderingen. Verhoogd progesteron en oestrogeen in de dagen voorafgaand aan de menstruatie beïnvloeden de borstklieren en kunnen tepelpijn veroorzaken. De hormonen veroorzaken vochtophoping in de borsten, waardoor de gevoeligheid ervan toeneemt.

Tepelpijn treedt op in de dagen vóór de menstruatie en verdwijnt dan vanzelf als de menstruatie begint. Hoewel het symptoom zichzelf beperkt, kunnen koude kompressen op het gebied worden aangebracht om de zwelling te verminderen. Als de pijn na een paar dagen niet weggaat, is het nodig een arts te raadplegen.

3. Zwangerschap

Zwangerschap is een andere veel voorkomende oorzaak van tepelpijn bij vrouwen. De borsten van de moeder worden groter, vooral in het laatste trimester, om moedermelk te produceren. Deze groei veroorzaakt uitzetting van de huid en daarmee meerdere symptomen zoals pijn en jeuk.

De borsten kunnen tijdens de zwangerschap ook andere veranderingen ondergaan die belangrijk zijn om te weten. De tepels worden vaak donkerder, er verschijnen kleine knobbeltjes, en er is een verhoogde gevoeligheid in de hele borst.

Hoewel er niet veel gedaan kan worden om de pijn in dit geval te verlichten, helpen ijskompressen goed. Daarnaast moeten vrouwen minstens twee keer per dag een vochtinbrengende crème aanbrengen als ze willen voorkomen dat er striae ontstaat.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Tepelafscheiding: oorzaken en aanbevelingen

4. Borstvoeding

Vrouw geeft borstvoeding
Een slechte borstvoedingshouding is een van de meestvoorkomende oorzaken van tepelpijn bij vrouwen.

Borstvoeding kan een werkelijk prachtig proces zijn om de band tussen moeder en kind te vormen. Toch kan borstvoeding volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) tepelpijn veroorzaken als het niet met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Dit komt vaker voor in de eerste maanden, wanneer het kleine mondje van de baby de tepel niet goed kan vastpakken en er wrijving ontstaat met het tandvlees.

Anderzijds kan pijn ook optreden wanneer het kind tandjes begint te krijgen, omdat dit de manier waarop de tepel wordt vastgehouden kan veranderen. Beide situaties kunnen kloven en zelfs bloedingen veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak van pijn in deze fase is het gebruik van een borstkolf met een zeer kleine cup.

Als je tepelpijn hebt tijdens de borstvoeding, kun je het beste altijd een lactatiekundige raadplegen. Hij/zij zal je de beste borstvoedingstechnieken kunnen geven om dit symptoom te voorkomen.

5. Allergieën

Zoals we al gezegd hebben, zijn de tepels een van de meest gevoelige plekken van het lichaam, en dat maakt ze gevoelig voor beschadiging. Chemicaliën in wasmiddelen, zeep en zelfs kledingmateriaal kunnen een allergische reactie veroorzaken. Tepelallergie uit zich meestal in pijn, jeuk en roodheid.

Ontstekingsremmende crèmes kunnen in deze gevallen helpen de symptomen te verlichten. De beste behandeling zal echter bestaan uit het opsporen en elimineren van de veroorzaker. Daarvoor is het nodig om neutrale zeep te gebruiken, het gebied te wassen met warm water, en het wasmiddel te vervangen.

6. Eczeem of atopische dermatitis

Atopische dermatitis, of eczeem, is een overdreven auto-immuunreactie als gevolg van blootstelling aan een bepaald allergeen. Naast tepelpijn treedt eczeem op met symptomen die lijken op allergie, maar met een grotere intensiteit. Mensen kunnen last hebben van roodheid, intense jeuk, gezwollen tepels en zelfs blaren.

De lijst van stoffen die atopische dermatitis op de tepel kunnen uitlokken is erg lang. De belangrijkste producten zijn scheercrèmes, lotions, zeep, wasmiddel en parfums.

De behandeling van atopische dermatitis is gebaseerd op het gebruik van corticosteroïde crèmes. De effecten van langdurig gebruik van deze middelen kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid, zodat ze alleen onder toezicht van een dermatoloog mogen worden gebruikt.

7. Infecties

Infecties in de borstklier of de bovenliggende huid zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van tepelpijn. Dit kan variëren van eenvoudige folliculitis of mastitis tot ernstigere infecties zoals borstkandidiasis. Gelukkig is deze laatste volgens sommige onderzoeken (Engelse link) een zeldzame borstziekte.

De symptomen en klinische verschijnselen zijn zeer uiteenlopend en hangen af van de ernst. Roodheid, zwelling, pijn en purulente afscheiding zijn enkele van de meest voorkomende. Sinusinfecties worden veroorzaakt door meerdere micro-organismen die via kleine laesies het lichaam binnendringen.

Topische behandeling met specifieke zalven is meestal voldoende. Orale antibiotica kunnen echter nodig zijn om de infectie onder controle te krijgen.

8. Trauma

Tepelpijn

Elke klap op de borsten kan tepelpijn veroorzaken. Het meest voorkomende trauma aan het gebied ontstaat tijdens seksueel contact, vooral als dat plotseling gebeurt. Een andere frequente oorzaak van pijn is een tepelpiercing.

De pijn veroorzaakt door tepelpiercings duurt meestal een paar weken. Gedurende deze periode is het nodig om het onder controle te houden door pijnstillers te nemen en het gebied schoon te houden om infectie te voorkomen. Aan de andere kant zal pijn veroorzaakt door andere trauma’s na een paar dagen vanzelf verdwijnen zonder dat er medicijnen nodig zijn.

9. De ziekte van Paget en kanker

Uiteindelijk kunnen de ziekte van Paget en andere soorten borstkanker het ontstaan van de pijn verklaren. De ziekte van Paget is een kwaadaardige pathologie van de borst die zich kan manifesteren als een metastatisch brandpunt van een tumor.

De belangrijkste symptomen die gepaard gaan met borstkanker zijn veranderingen in de vorm van de tepel, excoriaties, zweren, sinaasappelhuid, gele of bloederige afscheiding uit de tepel. Bij aanwezigheid van deze symptomen is het essentieel om zo snel mogelijk een specialist te raadplegen.

Gelukkig kan borstkanker op veel verschillende manieren worden behandeld, waaronder chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. De behandeling kan echter ingewikkelder worden naarmate de ziekte vordert, dus vroegtijdig overleg is altijd aan te bevelen.

Raadpleeg bij twijfel je arts

Zoals je ziet zijn de meeste oorzaken van tepelpijn goedaardig. In die zin zou het symptoom na een paar dagen vanzelf moeten verdwijnen. Je moet echter altijd een specialist raadplegen als de pijn niet afneemt, verergert, of gepaard gaat met andere alarmerende symptomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK et al. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63.
  • Stamatakos M, Kontzoglou K, Sargedi C, Tsaknaki S, Safioleas M. Mammary candidiasis. A breast infection difficult to handle. Chirurgia (Bucur). 2008 Sep-Oct;103(5):583-6.
  • Berens PD. Breast Pain: Engorgement, Nipple Pain, and Mastitis. Clin Obstet Gynecol. 2015 Dec;58(4):902-14.
  • Di Como J, Tan S, Weaver M, Edmonson D, Gass JS. Nipple pain: Raynaud’s beyond fingers and toes. Breast J. 2020 Oct;26(10):2045-2047.
  • Morland-Schultz K, Hill PD. Prevention of and therapies for nipple pain: a systematic review. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2005 Jul-Aug;34(4):428-37.
  • Niazi A, Rahimi VB, Soheili-Far S, Askari N et al. A Systematic Review on Prevention and Treatment of Nipple Pain and Fissure: Are They Curable? J Pharmacopuncture. 2018 Sep;21(3):139-150.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.