Zeven tekenen dat je niet genoeg van jezelf houdt

Denk je dat je niet genoeg van jezelf houdt? Sommige gedragingen kunnen een teken zijn dat je gevoel van eigenwaarde een oppepper nodig heeft. Hier zijn wat tips.
Zeven tekenen dat je niet genoeg van jezelf houdt

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het leven is zo kort dat het tijdverspilling is om je zorgen te maken over wat anderen over je denken. Dit komt omdat als je altijd de goedkeuring van anderen zoekt, je uiteindelijk een ruggengraatloze persoon wordt die niet meer weet wie je bent of wat je wilt. Dit kan een teken zijn dat je niet genoeg van jezelf houdt.

Als je eigen geluk begint af te hangen van de mensen om je heen, is het tijd om een pauze te nemen en na te denken over je leven en de manier waarop je het leidt. Er moet iets veranderen.

Je houdt niet genoeg van jezelf als je jezelf niet accepteert

We moeten je zeggen dat je misschien niet genoeg van jezelf houdt als je niet in staat bent jezelf te accepteren zoals je bent of als je een totaal ander mens geworden bent. Je hebt de fout gemaakt alles wat je bent in de handen van anderen te leggen, en nu ben je verloren.

Vandaag willen we een paar van de tekenen delen dat je niet genoeg van jezelf houdt, zodat je kunt opstaan en deze situatie een halt toeroepen.

Man die niet van zichzelf houdt
Vermijd je koste wat kost alleen zijn met jezelf? Als dat zo is, wijs je misschien af wie je werkelijk bent en gebruik je anderen om jezelf niet onder ogen te hoeven komen.

1. Je bent niet vrij om jezelf te zijn, je houdt niet genoeg van jezelf

Zijn wat anderen willen dat je bent kan je uitputten. Het lijkt je misschien gemakkelijk, maar de waarheid is dat het veel gemakkelijker zou zijn om gewoon jezelf te zijn dan te proberen iemand te zijn die in werkelijkheid niet bestaat.

Als je je op dit moment afvraagt of je je wel helemaal vrij voelt om jezelf te zijn, met al je gebreken en deugden, moet je eens naar je gedrag kijken.

Breng je te veel van je tijd door omringd door andere mensen? Vermijd je koste wat kost alleen te zijn met jezelf? Als dat zo is, wijs je misschien af wie je werkelijk bent en gebruik je de menigte om er niet over na te denken. Sterker nog, misschien heb je de mensen met wie je al die tijd doorbrengt de macht gegeven om je te veranderen – en voel je je slecht als ze er niet zijn.

Het is tijd om je van dat alles los te maken en te ontdekken wie je werkelijk bent.

We denken dat je dit artikel ook graag zult lezen:
Hoe je gelukkig kan zijn met jezelf

2. Je bent bang om te zeggen wat je denkt

Heb je ooit dat zelfbewuste gevoel gehad tijdens een gesprek of een angst om je eigen mening te uiten als die anders is dan die van de rest? Zo ja, dan kan het zijn dat je jezelf “kneedt” naar andere mensen, ook al betekent dat dat je je eigen overtuigingen afwijst en niet uitspreekt.

Als je nooit iets zegt, dan luistert niemand, en zullen ze je negeren en niet serieus nemen. Wees niet bang om anders te zijn of te denken. Je zou een gebrek aan eigenwaarde kunnen hebben waar je wat aan moet gaan doen.

Jouw mening is net zo relevant als die van iemand anders. En zelfs als je denkt dat ze misschien louter onzin zijn, zijn ze dat niet! Breng ze naar buiten, spreek ze luid uit, en maak je aanwezigheid kenbaar. Je mening doet er meer toe dan je denkt.

3. Je bent kritisch op jezelf

Je bent zo kritisch op jezelf dat je zonder het zelf te beseffen je eigen vooruitgang uit de weg gaat en vastloopt. Op de een of andere manier straf je jezelf omdat je niet de dingen doet die je zou moeten doen. Je beseft niet dat fouten maken je helpt te leren en verder te gaan.

Stop met jezelf te bekritiseren – waardeer alles wat je tot nu toe bereikt hebt, hoe klein ook, en vier het zelfs als je denkt dat het er niet toe doet. Als je dat doet, is dat het bewijs dat je van jezelf bent gaan houden.

4. Het is lang geleden dat je voor jezelf gezorgd hebt

Niet goed voor jezelf zorgen omdat je niet genoeg van jezelf houdt
Je moet van jezelf houden, gezond zijn voor jezelf, en je mooi kleden voor jezelf – niet voor iemand anders.

Iedereen moet zich prettig voelen in zijn eigen vel. Doe je dat niet, dan doe je iets verkeerd. Dus, als je gestopt bent met voor jezelf te zorgen, je goed te kleden, gezond te eten, en je je daardoor allemaal slechter voelt, verander het dan!

Je moet van jezelf houden, gezond voor jezelf zijn, en je mooi kleden voor jezelf – niet voor een ander. Als jij dat niet doet, zal niemand anders het doen. Deze verantwoordelijkheden in de handen van anderen laten is een ernstige vergissing.

5. Je bent niet in staat tot zelfmotivatie, je houdt niet genoeg van jezelf

Zonder motivatie daalt je slaagkans als het gaat om het uitvoeren van een plan of droom tot een minimum. Je zult nooit krijgen wat je wilt als je niet vertrouwt op je vaardigheden en jezelf niet elke dag een shot positieve motivatie geeft.

Je zult een of twee keer falen en er zullen mensen om je heen zijn die je niet steunen, maar je moet toch in jezelf blijven geloven en alles nastreven wat je wilt. Laat je niet tegenhouden door anderen. Hecht waarde aan je eigen dromen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Tips om een dag vol motivatie en vreugde te hebben

6. Je vertrouwt niets wat met jou te maken heeft

Zelfvertrouwen is even belangrijk als de motivatie waar we het eerder over hadden. Zonder zelfvertrouwen zul je nergens in slagen. Heb je wel eens stilgestaan bij waartoe je in staat bent? Heb je alles wat je bereikt hebt op waarde geschat, hoe klein ook?

Als je genoeg van jezelf houdt, heb je vertrouwen in jezelf en laat je dat door niemand ontluisteren. Bovendien kun je bereiken wat je wilt en je zult je fouten waarderen, waardoor je kunt leren.

7. Je geeft jezelf niet eerlijk aan anderen

Een stel heeft ruzie
Je verdient liefde evenveel als ieder ander. In feite is de enige liefde die er op dit moment toe doet de liefde die je voor jezelf hebt.

Door allerlei levensomstandigheden kun je je bang voelen om je voor anderen open te stellen en hen te laten zien wie je werkelijk bent. Met je volle bewustzijn heb je een pantser geschapen om je te beschermen dat je ook verzwakt.

Als je jezelf niet aan anderen geeft, als je je niet openstelt, als je niet liefhebt, zul je nooit weten wat het betekent om echt geliefd te zijn. Bovendien zul je nooit het gevoel ervaren dat je een ander volledig kunt vertrouwen.

Dit maakt je verdrietig en versterkt je overtuiging dat je het niet waard bent bemind te worden. Maar op dit moment moet je heel goed weten dat je net zo goed als ieder ander liefde verdient. Sterker nog, de enige liefde die er op dit moment toe doet is die welke je voor jezelf voelt.

Conclusie

Het kan soms moeilijk voor je zijn om jezelf te vertrouwen, en misschien denk je dat je het niet verdient om bemind te worden en dat je daarom zo’n pijn hebt. Als dit gebeurt, erken dan dat je het mis hebt en dat je een oplossing moet zoeken.

Het is je leven dat hier op het spel staat – je gevoelens, je emoties, en je dromen. Dus, begin je leven te waarderen en je zult de persoon gaan waarderen die je werkelijk bent. Het is geen gemakkelijke weg, maar de inspanning zal de moeite waard zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.