Hoe je gelukkig kan zijn met jezelf

Om gelukkig te zijn met jezelf, moet je zelfliefde cultiveren, je angsten overwinnen en stoppen met het internaliseren van de mening van andere mensen. Ontdek in dit artikel andere richtlijnen!
Hoe je gelukkig kan zijn met jezelf
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gelukkig zijn met jezelf is een van de belangrijkste dingen in het leven. Wat betekent dit? Hoe kun je gelukkig zijn met jezelf? Wanneer je je gelukkig bent dan kun je volledig in het heden leven en met optimisme en hoop naar de toekomst kijken. Met andere woorden, je stroomt met het leven mee.

Het tegenovergestelde gebeurt als je niet leert om van jezelf te houden, te vergeven of jezelf te accepteren, omdat dit tot angsten, onrust en zorgen leidt. Hoe kun je dus gelukkig zijn met jezelf? Volg dan deze richtlijnen! Als je dat doet, dan zul je dingen vanuit een ander perspectief gaan zien, vanuit het perspectief van eigenliefde.

Je KUNT gelukkig zijn met jezelf

Gelukkig zijn met jezelf kan voor elk persoon iets anders betekenen, omdat de weg naar geluk voor iedereen anders is. We kunnen echter allemaal beslissingen nemen die ons in staat stellen om in harmonie te leven. De betekenis van geluk is complex. Voor een aantal auteurs (Spaanse link) betekent het: “Geluk is geen doel. Het wordt op de reis, het pad gevonden.”

Als zodanig kunnen we bevestigen dat elk persoon in het leven een ander pad zal inslaan, omdat we als mens allemaal uniek zijn. De denker Antonio Pérez Esclarín verklaarde het volgende:

“Er zijn meer dan zeven miljard mensen op de wereld. Er is echter niemand zoals jij. Het is mogelijk dat iemand qua lichaamsbouw op jou lijkt, in de manier waarop je loopt, in de toon van hun stem, de manier waarop ze lachen, de kleur van hun ogen… Jij bent echter anders dan de rest. Je bent uniek en onherhaalbaar.”

Als zodanig kunnen we concluderen dat we allemaal onherhaalbare, unieke wezens zijn, en dat ieder van ons zijn eigen pad naar geluk heeft. Hoe kun je echter leren om gelukkig te zijn met jezelf? Volg gewoon de aanbevelingen die we hieronder geven!

Richtlijnen om je te helpen om gelukkig te zijn met jezelf

Vrouw is blij met zichzelf

Om gelukkig te zijn met jezelf, moet je negatieve en beperkende denkpatronen doorbreken en zelfliefde cultiveren. We moeten beginnen met het benadrukken van enkele fouten die je ervan weerhouden om geluk te bereiken. Dit zijn onder andere:

  • Geen rekening houden met het heden. Dit is wanneer je je op het verleden concentreert of op dingen of mensen die geen deel meer uitmaken van je leven. Je geniet dus niet ten volle van de kansen die elke nieuwe dag met zich meebrengt.
  • Beperkende overtuigingen hebben. Je denkt bijvoorbeeld, “Het leven is moeilijk”, “Ik zal niet kunnen veranderen”, of “Dit is moeilijk voor me,” naast andere cognitieve dissonanties.
  • Uit gewoonte en uit angst voor het onbekende op dezelfde plek of bij dezelfde persoon blijven.
  • Je dromen uitstellen, misschien om die van iemand anders te ondersteunen.
  • Niet genieten van wat je doet. Dit gebeurt wanneer je je werk niet leuk vindt of wanneer je zo hard werkt dat je geen tijd hebt om te ontspannen en contact met de natuur en jezelf te maken.

Naast deze fouten kunnen anderen je ervan weerhouden om gelukkig met jezelf te zijn. Hieronder lees je wat je eraan kunt doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat niks je in de weg staat om gelukkig te zijn.

Richtlijnen voor geluk

Vrouw ligt op de bank te genieten

Laat je angsten los

Laat je angsten gaan en beoefen onthechting. Een overmatige gehechtheid aan materiële dingen of mensen kan tot angst leiden en op die manier je welzijn vervolgens negatief beïnvloeden.

Erken dat jij je thuis bent

Je ‘thuis’ is dus geen fysieke plaats zoals het huis waarin je woont of het gebouw waar je werkt. Als je dit begrijpt, dan zal je je overal op je gemak voelen, want je bent dan eigenlijk overal thuis.

Respecteer jezelf

Verwen anderen niet alleen maar om hen een gelukkig gevoel te geven. Je moet daarbij altijd je eigen grenzen respecteren. Als je andere mensen over je grenzen laat gaan, dan zal dit negativiteit veroorzaken.

Vergeef jezelf je fouten

Je moet jezelf de fouten die je hebt gemaakt vergeven, want je bent namelijk niet perfect. In feite is niemand dat! We maken allemaal fouten. Het is daarom belangrijk om jezelf te leren vergeven.

Verwen jezelf

Beloon jezelf voor je prestaties, voor die kleine doelen die je elke dag bereikt. Eet een ijsje, koop een boek, ga de stad in. Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn en jezelf te verwennen.

Stel je projecten niet uit

De tijd is nu! Stop niet met het volgen van je doelen om een ander te helpen om zijn dromen te bereiken. Jij bent je belangrijkste project en investering. Als je je dromen blijft uitstellen, dan zul je je uiteindelijk gefrustreerd voelen, omdat je je realiseert hoeveel je had kunnen bereiken als je gewoon je angsten had overwonnen.

Praat zo goed mogelijk over jezelf

Voorkom dat je te streng voor jezelf bent. Praat met anderen over je kwaliteiten. Als je meelevend en genereus voor jezelf bent, dan zul je je vredig voelen en dan zal je dit ook gaan uitstralen.

Kies je kring goed

Vermijd het om jezelf met giftige mensen of klagers te omringen. Omring jezelf alleen met mensen die positieve emoties overbrengen en je enthousiast maken, anders kunnen ze je meetrekken in een neerwaartse spiraal.

Decoreer je ruimtes

Gebruik elk decoratief element dat je leuk vindt, zodat je je thuis op je gemak voelt. Hoewel geluk niet van fysieke structuren afhankelijk is, kan een opgeruimd huis je helpen om je kalmer te voelen. Kleuren zijn ook belangrijk, omdat ze energie overdragen.

Neem een positieve houding aan. Laat woede en wrok los en vermijd het om dingen persoonlijk op te vatten. Onthoud dat we allemaal een weerspiegeling van onze innerlijke toestand zijn. Een aantal dingen die mensen tegen je zeggen zijn dus gewoon projecties van zichzelf.

Nog steeds aan het worstelen?

Als je je zelfrespect hebt verloren, pas dan deze richtlijnen toe. Ze zullen je helpen inzien dat je gelukkig kunt zijn met jezelf zonder van iemand anders afhankelijk te zijn! Je zult ook belangrijke beslissingen gaan nemen die je leven zeker zullen veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguado, M., Calvo, D., Dessal, C., Riechmann, J., González, J. A., & Montes, C. (2012). La necesidad de repensar el bienestar humano en un mundo cambiante. PAPELES de Relaciones Ecosociales y Cambio Global.
  • Margot, J.-P. (2011). LA FELICIDAD. Praxis Filosófica.
  • Chopra, D. (1999). El camino hacia el amor. Biblioteca de Bolsillo.
  • S, J. I. (2006). Sobre el amor. Fragmentos Del Libro «Al Margen de La Ciencia».
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.