Zo zeg je gedag tegen schrale en gebarsten lippen

Om te voorkomen dat onze lippen barsten, is het van essentieel belang om het gebied schoon en gehydrateerd te houden en gezonder te eten om onze afweer een oppepper te geven.
Zo zeg je gedag tegen schrale en gebarsten lippen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lippen zijn spieren bedekt met slijm en verschillende huidlagen. De buitenste laag is erg dun en daardoor extreem gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo ontstaan gemakkelijk schrale en gebarsten lippen.

Lippen hebben ook een ingewikkeld bloedvatsysteem. Dit is precies de reden waarom we zo sterk bloeden als we een wondje oplopen in dit gebied en waarom het gebied verschillende tinten rood kan hebben.

Wat zijn die barsten in je lippen?

Gebarsten lippen

De barsten of scheuren die we in onze lippen zien zijn kleine verwondingen in de fijne plooien van onze lippen en mondhoeken. Ze kunnen voor veel ongemak zorgen en behoorlijk pijnlijk zijn.

Ze verschijnen om verschillende redenen. Over het algemeen vormen ze zich vanwege droge klimaten met lage temperaturen.

Maar ook het gebruik van lippenbalsems of lipbijten kan een oorzaak zijn.

Daarnaast kunnen de de lippen ook uitdrogen vanwege de volgende redenen:

De oorzaken van gebarsten lippen kunnen dan ook variëren. In het artikel van vandaag willen we enkele eenvoudige maar efficiënte oplossingen met je delen die je kunnen helpen ze te behandelen en ongemak te voorkomen.

Let wel: als het probleem voortdurend optreedt, moet je een afspraak maken met je arts. De mogelijkheid bestaat dat je hoekige cheilitis of een soort van lipinfectie hebt die afkomstig is van schimmels, bacteriën of een virus.

Wil je vollere lippen? Lees het volgende artikel: Tips voor vollere lippen

Remedies voor de behandeling van schrale en gebarsten lippen

Om schrale en gebarsten lippen met succes te behandelen, moet je eerst weten waarom ze uitdrogen.

De volgende voorzorgsmaatregelen zijn zeer belangrijk:

 • Houd je lippen en de hoeken van je lippen droog.
 • Breng hydraterende balsems aan.
 • Wrijf niet over je lippen en open je mond niet te vaak.
 • Leer de gewoonte af om je lippen steeds nat te maken met je tong.

Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water om gebarsten lippen te voorkomen

Te veel vocht op de lippen is een factor die schrale lippen veroorzaakt. Hydratatie van binnenuit is echter wel heel belangrijk om te voorkomen dat je lippen uitdrogen.

Drink elke dag 10 tot 12 glazen water om gehydrateerd te blijven.

Een gezond dieet

Een tekort aan vitamine B en ijzer kan een oorzaak zijn van gebarsten en schrale lippen.

Zorg er daarom voor dat je voedingsmiddelen eet die deze voedingsstoffen bevatten, zoals:

 • bladgroenten
 • melk en melkproducten
 • eieren
 • granen
 • vlees

Bovendien moet je vitamine A en E binnenkrijgen. Deze vitaminen houden de huid gezond en bevorderen de wondgenezing, waaronder wondjes op de lippen.

Eet onder andere voldoende van de volgende voedingsmiddelen:

 • vis
 • groenten
 • fruit
 • noten
 • Zaden

Een andere geweldige optie is het innemen van vitaminesupplementen. Raadpleeg echter je arts voordat je ze aan je dieet toevoegt om mogelijke problemen en bijwerkingen te voorkomen.

Gebruik aloëvera

Aloëvera tegen gebarsten lippen

In verschillende van onze artikelen hebben we gesproken over hoe nuttig aloëvera is dankzij de medicinale eigenschappen die het bezit.

 • Om het toe te passen, wrijf je een beetje gel op het gekloofde gebied.
 • Laat het daarna 15 tot 20 minuten inwerken en spoel het vervolgens af met warm water.

Als je van plan bent om vervolgens naar buiten te gaan, breng dan na de behandeling een vochtinbrengende lippenbalsem met SPF aan.

Mondhygiëne

In veel gevallen zijn gebarsten lippen niet het gevolg van een infectie, maar zijn ze gewoon uitgedroogd.

Het is erg belangrijk om het gebied niet aan te raken met je handen. Zo blijft het schoon. Je moet deze maatregelen nemen om te voorkomen dat de wondjes geïnfecteerd raken en om ze te laten genezen.

Bovendien moet je voorkomen dat je met je tong langs je lippen gaat. Als je het gebied wilt schoonmaken, is het gebruik van een schone tissue veel hygiënischer.

Make-up

Make-up

Als je al een infectie hebt is het bovendien ontzettend belangrijk dat je geen cosmetica deelt met anderen. Daarnaast moet je voorkomen dat je lipproducten rechtstreeks op je lippen aanbrengt.

De kans is groot dat het product al besmet is met de infectie. Het blijven gebruiken ervan zou het probleem dan ook alleen maar erger maken.

 • Als je een lipproduct gebruikt, verwijder het dan ‘s avonds met een watje met daarop wat lotion of make-up remover. Breng daarna wat olie aan op je lippen voordat je gaat slapen.
 • Lipproducten die lang blijven zitten drogen de huid nog meer uit. Houd dit in gedachten en probeer ze alleen af en toe te gebruiken.

Wees bovendien extra voorzichtig bij het poetsen van je tanden en tong.

Lippenbalsem

Vaseline, kokosolie, cacaoboter, sheaboter of zelfs lippenbalsems op basis van etherische olie zorgen voor een heel natuurlijke en eenvoudige optie om je lippen gehydrateerd te houden.

Zorg ervoor dat je schone vingers hebt als je de balsem op je gebarsten lippen aanbrengt. Door dit te doen, kun je je balsem schoon houden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2006  Sep;  22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es.
 • SÍNTOMAS CLÍNICOS Y SIGNOS DE LA DEFICIENCIA DEL COMPLEJO DE VITAMINA B. (1941). Annals of Internal Medicine, 15 (6), 953. https://doi.org/10.7326/0003-4819-15-6-953
 • Herrera R. Plantas medicinales. Su uso racional y científico. San Cristóbal: Editorial Armonía y Plenitud; 1999.
 • Jordi Salas Salvadó; Francisco Maraver Eizaguirre; Leocadio Rodríguez-Mañas; Miguel Saenz de Pipaón; Isidro Vitoria Miñana; Luis Moreno Aznar. The importance of water consumption in health and disease prevention: the current situation. Nutrición hospitalaria: Órgano oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, ISSN 0212-1611, Vol. 37, Nº. 5 (Septiembre-Octubre), 2020, págs. 1072-1086.
 • Madrid Bellio, T., Jiménez Batista, E., Harris Ricardo, J. y Carmona Lorduy, M. (2020). Queilitis actínica: protectores de rayos ultravioleta que previenen la progresión maligna. Reporte de un caso. Ustasalud, 20. https://doi.org/10.15332/us.v20i0.2502
 • MedlinePlus en línea. Quelitis Angular. https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/2896.htm
 • Clínica Alemana de Santiago. “Labios secos y agrietados. ¿Por qué se producen?”. https://www.clinicaalemana.cl/articulos/detalle/2017/labios-secos-y-agrietados-por-que-se-producen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.