Tea tree olie tegen vlooien en teken

Tea tree olie heeft antibiotische en antiseptische eigenschappen die vlooien en teken bestrijden. Het moet echter niet direct op de huid worden aangebracht, omdat het irritatie kan veroorzaken.
Tea tree olie tegen vlooien en teken

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Huisdieren zorgen voor een sfeer van rust en geluk voor het hele gezin. Soms hebben ze echter last van vlooien en teken. We zullen je vertellen hoe je de eigenschappen van tea tree olie kunt gebruiken om dit probleem te bestrijden.

Vlooien- en tekenplagen komen vaak voor als je de hygiëne voor je huisdieren niet goed verzorgt. Zelfs als je ze heel schoon houdt of binnenshuis, kunnen deze vervelende parasieten echter nog steeds opduiken.

Tijdens het zomerseizoen zorgen hoge temperaturen ervoor dat vlooien en teken zich gemakkelijk voortplanten. Deze insecten zijn erg klein en hebben de neiging om in kolonies te leven.

Ze voeden zich voornamelijk met het bloed van de gastheer, waar ze zich vasthechten aan de huid en kleine bobbeltjes achterlaten op de plaats waar ze de gastheer hebben gebeten.

Ziekten die worden overgedragen door vlooien en teken

Deze parasieten kunnen bij de mens ontstekingen en jeuk veroorzaken op de plaats van de beet. Door ze in huis te hebben kan dat leiden tot een verhoogd risico voor het oplopen van bepaalde ziekten die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Erquiliosis

Erlichiose wordt overgedragen door teken (Engelse link). Het kan dodelijk zijn voor huisdieren en is een zeer ernstige ziekte als het de mens treft. Het manifesteert zich meestal met koorts, gewrichtspijn en bloedstoornissen. Het kan leiden tot overmatige bloedingen omdat het het aantal bloedplaatjes vermindert, waardoor wonden minder goed stollen.

Bubonische plaag

Deze ziekte wordt overgedragen door vlooien. Onder de symptomen zijn hoge koorts en ontsteking van de nek en de okselganglia. Het kan ook het ademhalingsstelsel van de getroffenen in gevaar brengen en vereist een spoedopname in het ziekenhuis.

Huidziekten

Etherische olie in kleine flesjes

Een eenvoudige vlooienbeet kan allergische dermatitis veroorzaken. Daarnaast kunnen ook blaasjes of geïnfecteerde puisten ontstaan. Over het algemeen is het belangrijk om waakzaam en alert te zijn op de aanwezigheid van deze ongewenste gasten.

Gelukkig zijn er enkele natuurlijke behandelingen die de risico’s kunnen helpen verminderen. Tea tree olie heeft bepaalde eigenschappen die kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Vandaag bespreken we de voordelen en behandelingen van deze natuurlijke olie.

Wat is tea tree olie ?

Melaleuca alternifolia, of de theeboom, is een plant die inheems is in Australië (Engelse link). Het is een kleine struik die kleine, dunne bladeren, witte bloemen en een aangenaam aroma heeft.

Tea tree olie wordt uit deze plant gewonnen en heeft medicinale eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om acne te bestrijden en andere esthetische aandoeningen te behandelen.

De eigenschappen van tea tree olie

Een flesje etherische olie met een zwarte steen en een paarse bloem

De olie die uit de theeboom wordt gewonnen is doorzichtig. Ze staat bekend om haar karakteristieke aroma, samen met de vele chemische componenten die de olie antibiotische en antiseptische eigenschappen geven. Het is echter giftig als het oraal wordt ingenomen, dus inwendig gebruik voor mensen of huisdieren wordt niet aanbevolen.

De intense geur van deze olie zal echter vlooien en teken van de huid van het huisdier afstoten. Je kunt ze direct of binnen enkele minuten op de vloer waarnemen. Hier is hoe je het kunt gebruiken:

  • Voeg een paar druppels van deze olie toe aan een kopje warm water (250 ml).
  • Voeg vervolgens dit mengsel toe aan de gewone shampoo van je huisdier.
  • Dit zorgt voor een effectieve natuurlijke tonic. Gebruik het als je je huisdier in bad doet en je zult zien dat de vlooien en teken eraf springen!

Helpt het echt om vlooien en teken te verwijderen?

Ja, tea tree olie is een goede natuurlijke manier om dit ongedierte goedkoop en natuurlijk te bestrijden. Wees echter wel voorzichtig. Je moet de pure olie niet direct op de huid aanbrengen, omdat het een ernstige allergische reactie kan veroorzaken.

  • Het is het beste om deze behandeling dagelijks een week lang toe te passen, totdat er geen vlooien meer worden waargenomen.
  • Deze behandeling kan ook worden toegepast op kleding, meubels en matrassen. Het is geweldig voor het schoonmaken van het huis en je kunt het wekelijks gebruiken om je huis vrij te houden van vlooien en teken.

Dit is een eenvoudige methode om deze vervelende plagen te bestrijden. Tea tree olie heeft verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid van zowel je huisdier als je gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.