Vier symptomen van een kaliumtekort
Een kaliumtekort kan een negatief effect hebben op de zenuwen en de manier waarop de zenuwen samenwerken met de spiercellen in het spijsverteringskanaal, het hart en andere lichamelijke systemen.
Het grootste gedeelte van het kalium in je lichaam kan gevonden worden in je lichaamscellen. Als er geen evenwicht is tussen de opname en uitscheiding van kalium dan kan het zijn dat je een kaliumtekort ontwikkelt.
Meestal zit er genoeg in je voedsel maar bijvoorbeeld braken en ernstige diarree kan voor een onbalans zorgen.
Maar hoe kun je nu weten of je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt? In dit artikel leggen we uit wat de symptomen van een kaliumtekort zijn.Let goed op om te kijken of je er zelf misschien last van hebt.
Symptomen van een kaliumtekort
1. Je voelt je voortdurend zwak en vermoeid
Enkele van de eerste symptomen van een kaliumtekort zijn doorgaans spierpijn, krampen en abnormale zwakte. Deze zwakte zal niet alleen voelbaar zijn in je armen en benen, maar ook in de spieren van je ademhalingssysteem en je maag-darmstelsel.
Een laag kaliumgehalte zorgt ervoor dat spiercellen niet in staat zijn om hun energievoorraad naar behoren bij te vullen. Hierdoor kunnen de spieren zich niet goed aanspannen.
Zwakheid, spierspasmen en een tintelend of verdoofd gevoel in de spieren kunnen erop wijzen dat het tekort groter wordt. Als je al last hebt van een van deze symptomen, dan raden wij aan dat je meteen naar de dokter gaat om je kaliumgehalte te laten meten.
Lees ook: Vermoeidheid door vitaminetekort
2. Onregelmatige hartslag
Wanneer er langere tijd sprake is van een gebrek aan kalium in het lichaam,dan kan dit in ernstige gevallen effect hebben op het hart. De normale hartfunctie kan namelijk veranderen.
Het eerste symptoom hiervan zal zijn dat je zonder verklaarbare reden last krijgt van een onregelmatige hartslag.
Het is echter niet normaal als dit zich voordoet terwijl je gewoon je dagelijkse routine uitvoert. Bij een langdurig tekort aan kalium kan de hartslag trager worden en als gevolg duizeligheid veroorzaken. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot een hartstilstand.
Er bestaan verschillende vormen van hartritmestoornissen. Sommige vormen zorgen ervoor dat het hart sneller gaat kloppen, terwijl andere er juist voor zorgen dat het hart langzamer gaat kloppen. In de meest ernstige gevallen kan het ook zijn dat je hart slagen over gaat slaan.
Alle vormen van aritmie kunnen een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken, van duizeligheid tot flauwvallen. Een onregelmatige hartslag kan, ongeacht de oorzaak, gepaard gaan met kortademigheid, borstpijn en zweten.
3. Hoge bloeddruk
Je bloeddruk wordt beïnvloed door meerdere factoren, zoals je familiegeschiedenis, overgewicht en je zoutinname. Maar ook een tekort aan kalium kan een te hoge bloeddruk beïnvloeden.
Kalium gaat namelijk het effect dat natrium heeft op de bloeddruk tegen. Een tekort aan kalium kan dus veranderingen in je bloeddruk veroorzaken. Volgens meerdere onderzoeken kan het consumeren van te veel zout en te weinig groente en fruit uiteindelijk leiden tot een hoge bloeddruk.
4. Kramp
De staat van je spieren tijdens ontspanning en aanspanning hangt voor een groot deel af van je kaliumgehalte. Ontspanning kan zowel vrijwillig als onvrijwillig zijn, afhankelijk van de spier die je gebruikt.
Wanneer er sprake is van een tekort aan kalium, blijft de spier in een aangespannen staat verkeren die kramp veroorzaakt. Als je daarom regelmatig last hebt van kramp in bijvoorbeeld je benen, dan kan dit een aanwijzing zijn dat je niet voldoende kalium binnenkrijgt.
Dit komt zeer vaak voor bij atleten die erg veel en hard trainen. Als dit voor jou geldt, dan is het verstandig om sportdrankjes te gaan drinken die rijk zijn aan elektrolyten en kalium.
Lees ook: Wat moet je doen wanneer je kramp hebt?
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium
Wanneer we het hebben over kalium, dan denken de meeste mensen vaak dat bananen hier de beste bron van zijn. Hoewel het inderdaad zo is dat deze vrucht een goede hoeveelheid kalium bevat, is dit natuurlijk niet je enige optie.
Enkele van de voedingsmiddelen die je kunnen helpen om op natuurlijke wijze voldoende kalium binnen te krijgen, zijn hieronder beschreven.
Snijbiet
Deze groente is makkelijk om te verbouwen en heerlijk om te eten. Slechts 100 gram snijbiet voorziet je lichaam al van 380 milligram kalium. Je kunt deze groente het beste consumeren in salades of smoothies.
Bananen
Zoals we al zeiden, is het welbekend dat bananen rijk zijn aan kalium, aangezien 100 gram banaan het lichaam al voorziet van 370 milligram kalium.
Onthoud echter wel dat als je diabeet bent, het verstandig is om niet te veel bananen te consumeren.
Aardappelen
Als jij iemand bent die wel van een beetje aardappelpuree houdt, dan heb je waarschijnlijk nog nooit last gehad van de bovengenoemde symptomen.
- Aardappelen bevatten per 100 gram namelijk 418 milligram kalium.
- Om te voorkomen dat dit mineraal tijdens het bereidingsproces verloren gaat, kun je aardappelen het beste bakken in de oven, grillen of stomen.
- Onthoud dat het beter is om gefrituurde aardappel te vermijden.
Lees ook: Waarom zijn aardappelen gezond?
Kool
Ook dit is een geweldige groente die het lichaam per 100 gram voorziet van 450 milligram kalium.
Wij houden er het meest van om deze groente te eten in salades of schotels.
Avocado
Avocado biedt 487 milligram kalium per 100 gram vruchtvlees. Je kunt avocado eten in de vorm van guacamole, in salades of op een geroosterd broodje.
Spinazie
Spinazie is een geweldige bladgroente die je aan allerlei gerechten kunt toevoegen. Per 100 gram voorziet het het lichaam van maar liefst 554 milligram kalium.
De kans is groot dat je helemaal niet denkt aan een kaliumtekort wanneer je nadenkt over de voedingsstoffen die je lichaam allemaal nodig heeft om gezond te blijven. Vergeet echter niet dat dit mineraal een fundamentele rol speelt in veel lichamelijke functies.
Nu je een lijstje hebt van enkele kaliumrijke voedingsmiddelen, zou het verstandig zijn om deze voedingsmiddelen regelmatig in je dieet op te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ellison, D. H., & Terker, A. S. (2015). Why Your Mother Was Right: How Potassium Intake Reduces Blood Pressure. Transactions of the American Clinical and Climatological Association.
- He, F. J., & MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. In Physiologia Plantarum. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
- Terker, A. S., Zhang, C., McCormick, J. A., Lazelle, R. A., Zhang, C., Meermeier, N. P., … Ellison, D. H. (2015). Potassium modulates electrolyte balance and blood pressure through effects on distal cell voltage and chloride. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.12.006
- Viera, A. J., & Wouk, N. (2015). Potassium disorders: Hypokalemia and hyperkalemia. American Family Physician. https://doi.org/10.1364/JOSA.39.000343