Symptomen, oorzaken en behandeling van pleuritis
Vandaag gaan we het over de oorzaken, symptomen en behandeling van pleuritis hebben. Pleuritis wordt ook wel een longvliesontsteking genoemd. Beide termen verwijzen naar dezelfde situatie: ontsteking van het vlies dat de longen omringt, bekend als het borstvlies.
De pleura is een dun vlies dat de longen omgeeft en ze van de borstwand scheidt. Het borstvlies heeft eigenlijk twee lagen. Een ervan hecht aan de long en de andere aan de borstwand.
Er is tussen de twee lagen een kleine ruimte. Deze ruimte staat als potentieel bekend, omdat ze niet bestaat en ook niet belangrijk is, tenzij iets het binnendringt. Lucht kan die ruimte innemen en vormt dan een klaplong. Een vloeibare substantie kan het ook binnendringen, wat pleuravocht vormt.
Het komt vaak voor dat pleuritis met pleuravocht wordt geassocieerd. Wanneer het borstvlies ontstoken is, kan het ontstekingsvocht produceren dat zich in de pleuraholte afzet. Dit geeft aan dat verschillende pleura-stoornissen op dezelfde oorzaak kunnen reageren.
De oorzaken van pleuritis
Een pleuritis kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele van de aandoeningen die een ontsteking van het borstvlies ofwel een pleuritis kunnen veroorzaken:
- Auto-immuunziekte. Een aantal auto-immuunziekten vallen het borstvlies aan. Bijvoorbeeld reumatoïde artritis, een oorzaak van pleuritis.
- Longkanker. Deze oncologische ziekte kan het borstvlies aanvallen. Soms zwellen de pleurale membranen op vanwege de nabijheid van de primaire tumor. In andere gevallen gebeurt dit omdat metastasen van longkanker zich in het borstvlies nestelen.
- Longontsteking. Wanneer je aan een bacteriële of virale longontsteking lijdt, dan raakt het borstvlies door het infectieuze proces ontstoken.
- Mycose. Een aantal schimmels dat mensen infecteert, juist in hun inwendige organen, kan zich in het borstvlies nestelen. Schimmel-pleuritis is moeilijk te behandelen, omdat antischimmelmiddelen veel tijd nodig hebben om te beginnen met reageren en omdat de medicijnen niet zo snel toegang tot het borstvlies krijgen als tot andere organen.
- Trauma aan de thorax. Trauma aan de borst en zijkant van de borstwand, specifiek in de ribben, wordt met pleuritis geassocieerd. Een ontsteking treedt op vanwege cohesie en de nabijheid van aangrenzende structuren.
Symptomen van pleuritis
Het kenmerkende symptoom van pleuritis is pijn op de borst. Over het algemeen is het een intense maar intermitterende pijn, die verergert wanneer de patiënt hoest of diep ademt.
Kortademigheid manifesteert zich samen met de pijn. Kortademigheid is een gebrek aan lucht, zowel bij inademing als bij uitademing. Net als in een vicieuze cirkel, kan overmatige inspanning van de ademhaling de pijn op de borst verergeren. Andere symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak van de pleuritis.
- Als het een longontsteking is, dan zal de patiënt ook last hebben van koorts en hoesten.
- Als het longkanker is, dan heeft de patiënt gewichtsverlies, bloedarmoede of veranderingen in huidskleur.
- Wanneer een auto-immuunziekte optreedt, dan heeft dit bijvoorbeeld vaak invloed op de gewrichten.
Als pleuritis gepaard gaat met pleuravocht (Spaanse link), dan zal de karakteristieke pijn enigszins variëren. De opgehoopte vloeistof verergert de pijn in bepaalde lichaamshoudingen en posities. Kortademigheid is ook duidelijker door de druk van het vocht op de long.
Misschien ook interessant om te lezen:
De oorzaken van pijn op de borst bij hoesten
Behandeling van pleuritis
De arts zal naar alle diagnostische alternatieven zoeken om de oorzaak vast te stellen die de pleuritis veroorzaakte. De behandeling van pleuritis hangt sterk af van de oorzaak. Onthoud dat het geen ziekte op zich is, maar eerder een situatie die uit een andere pathologie voortkomt.
Een patiënt kan de pleuritis pijn met ontstekingsremmende medicijnen behandelen, ongeacht de oorspronkelijke oorzaak. Medische professionals bevelen gewoonlijk ibuprofen aan voor pijnbestrijding. In ernstigere gevallen kan de patiënt zijn toevlucht tot morfine nemen.
Wanneer de pijn van de patiënt verergert bij hoesten, dan kan de arts het gebruik van antitussiva evalueren. Ze worden echter niet altijd aanbevolen, omdat hoesten een afweermechanisme is dat het lichaam gebruikt om een atypische situatie op te lossen.
Voor infecties kan een antimicrobiële behandeling de indringer bestrijden. Er zijn protocollen voor een longontsteking, schimmelinfectie en griepachtige klinische situaties die bepalen welke stappen in elke fase moeten worden genomen.
Als pleuravocht geassocieerd wordt met een pleuritis, dan zal de arts de noodzaak van drainage beoordelen. In dit opzicht kunnen ze de vloeistof in het borstvlies met bepaalde procedures extraheren. Niet alle effusies hoeven te worden afgetapt.
Als een patiënt pleuritis heeft, dan moet hun medische professional de oorzaak vinden. Als zodanig zullen ze de complementaire methoden zoeken die ze geschikt achten om een diagnose te stellen. Zodra ze de oorzaak hebben ontdekt, kunnen ze een behandeling aangeven om de onderliggende situatie aan te pakken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Porcel, José M. “Advances in the diagnosis of tuberculous pleuritis.” Annals of translational medicine 4.15 (2016).
- Porfyridis, Ilias, et al. “Outcome of patients with non specific pleuritis after medical thoracoscopy.” (2016): PA3392.
- Lafitte, Juan Pablo. “Tratamiento de la pleuresía con derrame.” (2015).
- Crisafulli E, Aredano I, Valzano I, Burgazzi B, Andrani F, Chetta A. Pleuritis with pleural effusion due to a Bacillus megaterium infection. Respirol Case Rep. 2018;7(1):e00381. Published 2018 Nov 28. doi:10.1002/rcr2.381
- Sharma JK, Marrie TJ. Explosive pleuritis. Can J Infect Dis. 2001;12(2):104–107. doi:10.1155/2001/656097