Suikervrije havermoutkoekjes zonder boter
Zelfgemaakte suikervrije havermoutkoekjes zonder boter zijn een bijzondere traktatie in een tijd waarin de meeste koekjes die je in de supermarkt kunt vinden grote hoeveelheden zoetstoffen, transvetten en natrium bevatten.
Dus, door thuis koekjes te maken, kun je alle minder gezonde ingrediënten vervangen door andere ingrediënten die vanuit voedingsoogpunt gezonder en een beter keuze zijn.
De voordelen van havermout
Havermout is een van de meest geconsumeerde granen ter wereld. De hoge voedingswaarde zorgt ervoor dat het boven andere granen uitsteekt. Het bevat namelijk meer eiwitten en vezels. Onder de vele voordelen, is het belangrijk een voordelen te benadrukken. We zullen deze hieronder toelichten.
Spijsverteringsziekten
Havermout is een geweldige regulator van de darmtransit vanwege het hoge gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels. De inname ervan wordt aanbevolen voor het verlichten van:
- de symptomen van gastritis
- brandend maagzuur
- aambeien
Dit komt omdat het de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal beschermt. Bovendien hebben oplosbare vezels een prebiotische werking die de kwaliteit van de darmflora bevordert.
Gezondheid van de galblaas
Regelmatige consumptie van havermout kan bijdragen tot een vermindering van galzouten tijdens de spijsvertering, waardoor de eliminatie ervan en de zuivering van de galblaas worden bevorderd. Het helpt daardoor de vorming van galstenen en koliek te voorkomen.
Hart- en vaatziekten
De vezels in havermout verminderen de opname van cholesterol dankzij de remmende werking. Daarom helpt het cholesterolspiegels en bloeddruk te regelen. Bovendien bevordert het vetarme gehalte de juiste hartfunctie.
Recepten voor suikervrije havermoutkoekjes zonder boter
Hier volgen twee verschillende recepten voor suikervrije havermoutkoekjes zonder boter. Merk op dat het verschil tussen deze recepten zit in het soort fruit dat als zoetstof wordt gebruikt, in plaats van geraffineerde suiker.
1. Suikervrije havermoutkoekjes met dadels en appel
In dit recept vervang je suiker door dadels en een appel om zoetheid toe te voegen aan je havermoutkoekjes. Zo krijg je heerlijke koekjes die veel vezels en voedingsstoffen bevatten.
Ingrediënten
- 150 gram havermoutvlokken
- 150 gram volkoren meel
- 10 dadels zonder pitten
- 1 grote rijpe appel, geraspt
- Een snufje gist
- ⅓ kopje olijfolie of kokosolie
- Gesnipperde amandelen, ter decoratie
Bereiding van deze suikervrije havermoutkoekjes
- Verwarm eerste de oven voor op 180 ºC.
- Plaats vervolgens de dadels gedurende ongeveer 15 minuten in een bak met een klein beetje heet water.
- Wanneer de 15 minuten voorbij zijn, mix je de dadels in de blender samen met een paar eetlepels water tot je een gladde puree krijgt.
- Doe daarna de havermout, bloem, gist, olijf- of kokosolie, de appel en de dadelpuree in een kom. Het is belangrijk om het goed te mengen elke keer als je een ingrediënt toevoegt.
- Maak op dit punt je handen nat en en maak kleine balletjes van het deeg. Leg ze op een bakplaat met vetvrij bakpapier. Laat ongeveer een centimeter ruimte tussen elk balletje.
- Strooi vervolgens de gesnipperde amandelen over de koekjes en bak ze ongeveer 6-7 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
- Laat ze tot slot even op een rek afkoelen tot ze wat afgekoeld en knapperiger zijn en klaar om te consumeren.
2. Suikervrije havermoutkoekjes met banaan en chocolade
Deze versie van suikervrije havermoutkoekjes vereist slechts drie ingrediënten, waardoor het een gemakkelijk, snel en geschikt recept is om met je kinderen te maken.
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 100 gram havermout
- Pure chocolade (70%)
Je kunt ook gedroogd fruit, zaden en noten toevoegen, maar houd er rekening mee dat als je dat doet, je ook meer bananen moet toevoegen, zodat het deeg niet te droog wordt.
Bereiding van deze suikervrije havermoutkoekjes
- Om te beginnen, verwarm je de oven voor op 180 ºC.
- Bekleed vervolgens een bakplaat met vetvrij bakpapier.
- Doe daarna de bananen in een kom en pureer ze met een vork.
- Voeg dan de havermout toe en meng dit goed.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg dit toe aan het mengsel.
- Maak vervolgens je handen nat en maak kleine balletjes van het deeg. Leg ze daarna op de bakplaat met het bakpapier. Je kunt het deeg ook afmeten met een lepel of met een vormpje als je ze allemaal even groot wilt hebben.
- Bak ze tot slot gedurende 15 minuten of tot je ziet dat de koekjes goudbruin zijn geworden.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Je kunt deze koekjes serveren met bijvoorbeeld yoghurt, verse kaas, een smoothie en een stuk fruit, voor een gezond ontbijt of een lichte en voedzame snack.