Stoppen met nagelbijten met deze zelfgemaakte middeltjes

Ben jij een nagelbijter? Dit zijn 7 natuurlijke remedies die je kunnen helpen om deze gewoonte te stoppen!
Stoppen met nagelbijten met deze zelfgemaakte middeltjes

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We stellen je in dit artikel enkele methoden voor om te stoppen met nagelbijten. Eerst geven we je wat informatie over deze tic:

Onychofagie is de medische term voor de gewoonte om voortdurend op je nagels te bijten. Verveling, angst, zenuwachtigheid of vrees zijn mogelijke oorzaken van deze gewoonte.

Het is niet alleen een esthetisch probleem. Het kan ook huidinfecties veroorzaken van de nagelriemen of de vingers. Daarom is het zo belangrijk dat je stopt met nagelbijten.

Kan ik echt stoppen met nagelbijten?

Nagelbijten

Onychofagie komt het meest voor bij jongens en mannen. Die maken zich in het algemeen geen of minder zorgen over het aanzicht van hun handen.

Deze slechte gewoonte treedt gewoonlijk op in traumatische of stressvolle situaties. Denk aan een examen, een tijdje werkloos zijn, het overlijden van een geliefde, in een vliegtuig zitten, enzovoort.

De meeste mensen bijten ook niet alleen op hun nagels. Ze bijten ook op de zachte weefsels van de vinger en de nagelriem. Dit kan vele gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals:

 • Bloedingen en wonden
 • Ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën of schimmels
 • Misvormingen van de nagel
 • Tandproblemen (afbraak van het glazuur, gaatjes)
 • Mondletsels (zweren)
 • Maagproblemen (wanneer de nagels worden ingeslikt)
 • In extreme gevallen: ademhalingsproblemen (wanneer een stuk nagel wordt ingeademd en in de longen terechtkomt of komt vast te zitten in het strottenhoofd)

Dan is er ook nog de kwestie van het uiterlijk. Mensen die op hun nagels bijten, verbergen vaak hun handen. Ze zijn beschaamd of verstoppen wat ze aan het doen zijn.

Probeer deze remedies om te voorkomen dat je op je nagels bijt

Nagelbijten is moeilijk te beheersen en is vaak een onbewuste gewoonte. Maar het kan behandeld worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje wilskracht, wat inspanning en betrokkenheid en een aantal oplossingen die je thuis zelf kan maken.

Laten we enkele van die middeltjes bekijken:

1. Drink verzachtende thee

In natuurwinkels en winkels voor gezonde voeding kan je kruiden kopen die kunnen helpen om je angst en je zenuwachtigheid te verminderen. Dit zal je dus ook helpen om niet meer op je nagels te bijten.

Meestal is stress de belangrijkste oorzaak van onychofagie. We raden je aan om in deze specifieke situatie valeriaan of passiebloem te gebruiken.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels van het kruid dat jij verkiest (20 g)
 • 1 kop water (200 ml)

Bereiding

 • Kook eerst het water en giet het daarna in een kop.
 • Voeg het kruid toe en laat het dan gedurende vijf minuten trekken.
 • Daarna mag je het mengsel filteren.
 • Drink het op voor het afkoelt.

2. Kauw op kauwgom of op wortel

Zouthout

Misschien klinkt het raar, maar dit is een van de meest doeltreffende manieren om te stoppen met nagelbijten.

Het kauwen op kauwgom of wortels kan de onrust en de stress verminderen die ertoe kunnen leiden dat je je vingers ‘aanvalt’.

We raden je aan om kauwgom zonder suiker te gebruiken om zo gaatjes in je tanden te voorkomen. Je kan ook op gemberwortel of zoethout kauwen. Houd een van deze opties bij de hand voor het geval je weer de drang voelt om op je nagels te kauwen.

3. Knijp in een stressbal

Je kan stressballen kopen in speelgoedwinkels. Geloof het of niet, maar we hebben het hier over dezelfde zachte ballen die mensen gebruiken om carpaletunnelsyndroom te behandelen.

In deze zachte ballen kan je heel hard knijpen. Het is een geweldige manier om je angst of je ongemakkelijke gevoel te kanaliseren, zodat je niet op je nagels gaat bijten.

Houd er één bij je wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt.

4. Gebruik bittere oliën

Vele etherische oliën hebben een bittere smaak. Daarom kunnen ze misschien een goed middel zijn om te vermijden dat je op je nagels bijt. De beste zijn tea tree olie of neemolie.

Ze laten een slechte smaak achter in je mond en zullen ervoor zorgen dat je stopt met nagelbijten.

Doe enkele druppels van de etherische olie van jouw keuze op een wattenschijfje of -bolletje en wrijf het op je nagels.

Je zal dit proces verschillende keren per dag moeten herhalen, want de olie zal intrekken in de huid of slijten gedurende de dag.

5. Gebruik knoflook of citroen

Citroenbadje voor nagels

Het is geen probleem als je thuis geen etherische oliën hebt. Je kan ze vervangen door ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkast of in je koelkast hebt.

Citroen, knoflook of zelfs peper kunnen je helpen om af te komen van de gewoonte om op je nagels te bijten. Sommige mensen wrijven zelfs pikante saus op hun vingers.

Wat je ook kiest, gebruik het voorzichtig. Zorg ervoor dat er zich geen reacties in je mond ontwikkelen.

Lees ook dit artikel:
Tips voor sterkere nagels

7. Draag handschoenen

Sommige mensen kunnen de verleiding om op hun nagels te bijten niet weerstaan. Ze doen het zelfs wanneer ze slapen. In dit geval raden we aan om handschoenen te dragen.

Draag de handschoenen tijdens die momenten dat je het niet druk hebt en waarop de verleiding des te sterker is.

 • Wanneer je tv kijkt.
 • Tijdens het lezen van een boek.
 • Wanneer je nog wat aan tafel zit te praten na de maaltijd.
 • ‘s Nachts.

8. Volg een dieet met veel essentiële vetten

Als je op je nagels bijt wanneer je zenuwachtig bent of honger hebt, dan raden we aan om een dieet te volgen dat veel vitamine B en omega-3 vetzuren bevat.

Dat zal helpen om je voor langere tijd een verzadigd gevoel te geven. We geven je hier een lijstje van enkele voedingsmiddelen die je meer zou moeten drinken of eten:


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.