Vijf dingen die je nagels je vertellen over je gezondheid

Wist je dat je aan je vingernagels kunt zien of er elders iets mis is met je gezondheid? In dit artikel delen we een paar dingen die je vingernagels je duidelijk kunnen proberen te maken zonder dat je het zelf doorhebt.
Vijf dingen die je nagels je vertellen over je gezondheid

Laatste update: 04 oktober, 2018

Vaak zien we onze nagels slechts als onderdeel van ons uiterlijk. Er zijn echter een aantal dingen die het uiterlijk van je nagels je vertellen over je gezondheid.

Heb je je nagels weleens goed bekeken? Zijn ze breekbaar? Broos?

Zo ja, dan kunnen dit soort symptomen, samen met andere kenmerken, dienen als waarschuwing dat het niet helemaal goed met je gaat. Misschien heb je een tekort aan een bepaalde vitamine of heb je wel last van bloedarmoede zonder je het zelf te realiseren.

Met het oog hierop willen wij je bewust maken van enkele van de dingen die je vingernagels je duidelijk kunnen proberen te maken zonder dat je het zelf doorhebt.

Ontdek wat jouw nagels je vertellen over je gezondheid

1. Je vingernagels zijn droog en breekbaar

Nagelverzorging

Dit probleem kan verbonden zijn aan:

Als je vingernagels van de ene op de andere dag extreem droog zijn geworden, dan kan dit te maken hebben met bloedarmoede of schildklierproblemen. Helaas zal nagelriemolie hierbij niet helpen.

Om de oorzaak van dit probleem te kunnen achterhalen, is het belangrijk om je hormoongehaltes te controleren en om er zeker van te zijn dat alles in orde is met je schildklier. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit probleem niet verbonden is aan je gewicht.

Sommige mensen geloven in de foute bewering dat alleen mensen met overgewicht last kunnen krijgen van schildklierproblemen of dat ondergewicht inhoudt dat je een grotere kans hebt om bloedarmoede te ontwikkelen. In werkelijkheid gaan deze aandoeningen echter helemaal niet altijd hand in hand.

Vergeet daarnaast niet dat schimmelinfecties er ook voor kunnen zorgen dat je vingernagels droog en zwak worden.

2. Verkleurde vingernagels

Wat verkleurde nagels je vertellen over je gezondheid kan heel sterk afwijken van geval tot geval:

 • Schimmelinfectie
 • Diabetes
 • Lever-, nier-, hart- of longproblemen
 • Lymfoedeem

Het is belangrijk om te weten dat gezonde nagels roze van kleur zouden moeten zijn, met een wit half maantje aan de basis.

Andere kleuren zouden kunnen wijzen op de volgende problemen:

 • Groen = bacteriële infectie
 • Rode stroken aan de basis van de vingernagels = hartklepinfectie
 • Blauwige nagels = laag oestrogeengehalte in het bloed
 • Bleke nagels = vitaminetekort
 • Wit = hepatitis of bloedarmoede
 • Donkere stroken aan de bovenkant van de nagels = tekenen van veroudering en congestief hartfalen
 • Donkere lijnen onder de nagel = huidkanker

Houd deze afwijkende kleuren in gedachten en bestudeer je vingernagels wanneer je kunt. Wat je nagels je vertellen over je gezondheid kan immers van groot belang zijn bij je volgende doktersbezoek!

3. Barsten in je nagels

Beschadigde Nagels

Wanneer je je handen voortdurend in water moet houden, dan wisselen je vingernagels continu af tussen gehydrateerd en niet gehydrateerd zijn. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat er barsten en scheuren in je nagels ontstaan. Uiteindelijk kan dit probleem er ook voor zorgen dat je nagels laag voor laag afpellen.

Je vingers voortdurend in je mond stoppen, kan echter dezelfde gevolgen hebben.

Bijt niet op je nagels. Daarnaast is het verstandig om handschoenen aan te trekken wanneer je je handen lange tijd onder water hebt gehouden.

Dit probleem kan ook wijzen op een tekort aan:

Als je merkt dat je last hebt van een van deze symptomen, probeer dan in eerste instantie je vitamine C-inname te verhogen. Dit kun je doen door minstens één keer per dag vruchten te eten als sinaasappel of grapefruit.

Mango is rijk aan foliumzuur. Het zou dus ook verstandig zijn om deze vrucht regelmatig in je dieet op te nemen als je last hebt van een vitaminetekort.

4. Extreem dikke nagels

Als je vingernagels niet verkleurd zijn en er gewoon sterk en gezond uitzien, dan hoeft het hebben van dikke nagels niet per se een probleem te zijn. Als je nagels echter plotseling dikker zijn geworden, zonder dat je speciale behandelingen hebt toegepast om je nagels sterker te maken, dan kunnen dikke vingernagels wijzen op bepaalde longaandoeningen.

Dikke vingernagels zijn niet per se sterke nagels, vooral niet als het net klauwen lijken.

Als je bepaalde medicijnen slikt en je nagels plotseling dikker zijn geworden, dan is het belangrijk om hierover een dokter te raadplegen. In dit geval kan het namelijk zijn dat je allergisch bent voor de medicijnen die je zijn voorgeschreven.

5. Deuken of groeven in je vingernagels

Nagels met Groeven

Soms krijgen je vingernagels en handen veel te verduren vanwege je werk en kunnen er als gevolg hiervan kleine groeven in je nagels ontstaan.

Als je handen echter niet beschadigd zijn, maar je toch merkt dat er meerdere groefjes in een of meerdere nagels zitten, dan is het belangrijk om daarnaast ook even goed te kijken naar je huid en haar. Een tekort aan vitamines of mineralen kan immers leiden tot psoriasis en haaruitval.

Dit probleem kan doorgaans worden opgelost door je eetgewoontes te verbeteren of een bepaald vitaminesupplement in te nemen.

Let goed op je nagels

Zoals je kunt zien, zijn je nagels niet alleen leuk om te lakken of versieren, maar wat je nagels je vertellen over je gezondheid is ook gewoon enorm nuttig om erger te voorkomen!

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.