Stop de zorgen over problemen die je nog niet hebt
Heb je wel eens van de term ‘rumineren‘ gehoord? Dit betekent dat je te veel aan de problemen denkt die je bezorgd, angstig of gestrest maken. Je rumineert vaak als je je zorgen maakt over problemen die je nog niet hebt.
Te veel aan de toekomst denken zal je weinig voordelen bieden. Rumineren zorgt er zelfs voor dat we ons al zorgen maken over problemen waarvan we nog niet eens weten of ze überhaupt problemen zullen worden.
Hoewel veel mensen dit doen, is dit niet goed voor je gezondheid. In dit artikel vertellen we je waarom je je geen zorgen moet maken over problemen die je nog niet hebt. Laten we eens kijken naar hoe deze slechte gewoonte ontstaat.
Stop de zorgen over problemen die je nog niet hebt
Carmen was een 25 jaar oude vrouw die niet kon stoppen met denken aan al haar problemen. Wat er ook gebeurde, Carmen was continu aan het rumineren en problemen aan het voorspellen. Dit gebeurde vaak zelfs voordat ze wist of deze problemen überhaupt zouden ontstaan.
Vorige week stuurde ze bijvoorbeeld een berichtje naar een goede vriendin van haar. Volgens de app die ze gebruikte, had haar vriendin het bericht gelezen, maar niet beantwoord. Haar hoofd overspoelde zich met gedachten.
- “Is ze misschien kwaad”
- “Heb ik iets verkeerds gezegd?”
- “Is er iets met haar gebeurd?”
Haar gedachten liepen veel te ver op de realiteit vooruit. Ze begon zelfs dingen te vermoeden die misschien niet eens waar waren. Deze vermoedens zouden er zelfs voor kunnen zorgen dat haar relatie met haar vriendin in gevaar zou komen.
In plaats van denken dat haar vriendin het misschien druk had, begon ze na te denken over allerlei mogelijke problemen. Daarna bleef ze deze problemen maar analyseren, wat ervoor zorgde dat ze alsmaar meer bezorgd raakte.
Hoe stop je met rumineren?
Als het jou een hoop moeite kost om te stoppen met denken aan je problemen, is het belangrijk dat je begint met het implementeren van een aantal behulpzame gewoontes.
Laten we het eens over de volgende opties hebben:
- Onthoud dat niet alles negatief hoeft te zijn. Waarom gaan we bijvoorbeeld altijd van het ergste uit? We zouden deze negatieve gedachten moeten vervangen met positieve gedachten. Soms zijn onze vermoedens namelijk volkomen verkeerd.
- Vragen is altijd beter. Als je merkt dat je constant aan het rumineren bent en er geen einde aan komt, is het beter om actie te ondernemen. Vraag de andere persoon bijvoorbeeld of jouw gedachten kloppen.
- Word wat zelfverzekerder. Misschien denk je te veel na over problemen die je nog niet hebt omdat je weinig zelfvertrouwen hebt. In dit geval moet je hier aan werken. Ben je misschien bang om verlaten of afgewezen te worden? In dit geval is het belangrijk om stappen te nemen om jouw zelfvertrouwen te verbeteren.
Zoals je kunt zien is het goed mogelijk om te zorgen over problemen die je nog niet hebt stop te zetten. Het is echter altijd belangrijk om actie te ondernemen en deze negatieve gedachten de vrije loop te laten. De consequenties hiervan zijn namelijk erg onprettig.
De voordelen van stoppen met rumineren
Nu je wat meer weet over rumineren en de manieren waarop je het kunt stoppen, is het belangrijk om ook wat over de voordelen te leren. Als je stopt met rumineren, zul je van de volgende voordelen kunnen gaan profiteren:
- Vaarwel angstgevoelens! Angstgevoelens kunnen ervoor zorgen dat we zonder reden last krijgen van stress. Zo voelen we ons slecht over situaties die eigenlijk alleen in onze gedachten bestaan.
- Je relaties zullen beter worden. Als je niet van het ergste uitgaat of het ergste vermoed, zul je je niet snel onzeker of boos voelen. Dit zorgt er dan voor dat je relaties het niet te zwaar te verduren krijgen.
- Je bent zelfverzekerder. Als je stopt met rumineren, zul je veel meer zelfvertrouwen krijgen. Daarnaast zul je bijvoorbeeld niet zo bang meer zijn dat anderen boos op je zullen worden.
Als je de zorgen over problemen die je nog niet hebt stopt, zul je merken dat dit een grote opluchting voor je zal zijn. Je voelt je zo zelfverzekerder en rustiger. Daarnaast zal de storm in je hoofd gaan liggen en zal er ruimte komen voor het tegenovergestelde. Denk bijvoorbeeld aan rust en een beter algeheel welzijn.
Oefeningen
Er zijn een aantal oefeningen die je erg kunnen helpen als jij vaak nadenkt over problemen die je nog niet hebt. Hoewel het misschien wat onbenullig lijkt, is het toch een erg goed idee om het eens uit te proberen. De ‘thought stopping technique’ is bijvoorbeeld een oefening die veel psychologen aan hun patiënten aanraden.
Het overwinnen van obsessieve gedachten maakt je daarnaast eerlijker tegenover je vrienden. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om ze te vertellen wat er in je hoofd omgaat. Je vrienden kunnen je helpen bij het verzachten van je problemen en dat zal een groot verschil maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García Cruz, Rubén; Valencia Ortiz, Andrómeda Ivette; Hernández-Martínez, Allan;
Rocha Sánchez, Tania Esmeralda. 2017. Pensamiento rumiativo y depresión entre estudiantes universitarios: repensando el impacto del género. Sociedad Interamericana de Psicología. https://www.redalyc.org/pdf/284/28455448011.pdf - Mary Deyo, Kimberly A. Wilson, Jason Ong, Cheryl Koopman. 2009. Mindfulness and Rumination: Does Mindfulness Training Lead to Reductions in the Ruminative Thinking Associated With Depression? Explore. https://doi.org/10.1016/j.explore.2009.06.005.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830709002109) - Lyubomirsky, Sonja; Nolen-Hoeksema, Susan. 1995. Effects of self-focused rumination on negative thinking and interpersonal problem solving. Journal of Personality and Social Psychology. https://psycnet.apa.org/buy/1995-40577-001