Stoffen maskers maken tegen COVID-19

De afgelopen dagen heeft het Center for Disease Control and Prevention het gebruik van stoffen maskers voorgesteld als een maatregel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te helpen vertragen. Is het ook mogelijk om thuis stoffen maskers te maken?
Stoffen maskers maken tegen COVID-19

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel bekijken we drie geweldige ideeën voor het maken van stoffen maskers. De kwestie van het wijdverbreide gebruik van stoffen maskers als preventieve maatregel om de verspreiding van COVID-19 te verminderen, blijft controversieel.

Desondanks is de aanbeveling om ze te gebruiken de laatste dagen sterker geworden, vooral op openbare plaatsen waar het moeilijk is om sociale afstand te houden, zoals de supermarkt of apotheek.

Het is duidelijk dat het gebruik van maskers alleen niet kunnen voorkomen dat iemand besmet raakt. Ze vormen echter een wel belemmering voor de verspreiding van het virus. Dit is vooral het geval bij asymptomatische mensen die niet weten dat ze de ziekte op anderen kunnen overdragen.

Kunnen we thuis stoffen maskers maken? Het antwoord is ja. In feite hebben de Centers for Disease Control and Prevention enkele eenvoudige instructies gedeeld (Engelse link) voor mensen om hun eigen goedkope maskers te maken in gevallen waarin ze vanwege de grote vraag moeilijk te kopen zijn. Ontdek hier de stappen!

Drie tutorials om thuis stoffen maskers te maken

Voordat we de instructies delen om thuis stoffen maskers te maken, moeten we over één ding duidelijk zijn. Zowel de Centers for Disease Control and Prevention als de Wereldgezondheidsorganisatie en andere gezondheidsautoriteiten hebben waarschuwingen afgegeven.

Hoewel deze maskers de verspreiding van het virus kunnen vertragen, bieden ze niet het beschermingsniveau van chirurgische maskers of medische N95 maskers (Engelse link).

In feite wijzen ze erop dat de laatste opties essentiële benodigdheden zijn en daarom voor personeel in de gezondheidszorg moeten worden gereserveerd. Toch kunnen stoffen maskers de bescherming van de bevolking helpen vergroten. Dit is vooral handig gezien alle inspanningen die we moeten doen voor voedsel, medicijnen of andere essentiële items.

Aan de andere kant wijzen deze instanties erop dat stoffen maskers niet mogen worden gedragen door kinderen jonger dan twee jaar of patiënten met ademhalingsmoeilijkheden.

Ze mogen ook niet worden gebruikt door mensen die bewusteloos zijn of mensen met een handicap die hun masker niet zonder hulp kunnen verwijderen. Nu we dit allemaal duidelijk hebben gemaakt, gaan we de stappen eens bekijken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles dat je over sociale afstand moet weten

1. Genaaid stoffen masker

Met de hand gemaakt masker

Experts raden katoenen stof aan, omdat het geen huidirritatie veroorzaakt. Het valt ook beter over het gezicht. Een van de meest aanbevolen materialen voor het maken van stoffen maskers is daarom katoen.

Andrea Burón, woordvoerder van de Spaanse Society of Public Health and Health Administration (SESPAS), heeft aan de Spaanse krant El País uitgelegd dat (Spaanse link), hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is, katoen misschien wel het ideale materiaal is.

De reden is dat katoen zich enerzijds goed aanpast aan de vorm van het gezicht. Dit zorgt ervoor dat de bescherming niet wordt verminderd vanwege de ruimte tussen de huid en het masker. Aan de andere kant is het een stof die normaal gesproken niet agressief is voor onze huid, zoals andere materialen kunnen zijn.

Materialen

 • 2 rechthoeken van dik katoen 25 cm bij 15 cm
 • 2 elastische strips, ofwel stoffen strips, haarbanden of elastiekjes
 • Schaar
 • Naald en draad
 • Een naaimachine

Instructies

 • Knip om te beginnen de twee stoffen rechthoeken af op de bovenstaande afmetingen. Het is belangrijk om dik katoen te gebruiken, want als het dun of versleten is, dan vermindert het de beschermende mogelijkheden.
 • Maak vervolgens een kleine zoom aan de lange zijden, ongeveer een halve centimeter en zoom vervolgens in 1,25 cm aan de korte zijden.
 • Bevestig daarna de zomen met draad en steek de elastische band in de bredere zoom. Deze banden houden het masker tegen de oren.
 • Nadat je de banden in de zoom hebt gestoken, knoop je de uiteinden aan elkaar vast. Trek vervolgens voorzichtig om ervoor te zorgen dat de knopen zich in de zoom bevinden.
 • Verbind de uiteinden van het masker met het elastiek zodat ze bij de grootte van ons gezicht passen.
 • Naai ten slotte het elastiek om te voorkomen dat het wegglijdt en om ervoor te zorgen dat het goed vastzit.

2. Een gezichtsmasker van een t-shirt zonder naad

Maskers van een t-shirt gemaakt

Een oud T-shirt is misschien genoeg om thuis een gezichtsmasker te maken. Het moet echter wel in goede staat zijn. Misschien heb je geen naald of draad, of is naaien niet jouw ding. Maak je geen zorgen, want we gaan je nu vertellen hoe je gemakkelijk met een oud T-shirt maskers maakt. (Zorg er wel voor dat het niet versleten is!)

Materialen

 • Een oud t-shirt
 • Schaar

Instructies

 • Knip eerst een stuk van de onderkant van het t-shirt af, met een breedte van ongeveer 20 cm.
 • Neem vervolgens het stuk dat je hebt uitgeknipt en knip aan elke kant een rechthoek uit van 15 tot 17 cm om de banden te maken
 • Ten slotte hoef je alleen maar de strips te gebruiken om het masker om je nek en de bovenkant van je hoofd te binden om ervoor te zorgen dat het goed past.

3. Een masker maken van een koffiefilter en een zakdoek

Masker van een zakdoek en koffiefilter

De laatste door de CDC voorgestelde optie om je eigen maskers te maken, hoeft ook niet genaaid te worden. In dit geval is het een masker gemaakt met een koffiefilter en een zakdoek. Het is echter belangrijk om te verduidelijken dat deze optie niet herbruikbaar is.

Materialen

 • 1 koffiefilter
 • Zakdoek van 50 cm bij 50 cm
 • 2 elastische banden
 • Schaar

Instructies

 • Knip eerst het koffiefilter door zodat het in de zakdoek past.
 • Vouw vervolgens de zakdoek dubbel en plaats het filter in het midden van de opgevouwen zakdoek.
 • Vouw nu de bovenkant naar beneden en de onderkant naar boven.
 • Plaats de elastische banden op ongeveer 15 cm van elkaar.
 • Buig de zijkanten naar het midden en plaats het ene uiteinde in het andere.
 • Controleer ten slotte of het masker goed op je gezicht past.
 • Als je dit type masker vaker wilt gebruiken, maak dan een nieuwe en volg dezelfde stappen.

Stoffen maskers: tips om te onthouden

Zoals we eerder al vermeldden, bieden stoffen maskers alleen geen volledige bescherming tegen het coronavirus (COVID-19). Het is daarom belangrijk om ze voorzichtig te gebruiken en goed te wassen voordat je ze opnieuw gebruikt. Ze in de wasmachine doen is voldoende om ze schoon te houden.

Aan de andere kant, wanneer je ze van je gezicht verwijdert, dan moet je oppassen dat je je ogen, neus of mond niet aanraakt zonder eerst je handen te wassen. Om goed je handen te wassen, moet je minimaal 20 seconden de tijd nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.