Je gezicht niet aanraken tijdens de pandemie

Een van de aanbevelingen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verminderen, is om zo veel mogelijk te voorkomen dat je je gezicht aanraakt. Waarom? We leggen dit uit in het artikel van vandaag.
Je gezicht niet aanraken tijdens de pandemie
Karina Valeria Atchian

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karina Valeria Atchian.

Laatste update: 07 november, 2022

Specialisten bevelen aan je gezicht niet aan te raken tijdens de pandemie van het coronavirus die we op dit moment meemaken. Maar waarom is dit zo belangrijk? Er wordt veel gepraat over hoe de verspreiding van COVID-19 kan worden voorkomen. Deze preventieve maatregelen omvatten het niet aanraken van je gezicht, vooral je ogen, neus en mond.

Om de reden achter deze aanbevelingen te begrijpen, moeten we eerst bekijken hoe het virus ons lichaam binnenkomt. Hoe begint deze infectie? Tegelijkertijd kijken we naar andere maatregelen die ook bepalend zijn voor het verminderen van het risico op besmetting.

Hoe komt het coronavirus naar binnen?

Je ogen, neus en mond zijn allemaal toegangswegen voor de verspreiding van COVID-19 en andere infectieuze verwekkers. Het coronavirus is een infectie en het komt, net als veel andere infecties van dit type, via de ogen, neus en mond binnen.

Het virus (COVID-19) kan zich van de ene persoon naar de andere verspreiden door de druppels die vrijkomen uit de neus of mond wanneer iemand die geïnfecteerd is hoest, niest of uitademt.

De infectie vindt niet alleen plaats door direct contact tussen mensen. Deze druppeltjes vallen namelijk ook op objecten en oppervlakken waar het virus actief blijft. En wanneer iemand in aanraking komt met deze besmette oppervlakken en vervolgens zijn gezicht aanraakt, kan dit ook tot infectie leiden.

Met andere woorden, als het gezicht een van de ingangen is waardoor het virus naar binnenkomt, dan verdient dit duidelijk speciale aandacht. Op deze manier verkleinen we het risico dat het virus onze organismen binnendringt en een infectie veroorzaakt.

Hoe eenvoudig het ook lijkt, deze maatregelen worden als efficiënt beschouwd en zijn in het verleden nuttig geweest bij het verminderen van risico’s van andere infectieziekten. In feite zou je dezelfde beschermende technieken ook moeten toepassen bij veelvoorkomende ziekten, zoals verkoudheid en griep.

Je gezicht niet aanraken tijdens de pandemie

Welke andere maatregelen zijn nauw verbonden met het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus?

Tegelijkertijd kunnen deze virussen tot wel enkele dagen op ongereinigde oppervlakken in leven blijven. Daarom is het belangrijk om goed op te letten en contactgebieden vaak schoon te maken (link in het Engels). We hebben het bijvoorbeeld over deurknoppen, elektronische apparaten, knoppen in liften, trapleuningen, enzovoort.

Regelmatig schoonmaken helpt het virus op deze oppervlakken te verminderen. Tegelijkertijd helpt het om de kans te verkleinen dat het virus zich verspreidt naar gezonde mensen. Hoewel veel mensen niet op de hoogte zijn, is dit een manier van besmetting van deze coronaviruspandemie en ook voor andere infectieuze en niet-infectieuze ziekten.

Tegelijkertijd draagt de toepassing van preventiemiddelen niet alleen bij aan het verminderen van de verspreiding van het coronavirus. Het vermindert ook de verspreiding van andere infectieziekten. Zo hebben we dus ook een extra voordeel terwijl we voor onze individuele en collectieve gezondheid zorgen.

Beschermende maatregelen tegen de coronaviruspandemie

  • Regelmatig handen wassen met water en zeep of het gebruik van een desinfecterend middel voor de handen.
  • Sociale afstand bewaren.
  • Je gezicht niet aanraken, vooral je ogen, mond en neus.
  • Oppervlakken die we vaak aanraken reinigen met water en bleekmiddel.

Ook interessant om te lezen:
Coronavirus: hoe je je mobiel schoonmaakt

Gebruik wegwerpdoekjes

Je gezicht niet aanraken tijdens deze pandemie met deze tips

Je gezicht niet aanraken lijkt misschien onmogelijk. Het is echter goed om maatregelen te nemen om het aantal keren dat je het doet te verminderen.

Dus, wat kunnen we doen om deze gewoonte te vermijden die voor velen zo onbewust, automatisch en constant is? Hieronder geven we enkele aanbevelingen die je kunt volgen.

  • Houd wegwerpdoekjes bij de hand om te gebruiken voor het geval je aan je gezicht kriebelt of als je je neus, ogen of mond moet wrijven. Gebruik een zakdoekje in plaats van je vingers te gebruiken en gooi het daarna meteen in de prullenbak.
  • Als je contactlenzen draagt let dan extra goed op de hygiëne. Was extra goed je handen voor je ze in- of uitdoet.
  • Bedek je neus en mond met een tissue of met de binnenkant van je elleboog als je hoest of niest. Nogmaals, als je een papieren zakdoekje gebruikt, gooi deze dan onmiddellijk weg. Op deze manier verminder je de hoeveelheid van het virus dat op je handen kan komen te zitten.
  • Houd je handen bezig om dwangmatige bewegingen te vermijden, of houd gewoon je vingers gekruist.
  • Probeer te ontdekken waarom je je gezicht aan wilt raken en wees hier bewust van, voor zover dit mogelijk is uiteraard. Het kan bijvoorbeeld komen door jeuk, een allergie, het gebruik van contactlenzen, een simpele gewoonte, enzovoort.

Je gezicht aanraken is een gewoonte

In de praktijk kun je het gemakkelijker vinden om de gewoonte van vaker je handen wassen aan te nemen dan het niet aanraken van je gezicht. Dit komt omdat je gezicht aanraken voor velen een automatische en onbewuste gewoonte is.

Maar we moeten het toch proberen. Zolang we deze factor in gedachten houden en identificeren als iets dat onze gezondheid in gevaar brengt, is het waarschijnlijker dat we het aantal keren dat we ons gezicht aanraken verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Velavan, T. P., & Meyer, C. G. (2020, March 1). The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/tmi.13383
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary. 2020-01-30)[2020-02-01]. Https://Www. Cdc. Gov/Coronavirus/2019-Ncov/Summary. Html. Retrieved from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
  • Sun, P., Lu, X., Xu, C., Sun, W., & Pan, B. (2020). Understanding of COVID-19 based on current evidence. Journal of Medical Virology. John Wiley and Sons Inc. https://doi.org/10.1002/jmv.25722

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.