De reden waarom we verkouden worden

Verschillende factoren kunnen het ontstaan van een verkoudheid beïnvloeden. Over het algemeen is een verkoudheid echter een virale infectie. Wie wordt er door beïnvloedt en wat zijn de symptomen van een verkoudheid? In dit artikel vertellen we je er alles over!
De reden waarom we verkouden worden

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten. Het is zelfs een van de meest voorkomende redenen voor overleg met huisartsen. Het is ook een van de redenen voor afwezigheid op het werk en op school. Weet je echter waarom mensen verkouden worden?

In elke plaats en cultuur zijn er verschillende opvattingen over waarom mensen verkouden worden. Zozeer zelfs dat men in een groot deel van de wereld ten onrechte gelooft dat een verkoudheid bijna volledig met de winter wordt geassocieerd.

Interessant genoeg beschreven Egyptische teksten uit 1500 voor Christus al over een verkoudheid. Door de vooruitgang in de medische wetenschap kunnen we tegenwoordig zeggen wat de echte oorzaken van een verkoudheid zijn en concreet definiëren wat er in het lichaam gebeurt tijdens een verkoudheid.

We zullen in dit artikel daarom uitleggen waarom mensen verkouden worden en alles wat je over deze aandoening moet weten. Op deze manier zullen we enkele populaire mythen over deze aandoening ontkrachten, die  vrijwel de hele bevolking op een bepaald moment in hun leven treft.

Waarom mensen verkouden worden

Vrouw ligt ziek op de bank

Een verkoudheid wordt namelijk niet door de winter veroorzaakt. Hoewel ze vaker tijdens dit seizoen voorkomen, is de echte oorzaak namelijk een virale infectie.

Een verkoudheid is eigenlijk een virale infectie. Het is een van de meest voorkomende ziekten en komt meestal voor als gevolg van rhinovirus. Een verkoudheid is een aandoening die uit zichzelf overgaat en meestal niet langer dan 10 dagen duurt. Lees hier een Spaans wetenschappelijk artikel over verkoudheden.

Belangrijk is dat, hoewel de naam tot verwarring kan leiden, mensen niet verkouden worden door de kou te verdragen. Hoewel het waar is dat het winterseizoen gerelateerd is aan meer gevallen van verkoudheid, is dit niet de oorzaak. Je moet begrijpen dat het een virale infectie is.

Een verkoudheid treft mensen van alle leeftijden. Het zijn zeer besmettelijke virussen die zich gemakkelijk verspreiden. De meest voorkomende symptomen van deze virale infectie zijn niezen en een verstopte neus. Andere vaak voorkomende symptomen zijn onder andere:

  • waterige ogen en een loopneus.
  • hoofdpijn
  • keelpijn.
  • moeheid en algemeen ziek gevoel.
  • slijmvorming.

Wanneer je verkouden wordt, dan kan het virus zich op vele manieren vanuit je lichaam verspreiden. Wanneer je niest, hoest of praat, kan het virus zich door de lucht verspreiden en iemand anders bereiken. Hetzelfde gebeurt wanneer je objecten deelt of iemand aanraakt die verkouden is.

Dit is nog een reden waarom verkoudheden altijd met het koude seizoen geassocieerd wordt. Als het koud is, dan hebben mensen de neiging om binnen te zijn, op warme plaatsen waar veel mensen zijn. Besmetting gaat daardoor gemakkelijker.

Misschien ook interessant om te lezen:
De verschillen tussen verkoudheid en griep

Wat zijn de risicofactoren voor verkoudheid?

Hoestend meisje

Het feit dat het een virale infectie is, sluit niet uit dat bepaalde factoren het voor mensen gemakkelijker kunnen maken om een verkoudheid te krijgen.

Ten eerste moet je begrijpen dat, hoewel mensen vaker in de winter verkouden worden, dit op elk moment van het jaar kan gebeuren. Dit geldt ook voor de leeftijd, iedereen kan verkouden worden.

De incidentie bij kinderen jonger dan zes jaar is echter veel hoger. Dit komt, omdat hygiënemaatregelen op deze leeftijd niet erg effectief zijn en vooral door contact tussen kinderen op school of tijdens het spelen waardoor de verspreiding van het virus gemakkelijk gaat.

Een andere risicofactor waardoor mensen vaker verkouden worden, is een zwak immuunsysteem. Als je onlangs een ziekte hebt gehad of als je een chronische ziekte hebt, dan heeft dit een aanzienlijk effect.

Het immuunsysteem wordt dagelijks blootgesteld aan tal van veranderingen en uitdagingen die het kunnen verzwakken. Bijvoorbeeld door niet genoeg te slapen of een vitamine C-tekort hebben.

Het is bewezen dat tabaksrook mensen ook vatbaar maakt voor verkoudheid. Zowel actieve als passieve rokers hebben meer kans om verkouden te worden. De reden hiervoor is dat tabaksrook de slijmvliezen van de luchtwegen beschadigt en het binnendringen van het virus in het lichaam vergemakkelijkt.

Conclusie

Mensen krijgen een verkoudheid door een virale infectie. Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel de kou en het seizoen risicofactoren zijn, ze niet de echte oorzaken van een verkoudheid zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14 [Updated 2018 Nov 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
  • Worrall G. Common cold. Can Fam Physician. 2011;57(11):1289–1290.
  • Arroll B. Common cold. BMJ Clin Evid. 2011;2011:1510. Published 2011 Mar 16.
  • Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res. 2014;16(6):e144. Published 2014 Jun 19. doi:10.2196/jmir.2868

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.