Hoe moet je squats op de goede manier doen: 4 aanbevelingen
Bewegen is erg belangrijk in de wereld van vandaag. Elke dag zijn er meer mensen die zich aanmelden om een of andere oefening te doen, of het nu gaat om er goed uit te zien of voor hun gezondheid. Onder de verschillende activiteiten vallen squats op.
Wat zijn squats?
Het maakt niet uit of de oefening conventioneel is of op nieuwe stijlen is gebaseerd. Squats zijn altijd populair geweest en zullen altijd populair zijn als het gaat om het in vorm brengen van je lichaam!
Dit is een oefening die zich richt op de lagere delen van je lichaam.
In je benen doet het intensief werk met je:
- Spieren
- Pezen
- Ligamenten
Squats dragen niet alleen bij aan de ontwikkeling van je kracht. Ze brengen je ook in balans, stimuleren de spiergroei en helpen om je fysieke capaciteiten te verbeteren. Squats trainen het gebied rond je billen, dijen en benen.
Er zijn verschillende soorten squats. Welke soort het meest geschikt is hangt af van het gebied dat je wilt versterken. Hierdoor is er geen enkel voorbeeld.
Desondanks doen veel mensen ze nog steeds verkeerd. Een slechte houding wanneer je squats doet brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Een van de meest voorkomende en meest relevante is een blessure. Hoewel elk deel van je benen geblesseerd kan raken, hebben je knieën het meest te lijden onder een slechte uitvoering.
Hoe moet je squats op de goede manier uitvoeren?
Daarom is het de moeite waard om een reeks aanbevelingen te noemen om je squattechniek te verbeteren. Tegelijkertijd kun je verwondingen voorkomen en betere resultaten behalen.
1. Verspreid je gewicht
Als je squats doet, heeft je gewicht de neiging om te drukken op de ballen van je voeten (het gebied dat bekend staat als de middenvoetsbeentjes). Als dit gebeurt, riskeer je blessures. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat je rug instabieler wordt en de neiging heeft om naar voren te komen.
- Onze eerste aanbeveling is om je gewicht te verdelen. Probeer het meeste gewicht op je hielen te laten rusten. Op deze manier behoudt je rug zijn rechte houding.
- Dit resulteert meestal in het hebben van een versterkte romp (lumbale spieren, schuine spieren en buikspieren). Daardoor is het makkelijker om je gewicht te verdelen.
2. Houd je houding vast
Een van de meest voorkomende fouten met betrekking tot deze oefening is het verlies van je houding. Dit is bepalend voor het verkrijgen van de gewenste resultaten.
- Je rug moet recht zijn en op één lijn staan met de rest van je lichaam.
- Dan moet je blik naar voren gericht zijn (op deze manier kun je je hoofd dwingen naar hetzelfde gebied te gaan).
- Je schouders moeten naar achteren staan. De reden hiervoor is dat dit je ademhaling verbetert en blessures voorkomt.
Deze gedachtegang volgend wordt het aangeraden om deze positie te behouden terwijl je squats doet (zowel omhoog als omlaag). Ook mag je rug nooit buigen of krom staan.
3. Begin met een goede houding
Hoewel er verschillende soorten squats zijn, is de positie waarin je begint meestal hetzelfde. Het probleem hier is, nogmaals, een slechte houding.
Mensen doen deze oefening met als doel grotere bilspieren en hamstrings te krijgen. Ondanks dat het geen slecht doel is, gaan velen veel verder. Deze ijver om resultaten te behalen, zorgt er vaak voor dat de squats te ver worden doorgevoerd op de ergste manier. Velen beginnen met een slechte houding en doen hun lichaam in het algemeen daarmee meer kwaad dan goed.
Om een set squats goed te beginnen, is het noodzakelijk om een goede positie voor je lichaam aan te nemen. Je benen moeten op schouderbreedte uit elkaar staan.
Het is ook noodzakelijk om te onthouden dat de beste beginpositie voor iedereen anders is. Je moet dit vaststellen voordat je met je sessie begint.
4. Zo laag mogelijk gaan
Het idee bij het squatten is om zo ver mogelijk naar beneden te gaan. Als je dit doet, buig je je benen en maak je je bilspieren lang.
Veel mensen laten echter de juiste houding varen als ze proberen zo laag mogelijk te gaan. Dit kan bepaalde problemen veroorzaken.
Ja, het zo ver mogelijk naar beneden gaan doet meer voor je spieren, pezen en andere verwante delen in dit gebied. Je moet echter rekening houden met je eigen capaciteiten. Je kunt de diameter van je botten niet negeren. Dit geldt met name voor het dijbeen, de tibia en de fibula. Je kunt ook je spiercapaciteit niet negeren. Van daaruit kun je vaststellen hoe laag je kunt gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández, A., & Federación Española de Actividades Dirigidas y Fitness. (n.d.). Sentadilla profunda: Ejercicio clave para mejor forma y función del tren inferior. Retrieved January 16, 2019, from http://www.fedamadrid.com/sentadilla-profunda-ejercicio-clave-para-mejor-forma-y-funcion-del-tren-inferior/
- Fry, A. C., Smith, J. C., & Schilling, B. K. (2003). Effect of knee position on hip and knee torques during the barbell squat. Journal of strength and conditioning research, 17(4), 629–633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14636100/
- Strengthening your core: Right and wrong ways to do lunges, squats, and planks. 2011. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/strengthening-your-core-right-and-wrong-ways-to-do-lunges-squats-and-planks-201106292810