Sport- en bewegingstips voor mensen met hypothyreoïdie

Naast medicatie speelt lichaamsbeweging een sleutelrol bij het verlichten van de symptomen die gepaard gaan met hypothyreoïdie. Lees verder om er meer over te leren.
Sport- en bewegingstips voor mensen met hypothyreoïdie

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Welke oefeningen zijn geschikt voor mensen met hypothyreoïdie? Lichaamsbeweging wordt over het algemeen als een van de belangrijkste factoren voor een gezond leven beschouwd.

Een aantal aandoeningen kunnen echter het vermogen van iemand beperken om fysiek actief te zijn, zoals schildklieraandoeningen. Lees verder om meer te weten te komen over lichaamsbeweging voor mensen met hypothyreoïdie.

Een traag werkende schildklier, zoals deze aandoening ook wel wordt genoemd, beïnvloedt het metabolisme van het lichaam. Het wordt ook met bepaalde symptomen geassocieerd zoals:

 • vermoeidheid.
 • aritmie.
 • gewrichtspijn.
 • depressie.
 • de neiging om aan te komen.

Bij getroffen mensen kunnen deze symptomen een regelmatig trainingsprogramma verstoren. Als je echter aan hypothyreoïdie lijdt, dan is bewegen juist een van de belangrijkste factoren om je welzijn te behouden. Waar moet je dus op letten? Lees verder voor enkele tips en aanbevelingen.

Hoe beïnvloedt hypothyreoïdie het metabolisme?

Vrouw is uitgeput na het sporten

De schildklier is een klein orgaan (ongeveer half zo groot als een walnoot) dat zich voor in de hals bevindt, in het kraakbeen onder de adamsappel. Ondanks zijn geringe afmetingen speelt deze klier een belangrijke rol in de stofwisseling.

Dit orgaan is bij de productie van verschillende hormonen betrokken, zoals thyroxine en triiodothyronine, die de groei en ontwikkeling beïnvloeden. De laatste beïnvloedt ook bijna alle stofwisselingsprocessen. Het regelt zelfs de hartslag en lichaamstemperatuur.

Bij mensen die aan hypothyreoïdie lijden, vertraagt de stofwisseling. Dit resulteert in verschillende symptomen, zoals een neiging om gemakkelijk aan te komen, een gevoel van vermoeidheid, gewrichtspijn, hartkloppingen (Spaanse link) en een neerslachtig gevoel.

De lage niveaus van schildklierhormonen hebben ook de neiging om de hartcapaciteit te verminderen, vandaar het verhoogde risico op ventriculaire aritmieën bij mensen met hypothyreoïdie.

De schildklier draagt bovendien bij aan de afbraak van cholesterol en stimuleert de productie van enzymen die nodig zijn om triglyceriden te elimineren. Dit betekent dat wanneer het niveau van schildklierhormonen daalt, de gehaltes van het slechte cholesterol en de triglyceriden de neiging hebben om toe te nemen.

Voordelen van lichaamsbeweging voor mensen met hypothyreoïdie

Regelmatige lichaamsbeweging is zeer gunstig voor mensen met hypothyreoïdie. Het volgen van een trainingsroutine helpt zelfs om de kwaliteit van leven van mensen met deze aandoening te verbeteren, zoals beschreven in een onderzoek dat is gerapporteerd in Archives of Endocrinology and Metabolism (Engelse link).

Metabolisme en energie

Vaak melden mensen met hypothyreoïdie dat ze constant een gebrek aan energie voelen. Om dit tegen te gaan, schrijven artsen regelmatig medicijnen voor, zoals levothyroxine.

En hoewel veel mensen denken dat sporten dit gevoel verergert, is het tegenovergestelde waar. Regelmatige trainingen helpen het energieniveau te verhogen en om vermoeidheid tegen te gaan.

Onderzoek toont aan (Engelse link) dat lichaamsbeweging met een lage impact vermoeidheid juist kan verminderen en zelfs de schildklierfunctie bij patiënten met deze aandoening kan verbeteren. Er is inderdaad een toename van triiodothyronine en thyroxine waargenomen bij degenen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Gewicht, lichaamsvet en spiermassa

Volgens onderzoek betekent een langzamer metabolisme dat mensen met hypothyreoïdie de neiging hebben om aan te komen en tekenen van obesitas te vertonen. En net zoals het percentage lichaamsvet daarbij toeneemt, neemt de spiermassa af.

Gelukkig is er een effectieve maatregel om dit tegen te gaan. En het is heel duidelijk: bewegen en sporten. Ten eerste verhoogt lichaamsbeweging de verbranding van calorieën, wat bij het afvallen helpt. Krachttraining helpt daarnaast ook om het spiervolume te vergroten en tegelijkertijd het vetpercentage te verlagen.

Dit type training verbetert bovendien de spiertonus en verbetert de reactie van het lichaam op inspanning. Zo neemt het gevoel van zwakte beetje bij beetje af en komen bepaalde klachten zoals krampen minder vaak voor.

Hart

Studies over dit onderwerp hebben aangetoond (Engelse link) dat hypothyreoïdie een klinische aandoening is die onder andere effecten op de hartfunctie heeft. Dit betekent dat het de contractiliteit, vasculaire weerstand, bloeddruk en hartslag kan beïnvloeden.

Er zijn echter oefeningen die de hartfunctie kunnen ondersteunen en het risico op hartaandoeningen helpen verminderen. Dit is dus uitstekend nieuws voor mensen met schildklierproblemen.

Stemming en depressie

Een verminderde schildklierfunctie beïnvloedt ook de stemming. Gelukkig helpt lichaamsbeweging om de ‘gelukshormonen’ te activeren. Als gevolg hiervan nemen gevoelens van somberheid af en neemt het gevoel van welzijn toe.

Volgens een publicatie in Depression and Anxiety (Engelse link) heeft drie keer per week slechts 45 minuten matige aerobe training een significant effect op de stemming. Deze positieve gewoonte is de natuurlijke remedie tegen verdriet, neerslachtigheid en depressie.

Andere voordelen

Naast het bovenstaande draagt lichaamsbeweging bij aan het algemene welzijn van mensen met hypothyreoïdie. Andere voordelen zijn onder andere:

 • Krachttraining kan bijdragen aan het herstel van botverlies dat bij mensen met schildklieraandoeningen optreedt.
 • Low-impact oefeningen zoals zwemmen, Tai Chi of yoga helpen om de gewrichtspijn te verlichten die als gevolg van hypothyreoïdie kan optreden.
 • Ten slotte verbeteren door lichamelijke activiteit ook de rustpatronen, die door deze aandoening kunnen worden beïnvloed.

Tips en oefeningen voor mensen met hypothyreoïdie

Mensen met hypothyreoïdie moeten vooral voorzichtig zijn voordat ze starten met een trainingsroutine. Dit geldt des te meer als men een zittend leven leidt of al een tijdje niet hebben gesport. Met dit in gedachten moet men dus rustig beginnen, zonder te veel van het lichaam te eisen.

Bewegingsvormen met een lage impact

Het beste voor mensen met hypothyreoïdie is om cardiovasculaire oefeningen met een lage impact te doen. Je kan bij dit soort bewegingsvormen aan onder andere de volgende activiteiten denken:

 • wandelen
 • dansen
 • yoga
 • tai chi
 • pilates
 • fietsen op de hometrainer
 • zwemmen

Als je lichaam zich eenmaal heeft aangepast, kan de intensiteit en duur geleidelijk worden verhoogd. Ook kan er dan op meer veeleisende oefeningen overgaan worden. Denk er natuurlijk aan dat iemand altijd binnen de grenzen van het lichaam moet blijven.

Bewegingsvormen met hoge impact

Vrouw met een badmuts

Tot de fysieke activiteiten voor lichaamsbeweging met een hoge impact voor mensen met hypothyreoïdie behoren onder andere de volgende activiteiten:

In het ideale geval zou je minimaal 150 minuten aan aerobe of cardiovasculaire oefeningen per week moeten doen. En daarnaast nog 2 of 3 sessies met gecombineerde krachtoefeningen. Als je hier in eerste instantie niet vol kunt houden, probeer dan in sessies van minimaal 15 minuten te werken.

Krachttraining is erg belangrijk voor mensen met hypothyreoïdie, omdat het helpt om de stofwisseling te activeren en calorieën te verbranden. Je moet alle belangrijke spiergroepen trainen, waarbij elke spiergroep minstens 2 keer per week aan de beurt komt.

Als je een schildklieraandoening hebt, overgewicht hebt en al een tijdje niet hebt getraind, dan moet je misschien wat harder werken om conditie op te bouwen en af te vallen. Het vergt geduld en vooral doorzettingsvermogen om in vorm te komen en een gezond gewicht te bereiken.

Je zult een verbetering zien en na verloop van tijd betere resultaten behalen. Om je enthousiasme om vol te houden vast te houden, kun je elke dag verschillende oefeningen kiezen en routines combineren.

Onthoud ten slotte dat je hartslag en ademhalingssnelheid je zullen laten weten of je jezelf te veel pusht. Gebruik indien mogelijk een hartslagmeter. En als je je moe voelt of als iets pijn doet, stop dan even. Het is geen wedstrijd.

Andere aanbevelingen

Als je dagelijks aan lichaamsbeweging doet, bestaat er altijd een risico dat je om welke reden dan ook je vastberadenheid om te bewegen inzakt. Je moet je focus behouden en tegelijkertijd je enthousiasme. Hier zijn enkele aanbevelingen.

 • Zoek hulp van een professionele trainer om een programma te ontwerpen dat op jouw behoeften en fitnessniveau is afgestemd.
 • Ga samen met anderen sporten.
 • Luister naar muziek tijdens het sporten.
 • Stel doelen en bepaalde doelstellingen die je wilt behalen.
 • Gebruik een app om je voortgang te kunnen zien.
 • Push jezelf nooit tot het punt van uitputting.
 • Ga naar buiten.
 • Rust minstens één dag per week.

Waar moeten mensen met hypothyreoïdie rekening mee houden voordat ze gaan sporten?

Het selecteren van de beste routine hangt af van fysieke conditie, gezondheidstoestand en de voorgeschreven behandeling. Als je schildklierhormonen onder controle zijn en je gezond bent, dan kun je bijna elke vorm van lichaamsbeweging doen.

Denk er natuurlijk aan om, voordat je aan een routine begint, je arts te raadplegen en zijn of haar aanbevelingen op te volgen over waar je wel rekening mee moet houden en wat je beter niet kunt doen.

Vergeet niet dat mensen met hypothyreoïdie meer spier- en gewrichtspijn ervaren. Een aantal oefeningen zullen je misschien niet op deze manier beïnvloeden, maar andere kunnen impact of spanning veroorzaken die je klachten of blessures verergeren.

En onthoud: als je hormonen niet onder controle zijn, kan te veel lichaamsbeweging gevaarlijk zijn. Wees voorzichtig, vooral als je een activiteit met hoge intensiteit doet die de hartslag verhoogt.

Sleutels tot lichaamsbeweging en hypothyreoïdie

Lichaamsbeweging is eigenlijk altijd gunstig voor mensen met hypothyreoïdie en het helpt om symptomen zoals gewichtstoename tegen te gaan. Schep echter geen valse verwachtingen. Lichamelijke activiteit zorgt er niet voor dat je schildklier meer hormonen produceert.

Houd er rekening mee dat dit een auto-immuunziekte is en daarom kan een trainingsplan of een dieet de aandoening niet genezen of omkeren. Dit betekent dat het essentieel is om je medische behandeling bij te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.