Snelleestechnieken: wanneer kun je ze gebruiken?

Het is erg handig om snel te weten hoe je snel kunt lezen. In dit artikel zullen we enkele technieken om snel te lezen met je delen die je kunt proberen.
Snelleestechnieken: wanneer kun je ze gebruiken?

Laatste update: 07 september, 2021

We kunnen allemaal profiteren als we sneller kunnen lezen omdat we constant schriftelijke informatie tot ons moeten nemen. Vandaag gaan we een aantal snelleestechnieken bespreken en vertellen wanneer we ze moeten gebruiken.

We moeten immers vaak een grote hoeveelheid schriftelijke informatie verwerken. Dat kan zowel in e-mails, websites, werkrapporten, maar ook op sociale netwerken en in trainingsboeken. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om de leessnelheid te verhogen.

Een gemiddeld persoon leest tussen de 150 en 250 woorden per minuut. Als je echter een reeks snelleestechnieken in de praktijk brengt, kun je tot wel 700 woorden per minuut lezen! Blijf lezen om te leren wat deze technieken zijn en wanneer ze nuttig zijn om in praktijk te brengen en wanneer niet.

Wat is snellezen?

We spreken van snellezen wanneer iemand hele zinnen identificeert en in één oogopslag in zich opneemt, in plaats van elk woord afzonderlijk te bekijken. Sommige mensen worden met dit vermogen geboren. Voor anderen bij wie deze vaardigheid niet van nature beheersen kunnen dit vermogen om snel te lezen ontwikkelen door te oefenen.

Ook al lees je sneller, je hoeft niet in te leveren op het gebied van begrijpend lezen. In plaats daarvan ligt de effectiviteit ervan in het bereiken van een balans tussen ritme en een algemeen begrip van de inhoud. Het doel is daarom dat je de betekenis van de tekst begrijpt zonder tijd te verspillen.

Er zijn onderzoeken die suggereren dat snel lezen (zolang het effectief wordt gedaan) productiever is dan langzaam lezen (Spaanse link). Dit geldt vooral voor die mensen die gedurende de dag veel schriftelijke informatie moeten verwerken en ermee moeten werken. Enkele voordelen van snellezen zijn onder andere dat je:

  • de tekst in minder tijd lezen, begrijpen en analyseren.
  • het vermogen ontwikkelt om eerdere informatie en nieuwe concepten met elkaar in verband te brengen.
  • vermogen om belangrijke ideeën te herkennen verscherpt.
  • ogen minder belast worden.
  • taalvaardigheid wordt verhoogd.

Wanneer is snellezen nuttig?

Vrouw die een boek leest

Snellezen kan nuttig zijn in verschillende situaties. Denk daarbij onder andere aan de volgende zaken:

  • Als je moeite hebt met lezen. Bijvoorbeeld als je constant terug moet in de tekst om de rode draad te begrijpen of als je langzamer leest dan normaal. Snelleestechnieken kunnen je leesvaardigheid een boost geven.
  • Je moet een stuk tekst lezen over een onderwerp dat gemakkelijk te begrijpen is of waarmee je al bekend bent.
  • Wanneer je alleen de basisargumenten of conclusies van het geschreven materiaal hoeft te begrijpen.
  • Als je van plan bent om de tekst een andere keer gedetailleerder te bekijken. Uit onderzoek is gebleken dat als je de stof van tevoren bekijkt, je de tekst de tweede keer beter begrijpt.
  • Na het materiaal aandachtig te hebben gelezen. De tekst opnieuw lezen met behulp van snelleestechnieken kan je helpen om de informatie beter te onthouden.

Wanneer raden we niet aan om snelleestechnieken te gebruiken?

Hoewel het geweldig klinkt om geschreven materiaal in de kortst mogelijke tijd te kunnen lezen en begrijpen, raden we het niet altijd aan. Dat komt omdat het niet voor elke situatie een effectieve strategie is. Hieronder zetten we een aantal situaties op een rij waarin we het niet aanbevelen om snelleestechnieken te gebruiken:

  • Wanneer je een juridisch document moet lezen of een tekst die complexe informatie bevat. Over deze documenten moet zorgvuldig worden nagedacht. Bovendien is aangetoond dat hoe sneller je leest, hoe minder je begrijpt. Hoewel het doel van snel lezen is om een balans te vinden tussen snelheid en begrip, is het in deze gevallen het beste om zoveel mogelijk te begrijpen.
  • Als je iets wilt of moet onthouden. In deze situaties is het het beste om langzaam te lezen. In deze gevallen raden we aan om op 100 woorden per minuut te lezen.

Snelleestechnieken

Vrouw aan het lezen

Om je leessnelheid te verhogen, moet je zowel je fysieke als mentale vaardigheden ontwikkelen. Dit vereist specifieke methoden en training. Je zult je deze vaardigheid stap voor stap eigen moeten maken.

Als je je leestempo wilt verhogen, is het bovendien belangrijk om voortdurend en systematisch een reeks snelleestechnieken te volgen. Het is ook het beste om tegelijkertijd je bevattings-, retentie- en concentratietrategieën te verbeteren.

Vermijd subvocalisatie

Subvocalisatie (ook wel je innerlijke stem genoemd) bestaat uit het in je hoofd uitspreken van woorden tijdens het lezen. Deze gewoonte is een van de belangrijkste redenen dat je lezen langzamer gaat.

Daarom moet je niet subvocaliseren als je sneller wilt lezen. In het begin kan dit een gewoonte zijn die moeilijk te vermijden is en je kunt het gevoel hebben dat je niets van de tekst begrijpt. Onthoud alleen dat het een kwestie van doorzettingsvermogen en oefening is.

Gebruik de aanwijsmethode

Een ander hulpmiddel dat je kan helpen om je leessnelheid te verhogen, is door met je wijsvinger, een potlood of een ander object dat als aanwijzer zou kunnen werken, naar de regel te wijzen die je aan het lezen bent. Dit zal je focus en je concentratie op de woorden vergroten.

Scan de tekst

Dit is een van de meest gebruikte snelleestechnieken. Het bestaat uit het herkennen van de hoofdgedachten van de tekst door deze met je ogen te af te struinen. Als je dit doet, wil je niet elk woord lezen. In plaats daarvan moet je de belangrijkste elementen van de tekst identificeren. Dit is handig wanneer je informatie wilt vinden over data, namen en plaatsen.

Om dit te doen, lees je meestal de eerste zin van elke alinea en probeert je vervolgens de belangrijke zinnen in elke alinea te vinden. Daarnaast is het handig om te zoeken naar zaken zoals lijsten, bijschriften, grafieken en indexen. Uiteindelijk zou je de strekking van de tekst moeten kunnen begrijpen.

Vermijd herlezen

Teruggaan in de tekst is meestal een veel voorkomende gewoonte als we niet hebben begrepen wat we gelezen hebben. We hebben de neiging om te herlezen om erachter te komen wat we hebben gemist, omdat we de strekking van de tekst willen begrijpen. Dit zorgt echter voor meer vertraging en schaadt zelfs ons begrip van de stof.

Ontwikkel je vaardigheid begrijpend lezen

Het heeft geen zin om snelleestechnieken toe te passen als je niet begrijpt wat je leest. Daarom is het ook essentieel dat je het vermogen ontwikkelt om de betekenis van de tekst te begrijpen. Om deze vaardigheid te verbeteren, raden we aan om onder andere:

  • je woordenschat uit te breiden. Dit houdt in dat je nieuwe woorden en de betekenis ervan in verschillende contexten leert.
  • aantekeningen en samenvattingen te maken. Bij het schrijven en samenvatten dwing je jezelf om de informatie die je heb gelezen te interpreteren.
  • ervoor te zorgen dat je het onderwerp van de tekst van tevoren kent. Als je weet waar de tekst over gaat, kun je de ware betekenis van de woorden en zinsdelen beter en sneller begrijpen.
  • door de tekst te bladeren voor het lezen. Dit zal je helpen om de strekking van de tekst te begrijpen.
  • vragen te stellen. Schrijf na het doorbladeren van de tekst eventuele vragen op die je tijdens het lezen beantwoord wilt hebben. Dit zal
  • je helpen om je denken te structureren en je antwoorden onder woorden te brengen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zeven voordelen van iedere dag een paar minuten lezen

Het trainen van snelleestechnieken

Snelleestechnieken

Het is het beste om met één van de snelleestechnieken tegelijk te werken en eenvoudige teksten te gebruiken. Zoek eerst uit welke techniek het beste voor je is. Begin deze techniek vervolgens langzaam te oefenen totdat je het goed kunt. Voer dan het tempo op.

Het is normaal om in het begin de betekenis van de tekst niet direct te begrijpen. Maar door te oefenen, kun je je hersenen trainen om sneller te lezen en te begrijpen. Uiteindelijk zal de techniek een gewoonte worden.

Daarnaast is er een verscheidenheid aan boeken en online bronnen die gericht zijn op het aanbieden van de nodige hulp bij het aanleren van snelleestechnieken. Je zou een van die cursussen kunnen volgen en de aanwijzingen die ze geven goed opvolgen.

Snelleestechnieken besparen tijd

Snellezen is een vaardigheid die je kunt leren door veel te oefenen. Het kan in het begin moeilijk zijn, dus je moet het blijven proberen, ook als je niet direct vooruitgang opmerkt.

Om je te helpen bij je leerproces, kun je ook het beste proberen om de juiste omgeving te vinden. Zoek bijvoorbeeld een plek waar je niet gestoord wordt en die een prettig licht heeft. Bovendien moet je snelleestechnieken oefenen vermijden als je moe of overweldigd bent.

Om je voortgang te kunt meten, moet je je leestempo testen voordat je een van deze snelleestechnieken toepast. Vervolgens kun je je voortgang bijhouden terwijl je oefent. Zo weet je of al je inspanningen vruchten afwerpen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.