De Kaizen-methode: een systeem om resultaten te krijgen

De Kaizen-methode is een van de beste technieken om een verandering in je leven aan te brengen en daarin niet te falen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
De Kaizen-methode: een systeem om resultaten te krijgen
Montse Armero

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Montse Armero.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De kaizen-methode is een strategie die na de Tweede Wereldoorlog populair werd in het bedrijfsleven. Het was zelfs zo succesvol dat zelfs vandaag de dag veel business schools het onderwijzen omdat het de productiviteit aanzienlijk verhoogt.

Daarnaast is het doorgesijpeld in de werkende wereld en veel mensen passen het toe op andere gebieden van hun leven. Dankzij de Kaizen-methode blijven deze mensen op een efficiëntere manier hun doelstellingen bereiken.

Waarom hebben we moeite om te veranderen?

Een deel van de ervaring van het mens-zijn is hoe we veranderingen in ons leven aanbrengen. Er zijn meerdere factoren die deze veranderingen kunnen veroorzaken. We willen bijvoorbeeld nieuwe gewoonten aannemen, andere afleren, nieuwe projecten plannen of een oud hoofdstuk afsluiten.

Desondanks hebben mensen echt moeite om te veranderen. Dit komt omdat onze hersenen zo zijn ontworpen dat elke uitdaging en verandering een bepaalde weerstand en angst kan oproepen.

Het is waar dat sommige mensen die angst om kunnen zetten in enthousiasme. Zij groeien en raken opgewonden als ze voor uitdagingen staan, maar dat is geen algemene eigenschap. In feite is het normaal dat onze geest veranderingen saboteert in de vorm van luiheid, uitstelgedrag en meerdere excuses.

Waaruit bestaat de Kaizen-methode?

De Kaizen-methode

Veranderingen zijn een belangrijk onderdeel van het leven, maar we hebben de neiging om ze te vermijden.

De Kaizen-methode kan ons helpen om succesvol te veranderen. Het is gebaseerd op het voltooien van aantal zeer kleine stappen achter elkaar. Je kunt het toepassen om een specifiek doel te bereiken, maar je kunt het ook gebruiken om je leven op de een bepaalde manier te veranderen en verbeteren.

Het belangrijkste motto is “een reis van een miljoen mijl begint met een kleine stap.” En dat is de sleutel tot succes. De doelen die dit systeem gebruikt zijn zo klein dat het eigenlijk moeilijk is om te mislukken.

Dus wat de Kaizen-methode doet, is er voor zorgen dat je aan de slag gaat en je realiseert je niet eens hoeveel moeite je doet. Op deze manier is het een stuk makkelijker om de mentale weerstand te overwinnen die een verandering kan veroorzaken.

Waar kun je de Kaizen-methode voor gebruiken?

Je kunt de Kaizen-methode toepassen op meerdere scenario’s. In feite zal je bij elke situatie die je wilt verbeteren kunnen profiteren van deze strategie. Laten we een paar voorbeelden bekijken waar je deze methode mogelijk kunt gebruiken:

  • Je huis inrichten. In plaats van je te concentreren op de hele woonruimte en je vervolgens te vervelen, zou het een goede optie zijn om je te concentreren op slechts één lade en die vijf minuten lang te ordenen.
  • Stoppen met het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dit kan erg ingewikkeld zijn omdat je er zo aan gewend bent geraakt.
  • Je slaapgewoonten verbeteren. Als het gaat om het verbeteren van je slaapgewoonten, probeer dan steeds een minuut eerder naar bed te gaan dan je gewoonlijk doet.
  • Meer lezen. Als je moeite hebt om deze gewoonte in je leven op te nemen, kun je er baat bij hebben om je te richten op het lezen van slechts één alinea per dag.
  • Trainen. Om een routine te creëren om regelmatig te trainen, is het een goed idee om je volledige trainingsuitrusting aan te trekken en dan één minuut te trainen.

Op deze manier veranderingen doorvoeren is een stuk makkelijker omdat je de druk of faalangst nauwelijks voelt. Verre van dat zelfs! Aangezien de drempel zo laag is en het bijna belachelijk lijkt, is de kans groter dat je je ontspant, wat het een stuk gemakkelijker maakt om vooruit te blijven gaan!

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Waarden thuis: het geheim van een succesvolle generatie

Je weerstand tegen verandering overwinnen

Een vrouw op een kruispunt

Met de Kaizen-methode vinden we het gemakkelijker om de veranderingen die we willen doorvoeren het hoofd te bieden.

Het toepassen van de Kaizen-methode helpt je om je faalangst te overwinnen. Het eerste doel is om alle weerstand weg te nemen. Om dat te doen, neem je kleine stappen die het voltooien van de enorme taak een stuk eenvoudiger maken. Het is alsof de geest begrijpt dat het geen zin heeft om het alarm te activeren, wat betekent dat we rustiger kunnen handelen.

Wanneer we een verandering willen invoeren, richten we ons vaak op het uiteindelijke doel en niet op de stappen die we moeten nemen om daar te komen. Het is een van de redenen waarom we zo vaak falen. Als je de uitdaging in meerdere delen opsplitst en je concentreert op het bereiken van iets heel specifieks dan maak je de volgende fase zelfs gemakkelijker voor jezelf.

Kleine veranderingen aanbrengen is een van de beste strategieën die je kunt gebruiken om minder lui te zijn en uitstelgedrag te vermijden. Dit helpt je vervolgens om op een meer realistische en efficiënte manier dichter bij je doelstellingen te komen. Dus de volgende keer dat je een doel wilt bereiken en je weet niet waar je moet beginnen, onthoud dan dat de Kaizen-methode een grote hulp kan zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Bahensky, J., Roe, J. and Bolton, R. Lean Sigma— Will It Work for Healthcare? Journal of Healthcare Information Management — Vol. 19, No. 1
  • Maurer, R. (2015). Un pequeño paso puede cambiar tu vida: El método kaizen. Ediciones Urano.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.