Shinrin Yoku of bosbaden: wat zijn de voordelen?

Dicht bij de natuur komen is goed voor geest en lichaam. Leer in dit artikel alle voordelen van bosbaden!
Shinrin Yoku of bosbaden: wat zijn de voordelen?
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 januari, 2023

De natuur heeft een geneeskrachtige werking voor zowel lichamelijke als geestelijke energie. Een van de manieren van behandeling is de herverbinding die ‘Shinrin Yoku’ wordt genoemd, een therapie die in verband wordt gebracht met het verminderen van angst en stress. Het belangrijkste doel ervan is het bevorderen van welzijn door contact met de natuur.

Concreet is het een ervaring die deel uitmaakt van de bosgeneeskunde (Spaanse link), een discipline die bossen voorstelt als bron van gezondheid. Wandelen door het bos, genieten van het geluid van de takken, de hemel aanschouwen en frisse lucht inademen hebben belangrijke voordelen voor het lichaam. Welke? Kom erachter!

Wat is “Shinrin Yoku”?

In het Japans betekent “Shinrin” “bos,” terwijl “Yoku” “baden” betekent. De combinatie van de twee woorden vertaalt zich als “bosbaden” en verwijst naar het doorbrengen van tijd in het bos op zoek naar geluk en een betere gezondheid.

De therapie stamt uit de jaren tachtig, toen de Japanners een gezonde levensstijl nastreefden, zich losmaakten van de stad en ontgiften van de technologische hausse die voor veel mensen overweldigend werd.

Gebaseerd op een spirituele kuur bestaat het “baden” in het bos uit het genieten van de omgeving terwijl je doelloos wandelt. Het doel is de omgeving in je op te nemen. Zo wordt aangenomen dat deze vorm van ecotherapie het immuunsysteem versterkt.

En hoewel er meer onderzoek nodig is, meldt het International Journal of Mental Health and Addiction bevindingen over de effectiviteit van Shinrin Yoku bij het verminderen van symptomen van angst (Engelse link) .

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ademhaling en aandacht: de sleutels tot een goede yogahouding

Dit zijn de voordelen van “Shinrin Yoku

Vrouw in de natuur
De wetenschap heeft aangetoond dat verbinding met de natuur lichamelijke en psychologische voordelen heeft

“Het verbeteren van de kwaliteit van leven en het voorkomen van psychische en lichamelijke ziekten zijn de belangrijkste voordelen die verbonden zijn aan “bosbaden.” De Internationale Bosgeneeskunde beweert (Spaanse link) dat het in de toekomst de therapieën zal voorschrijven als preventieve behandeling.

Door zich te verbinden met de natuurlijke omgeving zijn de zintuigen alert om geuren, texturen, beelden, geluiden en zelfs smaken waar te nemen. Van wandelen krijg je ook beweging, wat zich vertaalt in extra voordelen (Engelse link).

Verbetert de stemming

Uit een studie (Engelse link) van het International Journal of Environmental Research and Public Health bleek dat wandelen in bosrijke gebieden negatieve emotionele toestanden vermindert, waarbij specifiek naar het volgende wordt verwezen.

  • Woede en vijandigheid.
  • Vermoeidheid en verwarring.
  • Spanning en bezorgdheid.
  • Depressie en ontmoediging.

In plaats daarvan bleek uit het onderzoek dat boswandelingen de positieve stemming van de deelnemers aan de wandeling lieten toenemen.

Loop als inleiding op de methode minstens 40 minuten in een bos.

Versterkt het immuunsysteem

Het Meso-Amerikaans Centrum voor de uitwisseling van kennis en bosbouwervaringen wijst erop(Spaanse link)  dat therapieën in de natuur de fysiologische effecten van ontspanning vergroten.

Bovendien werken de essentiële oliën die door planten en bomen worden afgegeven in op de afweer van het lichaam en ondersteunen ze de weerstand tegen ziekten. Op dit punt spreken verschillende studies (Engelse link) over de preventieve werking van ecotherapie op de immuunfuncties. De effecten komen tot uiting in de volgende voordelen.

  • Bescherm het hart. De Spaanse Hartstichting benadrukt (Spaanse link) dat langdurige activiteiten in de natuur een goede invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid.
  • Kalmeren van chronische pijn. De staat van ontspanning die een wandeling in het bos teweegbrengt, heeft de neiging pijn te verlichten bij onder andere patiënten met ernstige pijn, fibromyalgie of vermoeidheid.
  • Regulering van de bloeddruk. Bij het “bosbad” wordt de bloeddruk voor en na de wandeling gemeten. In theorie zorgt het contempleren van de natuur ervoor dat de bloeddruk(Engelse link) daalt en bijdraagt aan een betere bloedcirculatie.

Vermindert slaapstoornissen

Het “bosbad” dat ‘s avonds wordt beoefend, komt de nachtelijke slaap(Engelse link) ten goede in termen van tijd, diepte en kwaliteit. Door te ontspannen hebben mensen minder moeite met slapen.

Verlaagt het stressniveau

Cortisol is het stresshormoon dat in verband wordt gebracht met klachten zoals hoofdpijn, huidaandoeningen, verhoogde bloeddruk en andere ziektebeelden. Hoe controleert een bosbad de afscheiding van deze steroïde?

Volgens de Association of Nature and Forest Therapies verlaagt (Spaanse link) de ervaring het cortisolniveau door rust te stimuleren en energie te behouden.

Verbetert de creativiteit

Zich onderdompelen in het bos is gunstig voor het creatieve instinct. Een National Geographic interview bespreekt (Spaanse link) een onderzoek dat de Universiteit van Kansas uitvoerde met een groep backpackers, die 3 dagen reisden en bij terugkomst een verhoogd cognitief vermogen en creativiteit vertoonden.

Ook biedt de tijd ondergedompeld tussen bomen een pauze van technologie en informatie, wat de weg opent voor nieuwe inspiratiebronnen.

In dit verband merkt de American Heart Association op (Engelse link) dat een verandering van omgeving een uitstekend alternatief is om de creatieve ader te doen herleven, omdat je in de natuur prikkels vindt die beeldschermen niet bieden.

Ze dragen bij aan de longactiviteit

Het boek Principles of Internal Medicine legt uit (Spaanse link) dat het ademhalingssysteem het bloed van zuurstof voorziet en kooldioxide elimineert, waarvoor een virtueel contact tussen verse lucht en bloed nodig is.

De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt(Engelse link) dat 99% van de wereldbevolking lucht inademt die de kwaliteitslimieten overschrijdt. Hoewel duizenden steden de lucht controleren, leven mensen met ongezonde niveaus van stikstofdioxide en zwevende deeltjes.

De “bosbaden” helpen de longen te reinigen van de ophoping van gassen en andere soorten stedelijke vervuiling die problemen veroorzaken bij hun activiteit.

Overwegingen voor de beoefening van “Shinrin Yoku

Shinrin Yoku
De “Shinrin Yoku” vermindert het stress- en angstniveau.

De wandelingen vragen tijd en geen haast. Je moet ook aandacht besteden aan de boodschappen die de natuur uitzendt om de relatie te versterken. Om de verkenning te ondernemen heb je de volgende hulpmiddelen nodig.

  • Kaart met de complete route.
  • Water om de hydratatie onderweg op peil te houden.
  • Rugzak waarin je wat spullen wilt meenemen.
  • Comfortabele kleding, waaronder sportschoenen of laarzen.

Zo is de “Shinrin Yoku ” ontwikkeld

Hoewel de therapie alleen of in een groep geldig is, is het in ieder geval de eerste keer handig om de steun te hebben van een gids die gecertificeerd is door de verenigingen van bosgeneeskunde. Voer voor de rondleiding de volgende stappen uit.

  • Selectie van een bos. De excursies om te “baden” in bosrijke gebieden moeten niet geïmproviseerd worden. Het proces begint met het kiezen van een bos – bij voorkeur zonder hellingen – maar met een verscheidenheid aan paden, wetlands, rotsen, open plekken en soorten.
  • Ervaar sensaties. Ga in een rustig tempo en in volledige stilte om de intuïtie te laten leiden. Omhels desgewenst een boom, proef een vrucht of raak een rots aan. Luister daarbij naar de geluiden van de natuur en ruik de omgeving. Laat je voeten even op de aarde stappen.
  • Manifestatie van ervaring. Er komt een moment om de reis te pauzeren, een kring te vormen en de ervaring te delen. Daartoe nemen de deelnemers een natuurelement in hun handen, als teken dat ze het woord krijgen. Na het uiten van hun gevoelens geven ze het element door aan een partner.
  • Theeceremonie. De sessies duren meestal 40 minuten tot 3 uur; aan het eind biedt de gids een aftreksel aan, bereid met onderweg verzamelde planten. Deze handeling symboliseert de integratie tussen het bos en de persoon. Bovendien heeft het positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid.

Wie kan een “bosbad” nemen?

We zijn allemaal kandidaten voor “bosbaden,” vooral als we door periodes van stress gaan. Ook vinden degenen die vanwege medische aanbevelingen moeten bewegen deze wandelingen een leuke en gezonde optie.

Als fysieke belemmeringen het moeilijk maken om het bos in te gaan, is het mogelijk om Shinrin Yoku te beoefenen in een virtuele omgeving. Onderzoek heeft overeenkomsten gevonden (Engelse link) tussen de echte bosomgeving en de psychologische effecten en omgevingskenmerken van digitale ecotherapie. Durf jij het aan om het te beoefenen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.