Seks na een scheiding: wat moet ik weten?

Weer aan seks doen na een scheiding is voor iedereen een ander proces. Ontdek in dit artikel enkele aspecten waarmee je rekening moet houden.
Seks na een scheiding: wat moet ik weten?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een relatie verbreken is niet eenvoudig. Na een relatiebreuk is het normaal dat je je verloren, verward en gedesoriënteerd voelt. Maar misschien voel je je ook hoopvol en enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die zich voordoen. Daarom kun je seks na een scheiding als opwindend en beangstigend tegelijk ervaren.

Afhankelijk van je persoonlijkheid en je verwachtingen, kan het hervatten van je sociale en seksuele leven min of meer ingewikkeld zijn. In ieder geval zul je je waarschijnlijk zenuwachtig en onzeker voelen, iets wat je niet hebt ervaren in het comfort en de stabiliteit van je leven als koppel.

Hieronder vind je enkele aanbevelingen om deze fase zo goed mogelijk het hoofd te bieden.

Hoe kun je je seksleven na een scheiding weer hervatten?

Seks na een scheiding kan spannend zijn maar ook onzekerheid meebrengen

Na een scheiding is het belangrijk om een bepaalde periode van introspectie en zelfkennis te hebben. Deze tijd zal je helpen om het verlies en verdriet het hoofd te bieden, maar ook om je voorkeuren en verwachtingen te overwegen.

Analyseer wat je wilt, wat je van nu af aan voor jezelf verwacht en hoe je je tot andere mensen wilt verhouden. Door deze aspecten te verduidelijken en het rustig aan te doen, kun je betere beslissingen nemen.

Er is geen vaste tijd waarop je moet wachten voordat je na een scheiding weer seks hebt. Iedereen is namelijk anders. Als je je er echter klaar voor voelt, kun je twijfels en angsten hebben.

Misschien heb je het gevoel dat je niet meer weet hoe je moet flirten of dat je uiterlijk niet meer zo aantrekkelijk is als vroeger. Houd een open geest en gedraag je natuurlijk, zodat je gaandeweg zult ontdekken hoe je met jezelf om kunt gaan.

Voorzorgsmaatregelen en tips voor seks na een scheiding

Het hervatten van je seksleven na een scheiding kan een zeer opwindend avontuur zijn. Je moet echter rekening houden met bepaalde voorzorgsmaatregelen om mogelijke negatieve gevolgen te voorkomen.

Zorg voor je lichaam

Tijdens het huwelijk is veilige seks geen grote zorg, omdat beide mensen elkaar kennen en vertrouwen. Bij het hervatten van seks na een scheiding is het belangrijk om verantwoordelijk te zijn en het risico op SOA’s en ongewenste zwangerschappen zoveel mogelijk te beperken.

Zorg er daarom voor dat je deze aspecten zelf regelt. Laat dit niet over aan de andere persoon, want hij of zij kan hierover liegen. Zorg dus voor jezelf en je seksuele partners.

Zorg voor je emoties

Voor sommige mensen is seks zonder liefde en toewijding volkomen mogelijk en voor anderen niet. Beide posities zijn volledig ok. Het is echter belangrijk om er eerlijk over te zijn.

Veel mensen gaan na een scheiding een reeks seksuele relaties aan met als enig doel zich begeerd te voelen of om de emotionele tekortkomingen van het moment goed te maken. Dit leidt er uiteindelijk toe dat ze lijden. Wees daarom voorzichtig met je emoties en weet wat je grenzen en meningen zijn met betrekking tot dit soort ontmoetingen.

Pas je verwachtingen aan

Er zijn er die, na een scheiding, opgewonden zijn over de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en  in totale vrijheid met hen om te gaan. Sommigen hopen echter weer een serieuze en toegewijde relatie te vinden.

Als je tot die laatste groep behoort, houd er dan rekening mee dat de eerste persoon met wie je seks hebt misschien niet de laatste is.

Door je verwachtingen in dit opzicht bij te stellen, kun je teleurstelling voorkomen. Wees tegelijkertijd altijd duidelijk tegen degenen met wie je te maken krijgt. Laat ze weten wat je van ze verwacht en wat je zoekt.

Wat kun je verwachten van seks na een scheiding?

Wat kun je verwachten als je je seksleven weer oppakt

Als je overweegt om relaties en seksleven na een scheiding te hervatten, voel je je waarschijnlijk nogal onzeker. Hier zijn enkele van de belangrijkste gevoelens waarmee je vanaf nu te maken kunt krijgen:

Alles is nieuw bij seks na een scheiding

Als je relatief lang getrouwd bent geweest en je terugkeert naar de sociale sfeer, zul je merken dat veel aannames zijn veranderd (Spaanse link). Tegenwoordig verwachten sommige mensen zelfs seks op de eerste dates. Je hoeft echter niet aan deze verwachtingen toe te geven als je dit niet wilt.

Aan de andere kant zal elke persoon die je ontmoet en elke sociale en seksuele uitwisseling nieuw en stimulerend zijn. Na de routine van het leven als koppel, kan het openen van nieuwe horizonnen verfrissend en opwindend zijn.

Verhoogt je gevoel van eigenwaarde

Je kunt ook een boost in je eigenwaarde ervaren als je begint met anderen begint te communiceren en te daten. Het leven als koppel is namelijk op veel vlakken veilig en stabiel, maar het is vaak niet erg uitdagend.

Na verloop van tijd stoppen echtgenoten vaak met elkaar complimenten en erkenning te geven. Als je je echter openstelt voor nieuwe relaties, zul je deze waarschijnlijk weer vaker ontvangen.

Er zal een aanpassingsproces plaatsvinden

In het begin vind je het idee om je seksleven met nieuwe mensen te hervatten misschien erg stimulerend, en je zult waarschijnlijk van elke ontmoeting genieten. Na verloop van tijd zul je echter aan de nieuwe situatie wennen en misschien wil je zelfs een relatie herstellen.

Als je twijfels hebt, raadpleeg dan een professional

Het hervatten va seks na een scheiding kan beangstigend zijn en er kunnen onzekerheden ontstaan. Dit is normaal en je zou niet veeleisend of kritisch moeten zijn over jezelf.

Als deze angsten echter seksuele disfunctie of enig ongemak veroorzaken, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Door aan bepaalde aspecten van je geest te werken, kun je genieten van seks die veel meer voldoening zal geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia27, 41-60.
  • Bonavitta, P. (2015). El amor en los tiempos de Tinder. Cultura y representaciones sociales10(19), 197-210.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.