Rood en wit vlees beïnvloeden cholesterol op dezelfde manier, blijkt uit onderzoek

We gaan je vertellen over de effecten van de consumptie van rood en wit vlees op het cholesterolgehalte in het bloed en de gevolgen voor de gezondheid.
Rood en wit vlees beïnvloeden cholesterol op dezelfde manier, blijkt uit onderzoek

Laatste update: 04 juni, 2023

Het hebben van een hoog cholesterolgehalte is al jaren een van de grootste zorgen van mensen, wat leidt tot vragen over de eigenschappen van rood en wit vlees in dit opzicht. Het meest recente onderzoek suggereert echter dat deze factor niet bepalend is voor de risico’s van hart- en vaatziekten.

Opgemerkt moet worden dat hart- en vaatziekten een zeer complexe fysiologie hebben. Deskundigen bevestigen echter dat een van de onderliggende mechanismen die de prognose ervan kunnen bepalen, ontsteking is. Dit proces vergroot de kans op het ontstaan van atheromateuze plaques.

Wat zeggen de onderzoeken over rood en wit vlees en het cholesterolgehalte?

Het eerste wat duidelijk moet zijn is dat rood en wit vlees geen bepalend effect lijken te hebben op het cholesterolgehalte.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition is het regelmatig consumeren van rood vlees niet gerelateerd aan een significante verhoging van het cholesterolgehalte of de bloeddruk. Evenmin verhoogt het het risico op cardiovasculaire pathologie.

Evenzo bevestigt onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Nutrition dat het eten van een paleolithisch dieet niet schadelijk is voor de gezondheid van het hart. Evenmin veroorzaakt het een significante verandering van het lipidenprofiel.

We moeten opmerken dat dit soort dieet voorrang geeft aan de inname van eiwitten en vetten, samen met producten die niet kunstmatig gemanipuleerd zijn.

Er zijn zelfs artikelen (Engelse link) die de mythe weerleggen dat de regelmatige inname van eieren of daarvan afgeleide producten het risico op een hartaanval of hart- en vaatproblemen kan beïnvloeden. Jarenlang werd de inname ervan uit angst beperkt.

Daarom kunnen we bevestigen dat al deze voedingsmiddelen (rood en wit vlees, en ook eieren) het cholesterolgehalte op dezelfde manier beïnvloeden, en er een zeer geringe invloed op hebben. Kortom, ze hebben geen invloed op het algehele cardiovasculaire risico.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Minder vlees en zuivel eten om de inname van AGEs te verminderen

Wat is de rol van lipoproteïnen in het lichaam?

Rood en wit vlees
Rood vlees is een belangrijke bron van eiwitten en kan regelmatig in het dieet zitten.

Het is belangrijk te begrijpen wat cholesterol is en welke rol het speelt in het lichaam. Deze deeltjes worden lipoproteïnen genoemd en zijn verantwoordelijk voor het transport van stoffen door het bloed, meestal vetten.

Er zijn 2 soorten lipoproteïnen: HDL en LDL. De eerste zijn als goed beschouwd, omdat ze vetten van de weefsels naar de lever transporteren. LDL daarentegen stond traditioneel bekend als slecht cholesterol en had de tegenovergestelde transportwerking.

Onlangs is aangetoond dat LDL-deeltjes kunnen worden opgesplitst in kleinere groepen. De belangrijkste daarvan zijn VLDL-cholesterol en de geoxideerde fractie daarvan. Blijkbaar zijn het deze laatste elementen die het meest in verband staan met cardiovasculaire ongevallen, omdat ze de neiging hebben te agglutineren en atheroomplaques te vormen.

Gevolgen van een hoog cholesterolgehalte in het lichaam

Zoals gezegd is het hebben van een hoog cholesterolgehalte niet altijd negatief, maar het is essentieel om het aandeel van elk van de lipoproteïnen te analyseren om de algehele gezondheidstoestand te evalueren. Een te laag cholesterolgehalte is eigenlijk levensgevaarlijker dan een te hoog.

De sleutel is hier het aandeel geoxideerde VLDL-deeltjes dat in het bloed circuleert. Het is gunstig om deze groep zo veel mogelijk te verminderen.

Er zijn een aantal strategieën die we gebruiken kunnen om dit te bereiken. Een daarvan is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoge antioxidatieve capaciteit, zoals groenten, in de voeding. Tegelijkertijd is het belangrijk de consumptie van trans-type lipiden te vermijden.

Lees hier meer over het cholesterol:
Gewoonten die cholesterolproblemen kunnen verergeren

Hoe kan je het cholesterolgehalte verlagen?

Cholesterol
Geoxideerd cholesterol is het gevaarlijke type. De ophoping ervan in de slagaders veroorzaakt atheroomplaques.

Als, om welke reden dan ook, de cholesterolwaarden bij een bloedonderzoek te hoog zijn, kan het nuttig zijn ze te verlagen. Dit komt omdat geoxideerde VLDL-deeltjes niet te onderscheiden zijn. In die zin kan het toepassen van een reeks dieetveranderingen het totale cholesterol verlagen. Deze klasse van lipoproteïnen valt daar ook onder.

Om een gunstig effect op het lipidenprofiel te bereiken, is het raadzaam de voorkeur te geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen boven industriële, ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Het is vooral raadzaam om vette vis en groenten te eten, omdat die ontstekingsremmend en antioxidant zijn.

Een hoge inname van vezels zou ook het totale cholesterolgehalte kunnen verlagen. Dit komt doordat de stof de opname van voedingscholesterol op darmniveau blokkeert.

Er is echter ook een endogene synthese van de deeltjes. Die wordt gecompenseerd door de opname van de voedingsstof uit onze voedselinname, dus dit effect wordt betwist. In feite is een van de redenen voor een hoog cholesterol meestal genetisch bepaald.

Rood en wit vlees zijn niet bepalend voor het cardiovasculaire risico

Zoals je hebt gezien, verandert zowel de consumptie van rood als van wit vlees het cholesterolgehalte niet significant. Deze niveaus kunnen echter wel verhoogd worden als het voedsel gebakken wordt, want in dat geval ontstaan er transzuren.

Voorrang geven aan minder agressieve bereidingswijzen, veelvuldig groenten in je dieet opnemen en het vermijden van ultrabewerkt voedsel. Deze maatregelen vormen samen de sleutel tot het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Onthoud dat het verbeteren van leefgewoonten meer prioriteit heeft dan het verlagen van het cholesterolgehalte.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.