Minder vlees en zuivel eten om de inname van AGEs te verminderen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je uit je dieet moet schrappen om zwelling te verminderen en gewicht te verliezen. Over twee ervan vertellen we je alles.
Minder vlees en zuivel eten om de inname van AGEs te verminderen

Laatste update: 21 mei, 2023

Er zijn een aantal voedingsmiddelen en twee in het bijzonder die je in je dieet moet beperken om zwellingen te verminderen en af te vallen. De reden achter het besluit om ze te laten staan ligt in de aanwezigheid van advanced glycation end products, beter bekend als AGEs of geavanceerde glycatieproducten.

AGEs worden in het bloed gevormd na consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, maar ze kunnen ook aanwezig zijn in producten die op een bepaalde manier voor consumptie worden bereid. Deze ontstekingsstoffen komen voor in veel voorkomende voedingsmiddelen in het westerse dieet, dat bol staat van de ultra-verwerkte voedingsmiddelen en koolhydraten.

Deze stoffen worden niet alleen in verband gebracht met ontstekingen en gewichtstoename, maar ook met hart- en vaatziekten en voedselallergieën.

In dit artikel gaan we onthullen wat deze twee voedingsmiddelen zijn die je moet verminderen en andere wetenschappelijke details die ontdekt zijn bij de bestudering van deze stoffen.

Verlaag ontstekingen en verlies gewicht door deze twee voedingsmiddelen te verminderen

Door de consumptie van vet vlees en zuivel te verminderen, zul je merken dat de ontstekingen in je lichaam afnemen. Als bijbehorend effect zul je waarschijnlijk ook afvallen.

Dit wordt bevestigd door een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Obesity, Science & Practice, waarin staat dat het volgen van een dieet waarbij de geconsumeerde voedingsmiddelen voornamelijk van plantaardige oorsprong zijn, de AGEs met 79% vermindert. Aan de andere kant benadrukt het onderzoek dat regelmatige maaltijden met vers vlees en zuivel de aanwezigheid van deze verbindingen ook verminderen, maar slechts met 15%.

“Alleen al het overschakelen van vet vlees en zuivel naar een mager plantaardig dieet leverde een significante afname van geavanceerde glycatieproducten op.”

-Kahleova et al. (2022) –

De auteurs leggen ook uit dat dit gebeurt omdat AGEs in een hogere concentratie voorkomen in dierlijk voedsel. Kiezen voor plantaardig voedsel zou bijdragen tot een betere gezondheid.

Dit is vooral omdat AGEs markers van metabolische gezondheid beïnvloeden. Daarom verbetert het verminderen van de twee genoemde voedingsmiddelen, naast andere thermisch agressieve preparaten, de insulinegevoeligheid (een beschermende factor tegen diabetes).

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De rol van voeding bij darmontstekingen

Maar waarom ontsteken AGEs het lichaam?

Vlees
Zeer vet vlees zou de vorming van AGEs als product van de stofwisseling kunnen stimuleren.

Zoals de wetenschappers die bij deze bevinding betrokken waren uitvoerig beschrijven, ontsteken AGEs het innerlijke milieu. Ook dragen ze bij aan gewichtstoename wanneer eiwitten of vetten zich combineren met glucose in de bloedbaan. Op dat moment veroorzaken ze niet alleen ontstekingen, maar ook oxidatieve stress.

Deze laatste factor is een trigger voor het ontstaan van chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en perifere vaatziekten. Het artikel benadrukt dat de consumptie van de twee bovengenoemde voedingsmiddelen bij iemand met het metabool syndroom nog gevaarlijker is, omdat de productie van AGEs actiever wordt.

Deze belangrijke conclusie werd mogelijk gemaakt door de analyse van 244 deelnemers die in twee groepen werden verdeeld. De eerste groep consumeerde een plantaardig, vetarm dieet, terwijl de tweede groep geen verandering in hun dieet had.

De proef duurde 16 weken, waarin de patiënten werden geanalyseerd. Ze ondergingen controlemaatregelen op hun lichaamssamenstelling, vet- en spierverhoudingen, en bloedtesten om de mate van insulineresistentie vast te stellen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Elf hoofdkenmerken van een ontstekingsremmend dieet

Wit vlees is een van de twee voedingsmiddelen die verminderd moeten worden

Gezond dieet
Hoewel wit vlees voor de meeste diëten de voorkeur geniet boven rood vlees, kan het ook AGEs vormen.

Tot verrassing van velen behoort wit dierlijk eiwit tot de voedingsmiddelen waarvan met de inname moet verminderen. Het gaat daarbij om vlees en zuivel. Historisch gezien staat dit bekend als een van de gezondste.

In dit onderzoek stelde men echter vast dat de vermindering van wit vlees zeer belangrijk was. Dit omdat het 59% van de AGEs uit vlees voor zijn rekening nam. Ter vergelijking: andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals bewerkt vlees, droegen slechts 27% bij.

Andere negatieve effecten van AGEs op de gezondheid

Ander onderzoek (Engelse link) dat zich richtte op de nadelige gezondheidseffecten van AGEs geeft aan dat een toename van deze componenten bij mensen met diabetes en chronische nierziekten grotere gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Aan de andere kant is ook het verband tussen AGEs en diverse aandoeningen. Denk aan zaken zoals geheugenstoornissen, polycysteus ovariumsyndroom, wondgenezing, parodontitis, erectiestoornissen, obstructieve slaapapneu, Alzheimer en schizofrenie.

De rol van geavanceerde glycatieproducten bij kanker is niet gering. Volgens een studie (Engelse link)uit 2020 werken deze verbindingen samen met receptoren in het menselijk lichaam, RAGE genaamd, die in staat zijn andere stoffen te activeren die verband houden met de kwaadaardige transformatie van cellen.

Steeds meer onderzoek (Engelse link) probeert dus te onthullen waarom de gevallen van diabetes en kanker in de wereld toenemen. Het verband tussen beide ziekten kan liggen in de voeding. AGEs zouden voor een deel verantwoordelijk kunnen zijn voor beide ziektebeelden.

Al met al slaagden patiënten die deze twee voedingsmiddelen – vlees en vetrijke zuivel – verminderden er volgens dit onderzoek in iets meer dan een pond af te vallen.

In het algemeen is aanpassing van dieet en levensstijl om geavanceerde glycatieproducten te verminderen van cruciaal belang. Naast aandacht voor gewichtsverlies is de aanbeveling om dit soort ziekten helemaal te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.