Robert Lewandowski aan de top dankzij zijn dieet?

Robert Lewandowski is niet gestopt met scoren sinds hij in 2010 bij Borussia Dortmund kwam. Lees hier meer over het dieet dat hem aan de top houdt!
Robert Lewandowski aan de top dankzij zijn dieet?

Laatste update: 31 december, 2021

Robert Lewandowski is een van de weinige voetballers die op gelijke voet kan concurreren met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.  De in Warschau geboren speler is de Argentijnse en Portugese sterren de afgelopen seizoenen zelfs voorbijgestreefd.

Hij kwam in 2020 zelfs als beste ter wereld uit de bus toen hij de prijs voor Beste Speler van de FIFA in ontvangst mocht nemen. Om tot zulke prestaties te komen, was Lewandowski’s dieet van vitaal belang.

Het feit dat de spits van Bayern München sinds het seizoen 2015-16 elk jaar meer dan 40 doelpunten heeft gemaakt is dus deels te danken aan eetgewoonten die de moeite waard zijn om te onthullen en te analyseren. Wat moet je weten over het dieet van Lewandowski, een van de beste aanvallers onder de elite? Lees verder om erachter te komen!

Het dieet van Robert Lewandowski om hem in de wereldtop te houden

We moeten verduidelijken dat het keerpunt voor de Pool kwam toen hij in 2014 als vrije speler tekende bij Bayern München. Op dat moment was Anna Stachurska, zijn vrouw sinds 2013, een voedingsdeskundige en karateka, verantwoordelijk voor het dieet van de spits om zijn prestaties tijdens de Bundesliga-campagnes te maximaliseren.

De persoon die de veranderingen in Lewandowski’s dieet onthulde was echter Thiago Cionek. De voormalige verdediger vertelde ESPN: “Robert vertelde me zelfs dat de grote verandering in zijn carrière, toen hij de eliteclubs en in het nationale team bereikte, was toen hij radicaal veranderde wat hij at.”

De eerste maaltijd van de dag

Tonijn zit ook in het dieet van Robert Lewandowski

Tonijn is een constante bij het ontbijt van deze slanke voetbal-ster. De bijdrage van omega 3-vetzuren, verschillende vitaminen van het B-complex (B2, B3, B6, B9 en B12) en vetoplosbare vitaminen zorgen namelijk voor een optimale ontwikkeling van het lichaam en verminderen het vetgehalte. Tegelijkertijd biedt het voordelen voor het herstel van spiervezels na zware lichamelijke activiteit.

Daarnaast beschouwt Robert Lewandowski gluten en lactose als verboden voedingsmiddelen voor de eerste maaltijd van de dag. In een interview met Welt am Sonntag in zijn begintijd, deed de spits de volgende uitspraak: “Als ik cornflakes en melk als ontbijt had, voelde ik me een beetje loom voor de training.

Andere voedingsmiddelen die deel uitmaken van het ontbijt van deze uitzonderlijke spits zijn onder andere de volgende producten:

  • amandelmelk
  • pure chocolade
  • kokosmelk
  • groenten
  • rijstmelk
  • volkoren brood
  • fruit

Het dieet van Robert Lewandowski voor de wedstrijd

Lewandowski’s strikte voedselkeuze komt onder andere voort uit het bestuderen van de reactie van het lichaam op de dag voor de wedstrijd om in de best mogelijke conditie te zijn.

Een van de recepten die zijn persoonlijke voedingsdeskundige en echtgenote in de dieetplannen aanbeveelt, is dan ook rode rijst. De ingrediënten van dit gerecht zijn de volgende:

  • Tijm
  • Zout
  • Kurkuma
  • Rode rijst
  • Anijs
  • Pijnboompitten
  • Geklaarde boter
  • Zwarte komijn

Na het avondeten, en volgens de voormalige teamgenoot van de aanvaller, is het toetje een bord rijstpudding gemaakt met amandel-, rijst- of kokosmelk. De reden hiervoor is om koolhydraten en glucose te verzamelen, die essentieel zullen zijn voor de energiebehoefte (Engelse link) op het voetbalveld.

Het dieet van Robert op de dag van de wedstrijd

Op wedstrijddagen geeft Lewandowski’s dieet prioriteit aan een grote hoeveelheid eiwitten. Daarom kunnen we onder de producten opnieuw tonijn, kip, amandelen, avocado’s en pijnboompitten noemen, om er maar een paar te noemen die Anna Stachurska aanraadt (Engelse link).

Op die manier slaagt hij er vervolgens in zijn prestaties te verbeteren tijdens de 90 minuten of meer die een wedstrijd duurt. Bovendien bevordert de keuze van deze voedingsmiddelen een sneller herstel van kleine fibrillaire scheurtjes die in de spieren ontstaan als gevolg van aanzienlijke overbelasting.

Herstelfase

Avocado bevat gezonde vetten

Zodra de fysieke strijd van een voetbalwedstrijd in een van de beste competities van Europa voorbij is, is het juiste herstelproces door middel van voedsel gerelateerd aan de inname van groenten en avocado. In die zin zijn enkele goede opties om te profiteren van de voordelen  van groenten producten zoals:

  • broccoli
  • courgette
  • sla
  • wortelen
  • spinazie

Het dieet van Robert Lewandowski om te trainen vult glycogeen aan

Er zijn verschillende aspecten van Lewandowski’s trainingsdieet die van fundamenteel belang zijn. Stachurska (zijn voedingsdeskundige) benadrukt bijvoorbeeld het belang van glycogeenaanvulling (Spaanse link). Dit vermindert namelijk het gevoel van vermoeidheid aanzienlijk. Daardoor wordt zijn techniek en uithoudingsvermogen verbeterd.

Maar hoe krijg je het juiste glycogeenniveau? Hij doet dit met behulp van snacks. Enkele van de opties die ze voorstelt zijn havermout met dadels drie uur voor de training. Ook kiest ze voor een zoute energiereep of de beroemde power balls (cacao, dadelstroop, gedroogde cranberry’s en geraspte kokos).

Tot slot drinkt Robert na de training fruitcocktails en natuurlijke isotone drankjes. Voor de eerste gebruikt Stachurska kokosmelk gecombineerd met fruit als basis. De isotone variant bevat kokoswater, honing en citroen.

Nu weet je de details van Lewandowski’s dieet dat hem in staat heeft gesteld om bij de top vijf in het wereldvoetbal te horen. Het is een onmisbaar onderdeel van zijn leven en geeft aan hoeveel tijd en aandacht hij besteedt aan het optimaliseren van zijn lichaam en prestaties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mata F, Grimaldi M y Sánchez A. Reposición del Glucógeno Muscular en la Recuperación del Deportista. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.6018/sportk.362071.
  • Jeukendrup A. Los carbohidratos durante el ejercicio: la investigación de los últimos 10 años. Nuevas recomendaciones. Apunts. Educación física y deportes. 2013. Disponible en: https://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFD/article/view/270902.
  • Gómez L. Nutrición para deportes de larga duración. Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física y el Deporte. 2017. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6371527.
  • Peinado A, Rojo M y Benito P. El azúcar y el ejercicio físico: su importancia en los deportistas. Nutr Hosp. 2013. Disponible en: 10.3305/nh.2013.28.sup4.6796. PMID: 23834092.
  • Dennis S, Noakes T y Hawley J. Estrategias nutricionales para minimizar la fatiga durante el ejercicio prolongado: reposición de líquidos, electrolitos y energía. J Sports Sci. 1997. Disponible: 10.1080 / 026404197367317. PMID: 9232556.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.