Relatie tussen geestelijke gezondheid en anorgasmie

Geestelijke gezondheid hangt nauw samen met seksueel genot. Daarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan situaties die je mentale toestand kunnen veranderen en tot anorgasmie kunnen leiden. Lees verder!
Relatie tussen geestelijke gezondheid en anorgasmie

Laatste update: 21 februari, 2020

We zullen in het artikel van vandaag ingaan op de relatie tussen geestelijke gezondheid en anorgasmie. Veel mensen weten niet dat deze twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Anorgasmie is een seksuele disfunctie die wordt gedefinieerd als het onvermogen of problemen hebben om een orgasme te bereiken. Het kan zowel optreden in specifieke situaties als in iedere situatie met een seksuele partner. Ook kan deze disfunctie optreden vanwege fysieke of psychologische oorzaken.

Geestelijke gezondheid en anorgasmie

1. Angststoornis

Angststoornis

De stress veroorzaakt door het meedogenloos streven naar een orgasme kan ervoor zorgen dat iemand niet echt kan genieten van het hebben van geslachtsgemeenschap.

Een angststoornis is een mentale toestand die zich manifesteert als overmatige angst of gedachte die zorgen baart over een bepaalde situatie. Een overdreven bezorgdheid gegenereerd door eerdere seksuele ervaringen kan leiden tot problemen met het bereiken van een orgasme.

Anorgasmie brengt veel mensen ertoe om intiem contact als stressvol te beschouwen. Ze denken dat je alles erg goed onder controle moet hebben en raken dan gefrustreerd als ze het ultieme doel van het krijgen van een orgasme niet bereiken.

Angst kan tijdelijk zijn, veroorzaakt door een bepaalde situatie waardoor je zich niet kunt concentreren op seks. Als je je echter zorgen maakt over het niet bereiken van een orgasme tijdens het vrijen en dat voorkomt dat je ervan kunt genieten, heb je misschien een probleem waarvoor je de oplossing moet zien te vinden.

In deze gevallen raden we aan dat je een professional in de geestelijke gezondheidszorg raadpleegt, zodat deze je technieken kan leren om je overmatige angst om geen orgasme te bereiken te beheersen.

2. Depressieve stoornis

Depressie

Een depressie is een mentale toestand die wordt gekenmerkt door diep verdriet, weinig zelfvertrouwen, algemeen verlies van eetlust, slecht humeur en verlies van interesse in alles. De depressieve stoornis zelf kan, evenals het gebruik van antidepressiva, het seksuele verlangen beïnvloeden en op die manier tot anorgasmie leiden.

Meestal vermindert een depressie het libido. Het leidt ook tot een afwezigheid van de eerste fase van verlangen. Dit betekent dat de andere fasen van seksuele respons zich ook niet ontwikkelen. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om een orgasme te bereiken.

Bovendien kunnen sommige medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling en het onder controle houden van de depressie, met name serotonine-heropname-remmers, het erger maken. Er is een verband tussen deze medicijnen en een moeilijk bereikbaar orgasme, evenals verminderd seksueel verlangen.

Als jou dit overkomt, kan je psychiater overwegen je medicatie te veranderen. Ze kunnen ook de dosis aanpassen om de bijwerkingen ervan te verminderen.

3. Laag zelfbeeld

Zelfbeeld

We kunnen een laag zelfbeeld definiëren als de moeilijkheid die iemand heeft om zich echt waardevol te voelen en de liefde van een ander waardig te zijn. Dit kan een nadelige invloed hebben op het genot van intieme relaties en dus op de kansen om een orgasme te bereiken.

Problemen met eigenwaarde kunnen bijna elk aspect van het dagelijks leven van iemand beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen ze zich onzekerder voelen en in sommige gevallen elk soort contact afwijzen.

Mensen met een laag zelfbeeld zijn vaak niet geïnteresseerd in het hebben van seks. Dat is de reden waarom seksuele ontmoetingen angst en stress bij hen kunnen veroorzaken.

Om deze problemen te overwinnen en van een betere kwaliteit van leven te genieten, kan men het best een professional raadplegen. Het is ook belangrijk om dit met de partner te bespreken. Daarnaast is het zaak om alle moeilijkheden te benoemen. Op die manier kan men zich tijdens intiem contacten veiliger voelen.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Vijf gewoonten voor een goede geestelijke gezondheid

4. Gebrek aan communicatie tussen partners

communicatie en geestelijke gezondheid en anorgasmie

Als je niet communiceert zoals je zou moeten met je partner, zul je waarschijnlijk niet met hem of haar praten over wat je seksueel prettig vindt. Dit kan de kwaliteit van je intieme ontmoetingen beïnvloeden.

Gebrek aan communicatie tussen partners kan te wijten zijn aan veel dingen. Als je je niet ontspannen of zelfverzekerd voelt bij je seksuele partner, dan zal het moeilijk voor je zijn om je seksuele voorkeuren te uiten. Als gevolg hiervan geniet je mogelijk niet van je seksuele ontmoetingen.

Vaak wordt anorgasmie veroorzaakt door onvoldoende seksuele stimulatie. Als je met je partner niet over dit soort problemen kunt praten, is het zeer onwaarschijnlijk dat je een orgasme kunt bereiken.

Ook als jij en je partner andere problemen hebben, zullen deze worden weerspiegeld in je seksuele activiteiten. Dat komt omdat er spanning kan zijn vanwege onopgeloste situaties, angst, dissociatie en gebrek aan privacy.

In deze gevallen adviseren wij je om bepaalde gewoonten aan te leren om communicatie en wederzijds begrip te bevorderen. Als dit niet genoeg is, kan het zeer nuttig zijn om een specialist te raadplegen of in relatietherapie te gaan.

Kortom, er is een duidelijk verband tussen geestelijke gezondheid en anorgasmie. Elke situatie die stress of angst genereert, kan zich manifesteren tijdens seks. Daarom is het erg belangrijk om te leren voor je geestelijke gezondheid te zorgen en tijd te besteden aan zelfzorg.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.