Reinig op natuurlijke wijze je aderen met deze voedingsmiddelen  

Wist je dat olijfolie naast de vele andere voordelen die het biedt ook kan helpen om je aderen te reinigen en je cardiovasculaire gezondheid in orde te houden?
Reinig op natuurlijke wijze je aderen met deze voedingsmiddelen  

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eten speelt zoals je weet een hele belangrijke rol voor je gezondheid. Daarom is het ook van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je alleen eten van de hoogste kwaliteit eet.

Je kunt tegenwoordig een hele verscheidenheid aan vetarme producten kopen die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn. Ze kunnen immers juist leiden tot aandoeningen zoals:

 • Obesitas
 • Cardiovasculaire ziekte
 • Hormonale onevenwichtigheden

De voedselindustrie heeft echter een hoop foute informatie verspreid over wat je het beste wel of niet kunt eten.

Een waarschuwing

Veel gezondheidsdeskundigen waarschuwen echter dat een dieet dat rijk is aan vetarme producten:

 • De gezondheid van je bloed vervolgens kan beïnvloeden.
 • Je cholesterolgehalte ook kan doen stijgen.
 • De kans op ernstige aandoeningen kan verhogen

Gelukkig bestaan er ook genoeg producten die het natuurlijke ontgiftingsproces in je lichaam juist ondersteunen. Daarmee kun je al die negatieve gevolgen proberen te vermijden.

Daarom delen we hieronder welke negen voedingsmiddelen je regelmatig zou moeten consumeren. Deze helpen namelijk om op natuurlijke wijze je aderen te reinigen.

1. Granaatappelsap

Granaatappelsap

Onderzoek toont aan dat het natuurlijke sap uit granaatappels een van de rijkste bronnen van antioxidanten is die er bestaan. En deze antioxidanten zijn natuurlijk zeer gunstig voor je gezondheid.

Granaatappel bevat zelfs meer antioxidanten dan andere gezonde vruchten. Denk daarbij aan vruchten zoals:

 • Bramen,
 • Blauwe bessen
 • Sinaasappels

Door regelmatig granaatappelsap te drinken zul je niet alleen je aderen reinigen, maar ook de negatieve gevolgen van artherosclerose beperken en slecht cholesterol (LDL) tegengaan.

2. Vette vis

Vette vissoorten zijn de voornaamste bronnen van omega 3-vetzuren. Omega 3 is een voedingsstof die ons lichaam van nature niet zelf aanmaakt. Toch is het zeer goed voor de cardiovasculaire gezondheid wanneer het via voedsel in het lichaam wordt opgenomen.

Door minstens twee keer per week vette vis te eten draag je ten slotte bij aan:

 • Het ontstoppen van verstopte aderen
 • Het reguleren van de lipiden in je bloedbaan
 • En voorkom je dat aderen en slagaderen verharden

Vergeet daarnaast niet dat vette vis ook een ontstekingsremmende werking heeft. Deze ontstekingsremmende werking is onder andere gunstig voor verwijde aders.

Enkele van de strengst aanbevolen vissoorten zijn:

 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Forel
 • Haring
 • Sardines

3. Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool is een natuurlijke bron van gezonde bacteriën. Deze hebben daardoor een positieve invloed op het spijsverteringssysteem en de gezondheid van het hart.

Wanneer je regelmatig zuurkool eet, kan dit helpen om het natuurlijke zuiveringsproces in je lichaam te verbeteren. Tegelijkertijd helpt het je om je cholesterolgehalte te verlagen en gifstoffen te verwijderen.

Wat echter vooral gunstig is aan zuurkool, is dat het je immuunsysteem versterkt. Daarmee helpt het de ontwikkeling van besmettelijke ziektes te voorkomen.

4. Olijfolie

Extra vierge olijfolie is een gezonde bron van essentiële vetzuren die kan helpen om je slagaderen op natuurlijke wijze te reinigen.

Het consumeren van rauwe olijfolie kan helpen om een teveel aan cholesterol en triglyceriden uit je lichaam te verwijderen, waardoor ook de kans op een hartaanval en beroertes kleiner wordt.

De antioxidanten in olijfolie beschermen het lichaam tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen en voorkomen dat je aderen verharden.

5. Sesamzaad

Sesamzaad

Onderzoek toont aan dat sesamzaad effectief kan helpen om je hart te beschermen, problemen met de bloedsomloop te verlichten en de vordering van atherosclerose te voorkomen.

Sesamzaad bevat vetzuren, antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen die onder andere de gezondheid van je slagaderen kunnen verbeteren.

6. Tomaten

Tomaten bevatten een krachtige antioxidant die ook wel lycopeen genoemd wordt. Het helpt mee om de oxidatie van slecht cholesterol dat aan de wanden van je slagaderen is blijven kleven te beperken.

Je kunt natuurlijk van al deze voordelen kunt profiteren door tomaten rauw te consumeren in salades en sappen. Maar het is in het geval van tomaten echter zo dat de gunstige eigenschappen krachtiger worden wanneer je ze kookt.

7. Haver

Haver

De vezels die havermout bevat zijn goed in het verbeteren van de spijsvertering. Daarnaast helpen ze het lichaam ook om cholesterol en vetten te verwerken.

Het eten van havermout helpt je slagaderen zichzelf te reinigen en schadelijke afvalstoffen te verwijderen.

8. Noten

Deze zijn een gezond alternatief om je eetlust te bevredigen. Ook helpen zij voorkomen dat je aderen verstopt raken en verkleinen ze de kans op hartziekten.

Noten bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren die voorkomen dat LDL, slecht cholesterol, zich in het lichaam opstapelt.

Je kun kiezen uit noten als:

9. Watermeloen

Watermeloen

Watermeloen is een groente die zeer weinig calorieën bevat, maar juist een hoop antioxidanten die de slagaderen kunnen beschermen.

De vochtafdrijvende eigenschappen van watermeloen kunnen dus helpen om:

 • Ten eerste om ontstekingen onder controle te houden
 • Ten tweede om de bloedsomloop te verbeteren
 • Als laatste om de verwijdering van afvalstoffen uit de bloedbaan te bevorderen

Watermeloen bevat een essentiële aminozuur die zeer effectief is om je bloeddruk te controleren.

Zoals je kunt zien bestaan er genoeg voedingsmiddelen die zeer gunstig zijn voor je slagaderen en je hele cardiovasculaire systeem. Probeer deze voedingsmiddelen dan ook regelmatig te gebruiken. En vergeet niet om ze aan te vullen met een gezond en uitgebalanceerd dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
 • Wiczkowski W., Szawara Nowak D., Romaszko J., The impact of red cabbage fermentatioin on bioavailability of anthocyanins and antioxidant capacity of human plasma. Food Chem, 2016. 190: 730-740.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.