Reinig de bloedvaten met granaatappel
De granaatappel is een van oudsher zeer bekende vrucht, die uitzonderlijk veel krachtige antioxidanten bevat en heel wat medicinale voordelen biedt. Bijzonder aan deze vrucht is dat het de slagaders kan reinigen.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de granaatappel één van de meest voedzame vruchten is. Zo bevat deze vrucht grote hoeveelheden vitamine C en vitamine B (pantotheenzuur), natuurlijke fenolen, kalium, vitamine A, vitamine E en foliumzuur.
Daarnaast is de vrucht volgens een onderzoek aan de Universiteit van Californië rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen tegengaan en celveroudering vertragen.
De krachtige eigenschappen van deze voedingsstoffen maken granaatappel uitermate behulpzaam bij meerdere aandoeningen. Zo kan deze vrucht de kans op hartaanvallen verminderen, de bloedcirculatie naar het hart verbeteren en de aderen vrijhouden van vetafzetting.
Vaak worden de zaadjes, de bloemen en de schil van de granaatappel gebruikt en vaak wordt ook aangeraden het sap te drinken.
Lees ook dit artikel: Atherosclerose: 12 remedies om deze aandoening te voorkomen
Granaatappel en de bloedvaten
Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat granaatappel atherosclerose kan helpen voorkomen. Atherosclerose is een ziekte van de bloedvaten, waarbij sprake is van vetophoping in de binnenbekleding van de slagaders en is een belangrijke oorzaak van hartaanvallen en beroertes.
Atherosclerose kan worden veroorzaakt door hypertensie, oxidatieve stress en een te hoog cholesterolgehalte, en laat deze vrucht nu net die drie dingen tegengaan.
Het drinken van granaatappelsap heeft atherosclerose bewezen doen verminderen bij 25% van de patiënten die meededen aan het onderzoek.
Welke eigenschappen bezit deze vrucht nog meer?
- Kan de ontwikkeling van staar vertragen
- Volgens onderzoek door de Universiteit van Jordanië kan het helpen bij diabetes
- Werkt ontstekingsremmend
- Volgens verschillende onderzoeken versterkt de botten en spieren en kraakbeen
- Kan stress verlichten
- Volgens een onderzoek uit 2013 gepubliceerd in het blad Phytotherapy Research kan het helpen een ongezond cholesterolgehalte te stabiliseren
- Kan vetophoping in de maag helpen voorkomen
- Kan darmparasieten helpen bestrijden
- Vermindert tandplak en werkt antibacterieel. In India gebruiken ze het witte, bittere gedeelte van de granaatappel als ingrediënt in natuurlijke tandpasta’s.
- Kan de huid tegen UV-stralen helpen beschermen (indien uitwendig toegepast)
Misschien ook interessant: 6 voedingsmiddelen die de longfunctie helpen verbeteren
Hoe kun je granaatappel innemen?
Je kunt granaatappel eten, niet als een gewone appel, maar door de pitjes uit de schil te verwijderen. Veel mensen vinden het pellen van granaatappels lastig werk, maar als je de granaatappel door midden snijdt en met een lepel op de schil tikt vallen de meeste pitjes er zo uit.
Of je kunt de vrucht in vieren snijden en de partjes naar buiten buigen.
Je kunt de deze vrucht ook drinken door van de pitjes sap te maken. Dit sap kan behoorlijk zuur zijn, maar probeer alsnog het toevoegen van suiker te vermijden. Gebruik dan stevia of honing.
Granaatappelsap is bijvoorbeeld heerlijk om te mengen met appelsap, sinaasappelsap of wortelsap. Je kunt granaatappelsap ook kant-en-klaar kopen in gezondheidswinkels en vele supermarkten.
Het extract van de schil van granaatappel kan worden ingenomen als supplement. De schil van granaatappel bevat erg veel antioxidanten en is zelfs nog beter voor cholesterol dan het vruchtvlees.
Van de granaatappelpitjes kan ook olie worden gemaakt. Je kunt deze olie uitwendig gebruiken voor verlichting bij eczeem, psoriasis en een droge en geïrriteerde huid of bij insectenbeten en zonnebrand. Ook kun je de olie, die rijk is aan antioxidanten, gebruiken om huidveroudering tegen te gaan en rimpels minder zichtbaar te maken.
Een infusie van de bloemen van deze vrucht kan helpen bij diarree, terwijl een infusie van de blaadjes bloedarmoede kan helpen voorkomen.
Raadpleeg bij medicijngebruik je huisarts voordat je deze vrucht in je dieet opneemt. De vrucht zou namelijk kunnen de afbraak van bepaalde medicijnen kunnen faciliteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000404a
- Jurenka, J. S. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
- Aviram, M., Dornfeld, L., Rosenblat, M., Volkova, N., Kaplan, M., Coleman, R., … Fuhrman, B. (2000). Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: Studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient mice. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/S0021-9150(00)80502-X