5 redenen waarom je nieuwjaarsvoornemens mislukken
Heb je je ooit afgevraagd waarom je nieuwjaarsvoornemens mislukken? Een paar dagen voor het einde van het lopende jaar is het gebruikelijk om je af te vragen waarom het zo moeilijk is om die gewoonten die ons in staat stellen positieve veranderingen door te voeren -en vooral vol te houden-. Geschat wordt dat slechts 8% (Engelse link) van de mensen erin slaagt ze te vervullen.
In de meeste gevallen wordt de uitvoering van nieuwe doelen volgehouden in de maanden januari en februari. Daarna vallen veel mensen terug in slechte gewoonten en oude gebruiken. Het lijkt er dus op dat het genereren van verandering op lange termijn moeilijker is dan je denkt. Waarom is dit zo? Laten we eens kijken.
Waarom mislukken je nieuwjaarsvoornemens?
Uit onderzoek (Engelse link) dat werd gerapporteerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health bleek dat, hoewel het stellen van nieuwjaarsvoornemens in veel culturen een populaire bezigheid is, mensen er niet bijzonder goed in zijn om zich eraan te houden.
Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom je nieuwjaarsvoornemens mislukken. Onrealistische doelen stellen, te veel veranderingen te plotseling doorvoeren, en uitstelgedrag zijn enkele van de meest voorkomende. Natuurlijk zijn er enkele strategieën om de kans op succes in het nieuwe jaar te vergroten.
Het belangrijkste is om te gaan herkennen welke acties niet helpen en wat kan helpen om de discipline en consistentie te versterken als het gaat om het opnieuw proberen van al die veranderingen. In dit artikel overlopen we de oorzaken van mislukking en wat je moet doen om niet te falen bij de poging.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Nieuwjaarstradities van over de hele wereld
1. Onrealistische nieuwjaarsvoornemens stellen
Houd in gedachten wat de kans is op het houden van nieuwjaarsvoornemens. Het uitgangspunt voor mislukking is het stellen van doelen die te moeilijk te bereiken zijn. Dit beperkt niet alleen de verwezenlijking ervan op middellange en lange termijn, maar wordt ook een aanleiding tot frustratie.
Dat gezegd hebbende, is het noodzakelijk om uit te gaan van de huidige realiteit voordat je een doel stelt. Daartoe moeten verschillende vragen worden gesteld, zoals de volgende:
- Zijn de doelstellingen kwantificeerbaar?
- Worden ze bepaald door economische factoren?
- Zijn ze beperkt in de tijd?
- Kunnen ze in verschillende delen worden verdeeld?
- Is ingrijpen door derden nodig om ze te bereiken?
Idealiter moeten doelen uitdagend en haalbaar zijn. Een goede strategie is om ze te stellen in termen van de geschatte tijd om ze te bereiken. Kleine, kortetermijndoelen stellen is een manier om jezelf te motiveren tot grotere prestaties.
2. Maak abrupte veranderingen in zeer korte tijd
De traditie van het maken van nieuwjaarsvoornemens is geworteld in de westerse beschaving (Engelse link), waar de overgang van het ene jaar naar het andere een gelegenheid is om een nieuwe levensstijl aan te nemen. Vandaar dat januari het moment is om veranderingen in je dieet en routine in gang te zetten. Het probleem? Dit kan overweldigend zijn.
Als het om voedsel gaat, maken abrupte veranderingen het moeilijk om het dieet op middellange en lange termijn vol te houden. Na een paar weken is er vaak het zogenaamde “rebound-effect” (Engelse link), dat voedselhonger oproept en leidt tot mislukking als het doel is om af te vallen.
Dit verergert als een veeleisende trainingsroutine wordt gestart of andere doelen tegelijkertijd worden uitgevoerd: een verslaving opgeven, een nieuwe carrière beginnen, van baan veranderen, enz.
Houd in gedachten dat één stap tegelijk zetten de kans vergroot dat het doel wordt bereikt. Het is gemakkelijker om succes te boeken als veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd, zodat lichaam en geest zich kunnen aanpassen.
Meer dan het “bereiken” van een doel, gaat het erom je levensstijl te veranderen en gezondere gewoonten aan te nemen. Dit maakt het mogelijk om de effecten ervan na verloop van tijd te behouden.
3. Het niet bijhouden van je voortgang
Het niet bekijken van de voortgang van de gestelde doelen is ook een veelvoorkomende belemmering voor vooruitgang. Het is belangrijk om wekelijks of tweewekelijks na te gaan welke vooruitgang is geboekt, wat verbeterd kan worden, en wat het bereiken van het doel in de weg kan staan.
Hoe bewuster je bent van het proces, hoe groter de kans dat je op schema ligt voor succes. Het bijhouden van een verslag van je prestaties verhoogt de motivatie en stelt je bovenal in staat strategieën te ontwikkelen om die zaken op te lossen die een belemmering kunnen vormen.
4. Je laten overheersen door angst
Naarmate de dagen verstrijken, vervaagt de opwinding over het volbrengen van nieuwe voornemens waardoor de kans op mislukken toeneemt. Op zijn beurt neemt het gevoel van angst toe. Dit is de belangrijkste oorzaak van zelfsabotage; er kan angst zijn voor verandering, voor het verlaten van de comfortzone, voor mislukking, of voor het succes zelf.
De angst wordt versterkt als er in het verleden al een of andere mislukking is geweest.
Als dit het geval is, is het van groot belang om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te versterken. Hiervoor is het raadzaam om nieuwe dingen te leren, de vaardigheden die je al hebt te verbeteren, te mediteren en fysiek en mentaal voor jezelf te zorgen. Als dit niet werkt, kan een psychologisch consult helpen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Sleutels om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren
5. Uitstelgedrag
Velen falen in hun nieuwjaarsvoornemens omdat ze uitstelgedrag vertonen. Meerdere afleidingen, het stellen van een datum om te beginnen, en het verzinnen van excuses verhinderen het bereiken van het doel in de gewenste tijd.
Als je echt een doel wilt bereiken, waarom zou je dan wachten tot maandag of een specifieke datum? Elk moment is een goed moment om te beginnen en vooruitgang te boeken. Vaak heeft het waargenomen gebrek aan tijd zijn oorsprong in slecht geïnvesteerde uren; bijvoorbeeld veel tijd doorbrengen verbonden met je mobiele telefoon, videospelletjes, of een ander soort afleiding.
Je moet een duidelijk doel hebben en prioriteit geven aan de dingen die leiden tot de vervulling ervan.
Tips om je aan je nieuwjaarsvoornemens te houden
Een van de sleutels tot het houden van nieuwjaarsvoornemens is het stellen van specifiekere doelen. Dat wil zeggen, denk niet alleen “ik ga mijn dieet veranderen,” “ik ga meer bewegen,” of “ik ga een nieuw project beginnen,” maar hoe die veranderingen eruit zullen zien, de nieuwe routine, schema’s, strategieën, etc.
Specifieke planning voor elk doel speelt een belangrijke rol om te weten hoe je ze op een bepaald moment kunt uitvoeren. Om een paar voorbeelden te noemen, kun je het volgende in praktijk brengen:
- “Ik zal de consumptie van suiker en ultra-verwerkt voedsel vermijden,” in plaats van “Ik zal veranderingen aanbrengen in mijn dieet.”
- “Ik zal drie keer per week naar de sportschool gaan, gedurende minstens een uur” in plaats van “Ik zal meer gaan bewegen.”
- “Ik zal Engelse les volgen van 16.00 tot 18.00 uur” in plaats van “Ik wil Engels leren.”
Dus, wat het doel ook is, het gespecificeerd laten zal de realisatie ervan vergemakkelijken. Natuurlijk moet hier nog inzet, discipline en doorzettingsvermogen aan worden toegevoegd. Om die vol te houden moet je je herinneren wat je motivatie is, waar je wilt komen en wat je beetje bij beetje hebt bereikt.
Het veranderen van je levensstijl zal doorslaggevend zijn om je doel te bereiken. Het is zinloos om doelen te stellen als je gewoonten niet stroken met wat je wilt.
Het kan zijn dat je onder andere schema’s, werk- en vrije tijdstijden, eetroutines en rusttijden moet reorganiseren. Dit is de enige manier om de tijd te optimaliseren.
Het is nodig om de “alles of niets” mentaliteit te veranderen
Vaak mislukken nieuwjaarsvoornemens vanwege een “alles of niets” mentaliteit. Dit maakt het onmogelijk om fouten te maken en te genieten van het proces. Dat komt omdat succes begint te worden gemeten door een zwart-wit, alles-of-niets mentaliteit van “succes of mislukking.” Houd in gedachten dat falen niet erg is en onderdeel is van de weg.
Resultaten kunnen iets langer duren dan verwacht of er kunnen obstakels ontstaan die je dwingen om van voren af aan te beginnen. Houd dit in gedachten, want het is cruciaal om zelfsabotage of afwijking van het hoofddoel te voorkomen. Je kunt het!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilar Cordero MJ, Ortegón Piñero A, Baena García L, Noack Segovia JP, Levet Hernández MC, Sánchez López AM. EFECTO REBOTE DE LOS PROGRAMAS DE INTERVENCIÓN PARA REDUCIR EL SOBREPESO Y LA OBESIDAD DE NIÑOS Y ADOLESCENTES; REVISIÓN SISTEMÁTICA [REBOUND EFFECT OF INTERVENTION PROGRAMS TO REDUCE OVERWEIGHT AND OBESITY IN CHILDREN AND ADOLESCENTS; SYSTEMATIC REVIEW]. Nutr Hosp. 2015 Dec 1;32(6):2508-17. Spanish. doi: 10.3305/nh.2015.32.6.10071. PMID: 26667697.
- Dickson, J.M.; Moberly, N.J.; Preece, D.; Dodd, A.; Huntley, C.D. Self-Regulatory Goal Motivational Processes in Sustained New Year Resolution Pursuit and Mental Wellbeing. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 3084. https://doi.org/10.3390/ijerph18063084
- It’s January 7: Are You Sticking to Your New Year’s Resolution?. (January 7, 2013). Wharton School of the University of Pennsylvania. Available in https://knowledge.wharton.upenn.edu/article/its-january-7-are-you-sticking-to-your-new-years-resolution/#:~:text=Author&text=Nearly%20half%20of%20Americans%20make,the%20Journal%20of%20Clinical%20Psychology.
-
Rössner SM, Hansen JV, Rössner S. New Year’s resolutions to lose weight–dreams and reality. Obes Facts. 2011;4(1):3-5. doi: 10.1159/000324861. Epub 2011 Feb 18. PMID: 21372604; PMCID: PMC6444530.