Redenen waarom je moe wakker wordt

Word je vaak moe wakker, ook al heb je vele uren geslapen? Er zijn veel redenen voor deze vermoeidheid. In dit artikel leer je er meer over en hoe je meer kwaliteitsslaap kunt krijgen.
Redenen waarom je moe wakker wordt

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je moe wakker wordt, zelfs als je vele uren hebt geslapen, vraag je je waarschijnlijk af of er iets mis is. Veel dingen kunnen deze onaangename situatie veroorzaken.

Het meest opvallende is dat dit vaak niet aan slapeloosheid te wijten is. Aan de oppervlakte lijkt het erop dat je genoeg uren diepe slaap hebt gehad. Toch word je nog steeds moe wakker en dit overkomt je vaak, zonder te weten waarom.

Vaak maakt het niet uit of je pas in de middag opstaat. Uiteindelijk gebeurt hetzelfde: je wordt moe wakker, met een trage geest en in een heel slecht humeur. Waarom word je moe wakker? Waarom is slapen niet meer genoeg om dit te laten verdwijnen? Ontdek hieronder de antwoorden.

Word je moe wakker?

Het eerste dat je moet weten, is dat het lichaam cyclisch slaapt. Hoewel mensen zeer flexibel zijn, werken lichaam en geest uiteindelijk beter als je een leven met stabiele patronen leidt. Dit heeft een beslissende invloed op vermoeidheid.

Sta je bijvoorbeeld elke dag om 7 uur op en ga je voor 21 uur naar bed, maar verander je dat patroon in het weekend, dan raakt je lichaam in de war. In die gevallen kun je moe wakker worden, ongeacht hoeveel uren je hebt geslapen.

Mensen hebben doorgaans vijf slaapcycli per nacht die ieder 90 minuten duren. Elke cyclus is op zijn beurt in vier fasen verdeeld. Het punt is dat als je je rusttijden wijzigt, je mogelijk op het verkeerde moment wakker wordt voordat je het hele proces hebt voltooit. Wat is het resultaat? Je wordt moe wakker.

Slaapstoornissen

Man slaapt met zijn mond open

Soms is een slaapstoornis de meest voor de hand liggende reden waarom iemand moe wakker wordt. Als je vaak moeite hebt om in slaap te vallen of meerdere keren per nacht wakker wordt, zul je je waarschijnlijk moe voelen als je uit bed komt en dat gedurende de hele dag door blijven.

Een aandoening die de slaapkwaliteit beïnvloedt, is slaapapneu (Spaanse link). Dit is een aandoening waarbij iemand de ademhaling pauzeert terwijl hij slaapt. Het directe effect hiervan is dat degene bij het wakker worden het gevoel heeft dat hij niet geslapen heeft.

De consumptie van bepaalde stoffen

De consumptie van bepaalde stoffen, zoals alcohol (Spaanse link), is een groot obstakel voor een goede nachtrust. Het heeft een paradoxaal effect: hoewel het in het begin slaperigheid veroorzaakt, laat het je uiteindelijk niet toe om goed te slapen. Iets soortgelijks gebeurt met bepaalde medicijnen, vooral sedativa.

Koffie is een andere vijand van een goede nachtrust. Als je ‘s ochtends een kopje koffie drinkt, dan voel je je meer wakker. Als je het echter ‘s avonds drinkt, dan zul je waarschijnlijk niet goed kunnen slapen. Je moet ervoor zorgen dat je minder dan vijf uur voor het slapengaan geen koffie drinkt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

Psychologische problemen

Soms is de reden waarom je moe wakker wordt de manier waarop de menselijke geest werkt. Veel mensen denken voordat ze in slaap vallen na over al hun zorgen of de beslissingen die ze moeten nemen. Dit is het slechtste moment om dit te doen.

Het genereert ‘nachtelijke onrust’ en beïnvloedt de rust. Stress voorkomt over het algemeen dat je rustig slaapt. Door dit ongemak blijf je alert, zelfs als je slaapt. Je wordt dus gemakkelijk wakker en kunt niet goed slapen. In deze gevallen is het het beste om ontspanningstechnieken te leren.

Andere redenen waarom je moe wakker wordt

Het is ook heel gewoon dat je je moe voelt als je wakker wordt als je geen goede slaaphygiëne hebt. Veel licht, lawaai of hoge temperaturen verhinderen bijvoorbeeld rust. Dit hangt ook met slechte dagelijkse gewoonten samen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond (Engelse link) dat het kijken naar schermen voor het slapengaan niet bevorderlijk is voor rust. Het is ook geen goed idee om grote maaltijden te eten, vooral als ze veel suiker bevatten. Overdag niet sporten heeft ook invloed op een goede nachtrust.

Aan de andere kant worden darmflora-problemen vaak weerspiegeld in slaap van slechte kwaliteit. Dit beïnvloedt de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die nodig zijn om rustig te ontspannen en te rusten.

Als je geen gezonde microbiota hebt, zal het niet gemakkelijk voor je zijn om goed te slapen. Al deze factoren spelen een rol bij de kwaliteit van je slaap en kunnen de reden zijn waarom je nog steeds moe wakker wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
  • Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
  • Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.