Rauwe voedingsmiddelen zijn soms gezonder

Sommige voedingsmiddelen zijn veel voedzamer als je ze rauw eet, want tijdens het koken verliezen ze voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen.
Rauwe voedingsmiddelen zijn soms gezonder

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat rauwe voedingsmiddelen soms gezonder zijn?

Door de eeuwen heen hebben we verschillende manieren van koken en allerlei bereidingsmethodes ontwikkeld. Dat heeft ervoor gezorgd dat we van een ruime variatie in voeding konden genieten. Dat voedsel bevatte veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Bakken, stomen en grillen zijn enkele gezonde methoden waarmee we de voedingsstoffen van bepaalde voedingsmiddelen maximaal gebruiken.

Die voedingsmiddelen moeten gekookt worden om gezonde stoffen vrij te maken, maar sommige soorten voedingsmiddelen zijn eigenlijk veel voedzamer als we ze in hun complete, natuurlijke en rauwe staat eten.

Koken kan de smaak van sommige eetwaren verbeteren, maar het is bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen meer vitaminen en mineralen verschaffen als we ze rauw eten.

Dat komt omdat de hitte en de dingen die we aan het voedsel toevoegen tijdens het koken sommige belangrijke voedingsstoffen afbreken. Daardoor verliezen ze de eigenschappen die nuttig zijn voor de gezondheid.

We hebben in dit artikel een overzicht gemaakt van acht voedingsmiddelen die nuttiger zijn als je ze ongekookt eet.

Ontdek hier over welke rauwe voedingsmiddelen het gaat!

8 voedingsmiddelen om op een rauwe wijze te eten

1. Bieten

Bietensap

Bieten zijn bekend als een groente met een van de grootste hoeveelheden natuurlijke suikers en belangrijke voedingsstoffen.

Ze hebben een hoog gehalte:

  • Vitaminen (A, B en C)
  • Mineralen (kalium, magnesium, ijzer)
  • Vezels

Bovendien zal het regelmatig eten van bieten het immuunsysteem, de bloedcirculatie en andere belangrijke delen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid ondersteunen.

Waarom raden we aan om bieten niet te koken? Dit proces zal het gehalte aan foliumzuur met 25% doen dalen. Foliumzuur is het bestanddeel dat de hersenen nodig hebben.

Wil je hierover meer lezen? Lees dan:
Wil je jonge en gezonde hersenen? Lees dan deze 7 tips

2. Broccoli

Broccoli bevat meer vitamine C, calcium, kalium en andere voedingsstoffen dan bijna elke andere groente. Het is een geweldig product voor je lichaam.

Bovendien bevat het belangrijke hoeveelheden sulforafaan. Dit bestanddeel vertraagt het risico op de ontwikkeling van kanker. Het voorkomt ook cardiovasculaire aandoeningen en auto-immuunziekten.

In de Journal of Agricultural and Food Chemistry is hierover een onderzoek gepubliceerd. Volgens dit onderzoek zal je dit bestanddeel en andere vitaminen en mineralen gemakkelijker opnemen als je bieten rauw eet.

3. Uien

rauw

Uien bevatten een actief bestanddeel met de naam allicine. Wanneer dit element door het lichaam wordt opgenomen, dan voorkomt het kanker, helpt het bij angst en verbetert het je cardiovasculaire gezondheid.

Wanneer we uien koken, dan daalt het gehalte van deze fytonutriënt. Het wordt ook moeilijker om het op te nemen.

De ideale manier is om uien toe te voegen aan salades en sappen. Op die manier profiteer je van alles wat ze te bieden hebben, want je eet ze rauw.

4. Rode pepers

Deze groente bevat tot drie keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Het is ook een geweldige bron van vitamine B6, vitamine E en magnesium.

Kook ze slechts eventjes. Dat geeft je de mogelijkheid om hun zoetheid en de vele voedingsstoffen te behouden. Als je ze op een hoge temperatuur kookt, dan is het resultaat dat ze zowel de vitamine C als de andere voedingsstoffen verliezen.

5. Noten

Noten

Noten behoren tot de groep voedingsmiddelen met veel calorieën. Toch zijn ze ook een belangrijke bron van gezonde vetten, eiwit en antioxidanten.

Deze voedingsstoffen verlagen een slecht cholesterol en helpen bij problemen van de bloedsomloop en bij andere aandoeningen van het cardiovasculaire systeem.

Je kan ze het best rauw eten. Op die manier verschaffen ze je meer vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze geen genetisch gemanipuleerde oliën.

Dit zijn enkele lekkere keuzes:

  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Hazelnoten
  • Walnoten

6. Bessen

Gedroogde bessen bij de ontbijtgranen. Een mengeling van gedroogde bessen met noten en andere gedroogde vruchten. Dat zijn een aantal recente trends in de voedingssector, vooral voor het ontbijt en snacks.

Jammer genoeg hebben gedroogde bessen niet dezelfde voedingswaarde als rauwe. Bovendien stijgt soms hun gehalte aan suiker en calorieën. Door het verwerkingsproces kan dit gehalte zelfs tot drie keer groter worden.

De vruchten worden bij dit proces volledig uitgedroogd. Daardoor verliezen ze de in water oplosbare vitaminen en mineralen. Die bezitten ze wel als je ze rauw eet.

7. Kokosnoot

Kokosnoot

Deze smaakvolle vrucht is veel voedzamer als je hem rauw eet. Dat is niet zo als hij toegevoegd is aan repen, snoep of cakes.

Kokosnoot is beroemd vanwege zijn olie en gezonde water. Het bevat essentiële middellange-ketenvetzuren. Die vetten versterken de gezondheid van het hart en van de hersenen.

Door kokosnoot te verwerken, verliest de vrucht een grote hoeveelheid van zijn voedingsstoffen. Daardoor wordt het minder heilzaam voor het lichaam.

8. Knoflook

Knoflook vind je in allerlei soorten maaltijden terug. Het bevat veel allicine en antioxidanten. Het is een geweldig middel voor je lichaam.

Uit een onderzoek blijkt dat het eten van rauwe knoflook het risico op longkanker vermindert. Maar bij het koken wordt tot 90% van de vitaminen en mineralen vernietigd.

Kook je gewoonlijk deze voedingsmiddelen? Nu weet je hoe goed deze voedingsmiddelen voor je lichaam zijn als je ze op een rauwe manier eet. Probeer nieuwe recepten uit die ervoor zorgen dat je voor honderd procent kan genieten van hun voedingsstoffen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fundación Española de la Nutrición. Broccoli Brassica oleracea var. cymosa.  fen.org.es/mercadoFen/pdfs/brecol.pdf
  • Garlic and cancer prevention. (2008, January 22). Retrieved from
    cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
  • Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.
  • Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.