Profiteer van de interessante voordelen van rozemarijn voor je haar

Wist je dat rozemarijn niet alleen nuttig is om de olieproductie van je hoofdhuid te verminderen? Het is ook erg doeltreffend om roos te verwijderen. Bovendien helpt het bij de haargroei.
Profiteer van de interessante voordelen van rozemarijn voor je haar
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De voordelen van rozemarijn zijn ontelbaar. Al in de oudheid maakte het deel uit van een reeks natuurlijke schoonheidsproducten die alle vrouwen gebruikten. We leren je hier de voordelen van rozemarijn voor je haar kennen.

Rozemarijn is bekend om zijn grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen. Bovendien bevat het een flinke dosis antioxidanten. Deze elementen hebben opmerkelijke voordelen te bieden zowel voor de huid als voor het haar.

Wat betreft de gezondheid van het haar helpt rozemarijn haarverlies te voorkomen en doet het je haar weer opleven. Dit maakt het een ideaal middel om problemen te behandelen die je haar een dof en doods uitzicht geven.

Rozemarijn is een ingrediënt dat we in vele commerciële producten vinden. Maar als je het onafgebroken in zijn natuurlijke staat gebruikt, dan werkt het ook als een alternatieve behandeling.

Vele mensen hebben het nog nooit uitgeprobeerd. Daarom willen we in dit artikel de vijf voornaamste voordelen van rozemarijn voor je haar voorstellen. We leggen je ook uit hoe je moet gebruiken.

Mis deze informatie niet!

1. Het bevordert de haargroei

Rozemarijn voor je haar

Eén van de voornaamste eigenschappen van rozemarijn voor de gezondheid van het haar is zijn vermogen om haarverlies te voorkomen en een gezonde haargroei te bevorderen.

Ten eerste bevat deze plant belangrijke hoeveelheden vitamine B en C. Bovendien bezit het ook essentiële voedingsstoffen. Zodra het in de hoofdhuid opgenomen is, zullen die bestanddelen helpen om het haar meer volume te geven.

 • Het extract van rozemarijn activeert de bloedtoevoer naar de haarvaatjes. Het verhoogt de bloedcirculatie in dit gebied zodat de haarzakjes gevoed worden.
 • Bovendien helpt om de gifstoffen te verwijderen die zich ophopen in de hoofdhuid. Het vermindert ook de verzwakking van de haarstrengen.
 • Als je het regelmatig aanbrengt, dan zal het je haar er duidelijk volumineus en zijdezacht uitzien.

2. Het vermindert het ontstaan van grijze haren

Het is niet zo krachtig als een commerciële haarkleuring. Maar de extracten van deze planten hebben een vergelijkbaar effect. Want ze verminderen het ontstaan van grijze haren.

Rozemarijn bevat immers grote hoeveelheden cafeïnezuur en rozemarijnzuur die werken als natuurlijke haarkleuringen. Dit zal dus het verschijnen van witte en grijze haren verminderen.

 • Als je het rechtstreeks op het haar aanbrengt, dan stimuleert dit de werking van melanocyten. Dit zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie van het haar.
 • Bovendien verhinderen zijn antioxidante effecten de negatieve invloed van vrije radicalen. Want het zijn deze deeltjes die zorgen voor een snellere veroudering van je haar.

3. Een voordeel van rozemarijn voor je haar is dat het roos bestrijdt

Rozemarijn voor je haar

De groei van bepaalde schimmels kan de zuurgraad van het haar uit balans brengen. Dit is de oorzaak van het ontstaan van roos. De symptomen van roos zijn onder andere een vervelende jeuk en schilfers. Als je het niet behandelt, kan het maanden blijven duren.

Gelukkig heeft rozemarijn samentrekkende en schimmelwerende vermogens. De extracten in dit kruid werken als een natuurlijke oplossing om een eind te maken aan dit probleem.

 • De bestanddelen van rozemarijn dringen gemakkelijk door in de haarwortels. Ze verwijderen de vervelende witte schilfers die met deze aandoening gepaard gaan.
 • Bovendien werkt het ontstekingsremmend. Het kalmeert de irritatie en houdt de jeuk en de roodheid onder controle.

4. Rozemarijn verwijdert buitensporige olie

De veranderingen in de activiteit van de talgklieren van de hoofdhuid leiden tot een groot probleem. Want het zorgt ervoor dat talgresten op de hoofdhuid vastgehouden worden.

Maar rozemarijn is een samentrekkend ingrediënt. Het zal dus helpen om de olieproductie te verminderen zodat je haar fris en gehydrateerd blijft.

 • Dit houdt de verstopping van de haarzakje tegen. Want het laat de zuurstoftoevoer weer op een correcte manier werken.
 • Bovendien reinigt het de wortels grondig en laat het je haar er glanzend en schoon uitzien.

5. Het is een natuurlijke conditioner

Rozemarijn voor je haar

De voedingsstoffen in deze geweldige plant zullen ook helpen als je haar beschadigd is en het er droog en doods uitziet.

Net als commerciële conditioners vernieuwen de extracten van rozemarijn de haarstrengen. Ze geven het haar een zijdeachtig en gehydrateerd uiterlijk.

 • Breng het aan in de vorm van lotion. Het stopt de droogheid en het breken van het haar.
 • Maar je kan het ook samen met andere ingrediënten gebruiken. Want die combinatie verhoogt zijn effecten.

Hoe maak je een lotion van rozemarijn voor je haar?

Rozemarijn voor je haar

Er bestaan vele recepten waarin je de voordelen van rozemarijn kan gebruiken. Maar we stellen hier een eenvoudige lotion voor. Je kan die gemakkelijk toevoegen aan je dagelijkse schoonheidsverzorging.

Ingrediënten

 • 2 koppen water (500 ml)
 • 3 eetlepels rozemarijn (45g)

Bereiding

 • Giet het water in een pan en breng het aan de kook.
 • Wanneer het begint te koken, voeg je de rozemarijn toe. Verlaag het vuur en laat de vloeistof vijf minuten verder opwarmen.
 • Daarna zet je het vuur uit. Dek de pan af. Wacht daarna tot het afgekoeld is. Dan kan je het gebruiken.

Hoe breng je het aan?

 • Filter het aftreksel. Giet het in een verstuiver. Breng het dan over je volledige haar en hoofdhuid aan.
 • We stellen voor dat je het haar in delen kamt en verdeelt. Dat maakt het gemakkelijker om de lotion aan te brengen.

Heb je ooit al eens geprobeerd het uiterlijk van je haar met rozemarijn te verbeteren? Nu heb je in dit artikel de voordelen van rozemarijn voor je haar leren kennen. Probeer het te gebruiken in natuurlijke behandelingen. Maak op die manier een alternatief middel voor de dure traditionele producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hosking A. M, Juhasz M, et al. Complementary and alternative treatments for alopecia: a comprehensive review. Skin Appendage Disorders. Febrero 2019. 5 (2): 72-89.
 • López Luengo Mª T. El romero, planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Julio-Agosto 2008. 27 (7).
 • Mount Sinai. Rosemary. School of Medicine at Mount Sinai.
 • Murata K, Noguchi K, et al. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. Febrero 2013. 27 (7): 212-7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.