Slapen met nat haar kan gezondheidsproblemen veroorzaken

Een douche nemen vóór je gaat slapen is een geweldige manier om je te ontspannen en je klaar te maken om te slapen. Maar slapen met nat haar kan slecht zijn voor je gezondheid. Leer hoe dat komt in dit artikel!
Slapen met nat haar kan gezondheidsproblemen veroorzaken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een douche nemen voor je gaat slapen kan een weldadige wijze zijn om de dag te beëindigen en de nacht te beginnen. Want het is een geweldige manier om het lichaam te ontspannen. Bovendien zal de kwaliteit van je slaap veel beter zijn. Maar wat doe je met nat haar? Ga je dan zo slapen of is dat geen goed idee?

Een warme douche nemen zorgt ervoor dat de spierspanning vermindert. Het helpt ook om de stress weg te nemen na een lange werkdag.

Maar hou er rekening mee dat al deze positieve effecten niet gelden voor nat haar. Gaan slapen met nat haar kan leiden tot de ontwikkeling van enkele gezondheidsproblemen.

Het lijkt misschien onschadelijk maar het kan nadelige reacties veroorzaken. Die zullen zich niet alleen voordoen op het niveau van de hartvaten. Het heeft ook een effect op de spieren en op het immuunsysteem.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van het slapen met nat haar. We zullen je in dit artikel een overzicht geven van enkele mogelijke negatieve effecten. Dan kan jij ervoor zorgen om die in de toekomst te vermijden.

7 gezondheidsproblemen door slapen met nat haar

1. Hoofdpijn

Nat haar en hoofdpijn

Wanneer je met nat haar gaat slapen, dan kan dit het aantal keren dat je ernstige hoofdpijn ervaart, vermeerderen. Dat komt omdat het vocht in het haar een plotselinge verandering teweeg brengt in de temperatuur van het lichaam.

Velen van ons wikkelen het natte haar in een handdoek voor we gaan slapen. Maar dit maakt het probleem zelfs nog erger omdat het vocht dan nog langere tijd aanwezig blijft.

Deze veranderingen in de lichaamstemperatuur tasten de bloedcirculatie in de hoofdhuid aan. Wanneer de spanning stijgt, zal de pijn ervoor zorgen dat je slaap onderbroken wordt.

2. Breken van de haren

Als je je zorgen maakt hoe je je haar sterk en gezond kan houden, dan moet je zoveel mogelijk vermijden om je haar te wassen voordat je gaat slapen.

Want slapen met nat haar kan een ernstige verzwakking van de haarstrengen veroorzaken. Na een tijdje worden de haren erg kwetsbaar. Ze zullen breken en uitvallen.

3. Infecties van de huid

Nat haar en huidinfecties

Als je haar nog vochtig is wanneer je gaat slapen, dan verhoogt dit het risico op infecties van de huid. Dat komt omdat micro-organismen hier de ideale omgeving gevonden hebben om zich te vermenigvuldigen.

Het is anders dan wanneer je je haar overdag wast. Dan is er voldoende tijd om je haar aan de lucht te laten drogen. Daarvoor is er ‘s avonds niet genoeg tijd. Het resultaat is dat de warmte van je bed dan het perfecte klimaat doet ontstaan waarin schimmels en bacteriën kunnen groeien.

Het gevolg is dan ook dat je op de hoofdhuid irritatie en zelfs schimmelinfecties kan zien verschijnen. Dat kan zich zelfs nog verder verspreiden naar de omringende huid.

4. Jeuk en zwelling

Als gevolg van het slapen met nat haar kunnen er zich dus schimmels op de huid ontwikkelen. Dit kan een onaangename jeuk en ontsteking veroorzaken. Dit zal zelfs optreden nadat je je haar gedroogd hebt.

Jeuk en zwellingen kunnen op termijn een probleem worden dat steeds weer terugkeert. Vaak zijn er meerdere dagen nodig om het te laen verdwijnen als het niet op de juiste manier behandeld wordt.

5. Allergieën en verkoudheden

Nat haar en verkoudheid

Wanneer we gaan slapen met nat haar, dan treden er veranderingen op in de temperatuur van het lichaam. Dit kan het immuunsysteem zwakker maken en ervoor zorgen dat er zich aandoeningen ontwikkelen zoals allergieën en verkoudheden.

Het vocht van het natte haar wordt gedurende meerdere uren vastgehouden. Dat zal ervoor zorgen dat je afweermechanismen verzwakken. Het gevolg is dan ook dat virussen en bacteriën de mogelijkheid krijgen om het lichaam aan te vallen.

6. Vet haar

Wanneer je meerdere uren met vochtig haar slaapt ontstaat dan krijgt de hoofdhuid de neiging om overmatig vet te produceren. Het resultaat is dat de haren een plakkerige textuur krijgen.

De reden dat dit gebeurt, is omdat er veranderingen optreden die de talgklieren beïnvloeden. Die zullen er op hun beurt voor zorgen dat er een disbalans ontstaat van de pH-waarde in de hoofdhuid.

Het gevolg is dat je de volgende morgen wakker zal worden met haren die er onverzorgd, verward en raar zullen uitzien.

7. Spierpijn

Nat haar en spierpijn

Spierpijn kan door meerdere verschillende factoren veroorzaakt worden. Maar je moet er rekening mee houden dat ook vochtig haar de oorzaak van dit probleem kan zijn.

Wanneer de temperatuur van het lichaam verandert, dan zal dit niet alleen problemen met de bloedcirculatie veroorzaken. Maar het zal ook samentrekkingen en spanning in de spieren veroorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_11_17
  • Grimalt, R. (2007). A practical guide to scalp disorders. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650048
  • Kaya, Abdullah & Calışkan, Halil. (2012). Is wet hair in cold weather causes sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system.. Medical hypotheses. 79. 10.1016/j.mehy.2012.08.017.
  • Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.