Procedures voor het bleken van tanden
Mensen zijn steeds meer met tandheelkundige esthetiek bezig (Engelse link) en iedereen wil een wittere, mooiere glimlach hebben. Mensen vragen daarom vaker om procedures voor het bleken van tanden om hun glazuurkleur ongeveer twee of vier tinten lichter te maken.
Er zijn verschillende bleektechnieken op de markt en ze hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. De technieken die tegenwoordig worden gebruikt, zijn in de loop van de jaren geëvolueerd (de concentratie van het product, de pH, de applicatietechniek, enz.).
Door het verstrijken van de tijd, slechte hygiëne, tabak, consumptie van voedingsmiddelen met kleurstoffen en een aantal medicijnen en dranken (zoals koffie of rode wijn) wordt het glazuur van de tanden donkerder. Niet alleen dat, maar ze veroorzaken ook vlekken. De belangrijkste zorg van de meeste patiënten is echter gevoeligheid en tandheelkundige demineralisatie.
Procedures voor het bleken van tanden
Wat houdt het precies in?
Een tandarts moet toezicht op deze technieken houden om gevoeligheidsproblemen te voorkomen. Bij de meeste procedures voor het bleken van tanden wordt een bleekgel van waterstofperoxide of carbamideperoxide rechtstreeks op de tanden aangebracht. Dit veroorzaakt een chemische verandering in het glazuur en elimineert ook vlekken.
Elke keer dat er een nieuwe bleekmethode op de markt komt, is deze waarschijnlijk met bicarbonaat of actieve kool samengesteld. Er zijn ook andere stoffen die de tanden op een mechanische manier wit maken, bijvoorbeeld door de buitenste laag van de tand te verwijderen. Deze methoden zijn echter minder betrouwbaar.
Ze kunnen ook, als ze niet goed door een professional worden gecontroleerd, tot gevoeligheid leiden. Het bleken van tanden kan, als het niet op de juiste manier wordt gedaan net als andere tandheelkundige behandelingen, bijwerkingen hebben, zoals tandgevoeligheid of wortelresorptie. Het is daarom erg belangrijk om dit altijd onder toezicht van een tandarts te doen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom Tibetaanse monniken sterke witte tanden hebben
Welke soorten methoden voor het bleken van tanden zijn er?
Gel voor het bleken van tanden
Je kunt deze methode in tandheelkundige klinieken vinden en ze kunnen deze al naargelang het geval met LED-licht activeren. Voordat de procedure wordt gestart, controleert de tandarts dat ze dit zonder enig risico kunnen doen.
Ze isoleren de tanden en brengen de gel aan (met of zonder licht). De tandarts is zich te allen tijde van de sensaties van de patiënt bewust om gevoeligheid tijdens het hele proces te vermijden.
Een gel voorgeschreven door de tandarts
Aangezien de patiënt hier niet onder toezicht staat, schrijft de professional een minder krachtige bleekgel voor om beschadiging van de lippen of het tandvlees te voorkomen.
De tandarts maakt voor elke patiënt gepersonaliseerde bitjes en legt de procedure uit. Het bestaat uit het aanbrengen van een gel op het tandoppervlak en het plaatsen van het bitje voor een bepaalde tijd.
Tanden met commerciële producten bleken
Commerciële producten vormen door gebrek aan toezicht een verhoogd risico op tandirritatie en gevoeligheid. Veel mensen denken echter dat deze producten een goede optie zijn.
Professioneel toezicht is echter essentieel als het om het bleken van tanden gaat. Het willekeurig gebruik van deze producten kan tot overgevoeligheid en irritatie van zenuwen en tandvlees leiden. Ze kunnen als ze niet op de juiste manier worden gebruikt meer kwaad dan goed doen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke producten voor het bleken van tanden
In het kort
Raadpleeg een vertrouwde tandarts als je vragen hebt. Het bleken van tanden kan je een mooiere glimlach geven, maar je moet er rekening mee houden dat er bijwerkingen zijn. Je moet het daarom onder toezicht van een professional doen. Ze kiezen voor elk persoon uit alle beschikbare behandelingen de meest geschikte behandeling.
Houd er rekening mee dat bleken met huishoudelijke producten je nooit hetzelfde effect zal geven als wat je in een tandheelkundige kliniek krijgt. Je moet niet vergeten dat onze mond en tanden erg belangrijk zijn en dat we goed voor de gezondheid van ons gebit moeten zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición Hospitalaria (Vol. 28). Madrid: Scielo. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000008
- Monteverde, C., Delgado, T., Martínez RIM, Guzmán, F., & Maura Espejel, M. (2002). Desmineralización-remineralización del esmalte dental. Revista de la Asociación Dental Mexicana (Vol. 59). Child’s World. Retrieved from http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=5509