Probiotische supplementen: wanneer gebruik je ze?
Probiotische supplementen zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Over het algemeen kan iedereen deze supplementen gebruiken, maar bepaalde bevolkingsgroepen profiteren er het meeste van. Lees verder om meer te weten te komen!
Alles wat je moet weten over probiotische supplementen
Zoals we hierboven al vermeldden, zijn probiotica bacteriën die gezondheidsvoordelen bieden. Je vindt ze in verschillende soorten voedsel, zoals:
- Yoghurt
- Kefir
- Zure melk (typisch voor de Mexicaanse keuken)
- Zuurkool, kimchi (van Koreaanse afkomst)
- Augurken
- Kombucha-thee
- Tempeh
- Voedingssupplementen
Hoewel je ze in sommige voedingsmiddelen kunt vinden vanwege de manier waarop ze zijn gemaakt, kunnen deze bacteriën niet altijd de dikke darm bereiken. Ze overleven de lange reis door de darmen niet altijd, zoals sommige studies beweren (link in het Engels).
In feite zouden we probiotische voedingsmiddelen ook heel vaak en in een vrij grote hoeveelheid moeten innemen om nuttig te zijn. Daarom kunnen probiotische supplementen die in goede capsules zitten, overleven in het spijsverteringsstelsel en extra voordelen bieden.
Wanneer moet je probiotische supplementen nemen?
Momenteel erkennen experts dat probiotica niet alleen dienen om de functionele status en symptomen van iemand met een ziekte te verbeteren, maar dat ze ook mensen zouden kunnen helpen om gezond te blijven of ziekten te voorkomen.
Sommige groepen mensen profiteren echter dubbel. Zo kunnen mensen die net met antibiotica zijn behandeld echt baat hebben bij probiotica.
Antibiotica doden namelijk zowel slechte als goede pathogenen (microbiota, vaginale flora en andere slijmvliezen onder andere) en probiotica helpen de goede te vervangen. Daarom is het, na het nemen van antibiotica, een goed idee om probiotica minimaal een maand in te nemen.
Verder is het grootste bewijs van de werkzaamheid van probiotica toegeschreven aan de behandeling van acute infectieuze diarree, vooral bij kinderen. Maar ook andere groepen kunnen hiervan profiteren, zoals diegenen met darmdysbiose. Dit komt meestal voor bij mensen die lijden aan:
- Obesitas
- Type 1 en 2 diabetes
- Metaboolsyndroom
- Systemische lupus erythematodes (SLE)
- Reumatoïde artritis
- Bacterieel overgroei syndroom
- Inflammatoire darmaandoening
- Prikkelbare darm syndroom
- Coeliakie
Probiotische supplementen zijn ook goed voor ouderen. Dit komt omdat wanneer we ouder worden, de microbiële diversiteit afneemt, waardoor de aanwezigheid van nuttige micro-organismen afneemt.
Ook bestuderen experts het gebruik ervan bij andere ziekten, zoals bijvoorbeeld:
- Astma
- Atopische dermatitis
- Neurologische aandoeningen
- Depressie
- Angst
- Kanker
- Mondgezondheid
Zoals we hierboven al vermeldden, wordt de consumptie van probiotica voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Ze kunnen echter infecties veroorzaken bij immuungecompromitteerde mensen. Deze mensen mogen zonder recept geen probiotica als supplement gebruiken.
Ook interessant om te lezen:
Waar let je op bij een verzwakt immuunsysteem?
De beste probiotische supplementen
Om ervoor te zorgen dat de probiotische variëteiten die oraal worden toegediend hun gunstige effecten kunnen uitoefenen, moeten ze bestand zijn tegen de omgevingsomstandigheden van het spijsverteringskanaal en de microbicide werking van onder andere speeksel, maagzuur, gal en alvleesklierafscheidingen.
We moeten ook opmerken dat de samenstelling van verschillende afscheidingen, maagledigingstijd of darmmotiliteit kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en de gezondheidstoestand van de persoon.
Het is daarom belangrijk om de stammen van micro-organismen te kiezen afhankelijk van jouw gezondheidstoestand. Hoe meer verschillende soorten er aanwezig zijn, hoe beter. Daarom zijn probiotica die verschillende soorten stammen bevatten het beste om te gebruiken.
Een goed probiotisch supplement moet minimaal 1 miljard kve (kolonie-vormende eenheden) bevatten. Probiotica met minder kolonie-vormende eenheden zijn veel minder effectief.
Hoe neem je ze in?
Gebruik nooit probiotica met zeer zuur voedsel, zoals bijvoorbeeld citrusvruchten, tomaten of azijn, of met hete dranken (thee, koffie, infusies of soepen), omdat ze hun werking belemmeren.
De beste manier om ze in te nemen is op een lege maag met lauwwarm water. Op dat moment zijn zowel de pH van de maag als het lage zoutzuurgehalte factoren die de overleving van de bacteriën bevorderen. Om dezelfde reden is het raadzaam om 10 tot 15 minuten te wachten voordat je gaat eten. Als je antibiotica gebruikt, neem het supplement dan minstens drie uur later in.
Tot slot, als je probiotica wilt gebruiken, antibiotica gebruikt of een ziekte hebt die je zou kunnen verbeteren door de inname ervan, raadpleeg dan een specialist om te ontdekken welk supplement voor jou het meest geschikt is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Govender M., Choonara YE., Kumar P., Toit LC., et al., A review of the advancements in probiotics delivery: convetional vs non conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 2014. 15 (1): 29-43.
- Szajewska H., Canani RB., Guarino A:, Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
- Liu B., He Y., Wang M., Liu J., et al., Efficacy of probiotics on anxiety – a meta analysis of randomized controlled trials. Depress Anxiety, 2018. 35 (10): 935-945.