Probiotische remedies voor een betere spijsvertering
Het is belangrijk om elke dag voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die een gezonde darmflora bevorderen. In die zin kunnen bepaalde probiotische remedies die rijk zijn aan levende micro-organismen je spijsvertering en je algehele gezondheid verbeteren.
In dit artikel zullen we drie probiotische remedies delen die je spijsvertering zullen helpen verbeteren. Omdat ze verschillende fermentatieprocessen vereisen, laten we je zien hoe je ze stap voor stap kunt maken.
Wat zijn probiotica?
Het zijn probiotische voedingsmiddelen die bestaan uit levende micro-organismen (Engelse link). Wanneer je ze consumeert, blijven ze actief in je darmen en bevorderen ze de microbiota. Ze zijn dus essentieel voor een goede spijsvertering en je algehele gezondheid.
Als je probiotische middelen wilt consumeren, kun je het beste gefermenteerd voedsel nuttigen. De beste optie is om ze thuis te maken. Sommige van de producten die je in de winkel koopt hebben namelijk processen zoals pasteurisatie ondergaan, waarbij probiotica uit voedingsmiddelen worden verwijderd.
Hieronder zullen we enkele van de meest populaire en nuttige probiotische remedies met je delen. Ze zijn ook nog eens geschikt voor alle smaken, omdat ze zijn gebaseerd op zuivelproducten, fruit en groenten.
Drie probiotische middelen
1. Kefir is een van de beste probiotische remedies
Yoghurt, een zeer populair voedingsmiddel over de hele wereld, bevat van nature probiotica. Dit komt omdat het is gemaakt door middel van een fermentatieproces. Wanneer het echter gepasteuriseerd is, verliest het nuttige bacteriën.
Daarom is kefir een geweldig alternatief (Engelse link). Je kunt dit zuivelproduct thuis maken met een bacteriecultuur die zich voedt met de lactose in melk. Het enige dat je hoeft te doen is wat kefirkorrels toe te voegen, die na verloop van tijd in de drank zullen gaan groeien.
Ingrediënten
- 1 kop verse melk (250 ml)
- 2 eetlepels kefirkorrels (20 gr.)
Bereiding
- Verwarm om te beginnen de melk en meng het dan met de kefir in een glazen pot. Probeer ervoor te zorgen dat er wat vrije ruimte in de pot overblijft. Een andere optie is om de pot af te dekken met een doek, zodat deze kan ademen.
- Laat het vervolgens ongeveer 24 uur bij kamertemperatuur fermenteren. Hoe langer het fermenteert, hoe dikker en zuurder het zal zijn. Na deze tijd zeef je het en herhaal je het proces met de kefirkorreltjes. Je kunt het zoeten met honing of bruine suiker.
Ook interessant om te lezen:
Wat is waterkefir? Voordelen, gebruik en een recept
2. Probiotische remedies: drankje van ananasschillen
Als je van ananas houdt, moet je weten dat je ook van de schil kunt profiteren om een van de lekkerste probiotische remedies te maken. Je kunt het fermenteren met suiker om een verfrissend en heel gezond drankje te maken.
Er zijn veel recepten met deze vrucht, waaronder recepten met alcoholische dranken. Hieronder stellen we een versie voor die voornamelijk bestaat uit de schil, die zeer rijk is aan enzymen.
Ingrediënten
- 1 grote ananas of 2 middelgrote
- 1 kopje suiker (200 gr.)
- 4 kopjes water (1 liter)
Bereiding
- Was het fruit eerst goed.
- Doe vervolgens de schil in een glazen bak, samen met de suiker en het water.
- Sluit de bak goed af. Je moet het echter twee keer per dag even openen.
- Fermenteer de drank gedurende vier tot zeven dagen.
- Na de vierde dag kun je het proeven. Als het nog zoet is, kun je het langer laten gisten.
- Zeef het tot slot en maak de drank zoeter als je dat wilt.
- We raden aan om het koud te drinken.
3. Zuurkool, een van de klassieke probiotische remedies
Tot slot kun je de vruchten plukken van het bekendste gefermenteerde voedsel in Midden-Europa: zuurkool. Met deze techniek kon men het hele jaar door groenten eten als er geen andere manier was om ze te bewaren.
Ingrediënten
- 1 grote en verse kool
- 1 eetlepel zout (15 gr.) voor elke kilo kool
Bereiding
- Was allereerst de kool en verwijder alle bladeren die niet in goede staat verkeren.
- Snijd het dan in hele dunne reepjes.
- Doe dit vervolgens geleidelijk in een glazen bak, in lagen kool en zout. Druk alles goed in de container samen, zodat de kool zijn sap afgeeft en je er zeker van bent dat er geen lucht in het mengsel zit.
- Er moet wel wat vrije ruimte in de bak overblijven en het koolsap moet het mengsel bedekken. Terwijl de dagen verstrekken moet je dit checken om de kool indien nodig nog wat aan te drukken.
- De zuurkool zal binnen een maand of twee klaar zijn en zowel de kool als het sap zijn dan rijk aan probiotica.
Ga jij deze probiotische remedies proberen? De smaak is intens en heerlijk. Als je ze elke dag consumeert, kun je je microbiota in perfecte conditie houden, wat een garantie is voor een betere gezondheid!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Butel, M.-J. (2014). Probiotics, gut microbiota and health. Medecine et Maladies Infectieuses. https://doi.org/10.1016/j.medmal.2013.10.002
- Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug Discovery Today.
- Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
- Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
- Beganović, J., Kos, B., Leboš Pavunc, A., Uroić, K., Jokić, M., & Šušković, J. (2014). Traditionally produced sauerkraut as source of autochthonous functional starter cultures. Microbiological Research. https://doi.org/10.1016/j.micres.2013.09.015
- ISRN Nutr. 2013; 2013: 481651. Published online 2013 Jan 2. Health Benefits of Probiotics: A Review. doi: 10.5402/2013/481651
- Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Volume 51, 2011 – Issue 3. Review: Functional Properties of Kefir. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903579029
- Braz. arch. biol. technol. vol.56 no.6 Curitiba Nov./Dec. 2013. Isolation and purification of bromelain from waste peel of pineapple for therapeutic application. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600012&lang=en
- Glob Adv Health Med. 2014 Nov; 3(6): 12–18. Published online 2014 Nov 1. Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis. doi: 10.7453/gahmj.2014.038