Probeer deze kipburger met veel eiwitten eens!

Rundvlees-, kip- en visburgers zijn gezond, zolang je ze thuis bereidt met hoogwaardige ingrediënten en ze maar af en toe eet als onderdeel van een evenwichtige voeding.
Probeer deze kipburger met veel eiwitten eens!
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we een recept voor een lekkere kipburger met een hoog gehalte aan eiwitten met je delen. Heerlijk voor de zomermaanden!

Wat onderscheidt deze kipburger dan van de burgers verkocht bij de fastfoodrestaurants? Het beantwoorden van deze vraag zal de sleutel zijn tot het begrijpen van een concept dat zelden in aanmerking wordt genomen wanneer we voedsel eten: een hoog eiwitgehalte.

Wat je moet weten over het kipburgerrecept dat we je vandaag laten zien, is dat het noodzakelijk om zorgvuldig te selecteren al haar ingrediënten om te profiteren van de voedingsstoffen. Met andere woorden, de kip is de hoofdrolspeler in deze bereiding en deze moet van topkwaliteit zijn.

Je hebt misschien gehoord dat kip rijk is aan eiwitten, met name het zogenaamde magere soort, dat vol zit met oligo-elementen die essentieel zijn voor het lichaam. Bovendien zijn deze elementen nodig omdat ons lichaam ze niet zelf produceert en ze alleen uit bepaalde soorten voedsel opneemt.

Gezien de slechte reputatie die fastfoodketens hebben, is het normaal om hamburgers te zien als junkfood dat een overmatige bron van vet, slechte cholesterol en koolhydraten is.

Wat mensen echter niet beseffen, is dat de gezondheidseigenschappen van voedsel afhankelijk zijn van de kwaliteit van de elementen waaruit het bestaat en van de grootte van de porties die we innemen.

Gelukkig is het mogelijk om een smakelijke burger te maken die ook gezond is, zolang de burger maar zelfgemaakt is en de beste eiwitten bevat, zoals kip of kalkoen.

Vandaag laten we je een kipburgerrecept zien met een hoog eiwitgehalte, zodat je het thuis kunt maken. Het is eenvoudig, praktisch en gaat niet in tegen de belangrijkste waarden die in je dieet aanwezig moeten zijn.

Over eiwitten

Kipburger met friet

Is iedere bron van eiwitten geschikt voor dit recept? Het antwoord op deze vraag is een beetje lastig. Hypothetisch, ja. Dat wil zeggen, bijna alle elementen in de natuur bevatten eiwitten. Daarom zijn er veel alternatieven voor vlees, zoals sojabonen of linzen.

Aan de andere kant bevatten niet alle elementen echter hele eiwitten. Daarom hebben ze niet allemaal dezelfde invloed op het functioneren en de voeding van het menselijk lichaam. Vlees bevat de meeste eiwitten, maar ook andere dierlijke producten zoals zuivel.

Er zijn echter ook veel plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals volkoren granen en peulvruchten. Zonder alle aminozuren die het lichaam nodig heeft, kan het lichaam geen goede spiermassa ontwikkelen en kan het geen chemische samenstellingen afscheiden voor het goed functioneren van bepaalde cellen.

Wees zeer voorzichtig met het verwijderen van essentiële voedingsmiddelen uit je dieet. De beste maaltijden zijn evenwichtig, natuurlijk kleurrijk en bevatten een beetje van elke voedingsgroep.

Ook als je moet kiezen tussen één soort ingrediënt dat veel eiwitten bevat voor een hamburger, dan is de keuze die je de beste resultaten zal opleveren zonder twijfel te vinden in mager vlees zoals kip, kalkoen en vis.

Recepten voor een kipburger die veel eiwitten bevat

Heerlijke kipburgers met veel eiwitten

Ingrediënten

 • 1 hamburgerbroodje
 • 1 kippenborstfilet zonder bot, gekruid met zout en peper
 • 2 plakjes tomaat, gewassen
 • een blad romaine sla, gewassen en gevouwen
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie van eerste persing
 • 1 plakje mozzarella
 • 2 plakjes augurk
 • 1 eetlepel ketchup
 • 1 eetlepel mosterd

Lees ook het volgende artikel:
3 snelle en voedzame recepten met kip

Bereiding

 • Verwarm eerst de olijfolie in een pan op een middelhoog vuur (olijfolie verbrandt makkelijk bij hoge temperaturen) en voeg de kippenborst toe.
 • Zet vervolgens de pit laag en bak de kip aan beide zijden goudbruin. Dit proces duurt in totaal ongeveer tien minuten.
 • Leg vervolgens de plak mozzarella op de kipfilet, vlak voordat je hem uit de pan haalt, en wacht tot hij een klein beetje smelt.
 • Maak daarna de kipburger klaar. Smeer indien gewenst de mosterd op het brood.
 • Leg vervolgens de tomaat en de sla erop, voeg de kippenborst met de kaas toe en daarna de augurk. Voeg eventueel ketchup toe. (Beter nog, je kunt je eigen ketchup maken. Je kunt ook je eigen zelfgemaakte mayonaise maken!)
 • Eindelijk, geniet ervan!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.