Positief voor groep B streptokokken en zwanger
Vagina’s hebben microbiota (flora). De functie is om je te beschermen tegen de ziektekiemen in je lichaam die tot infecties zoals groep B streptokokken leiden, ook bekend onder de Latijnse naam: Streptococcus agalactiae.
Een besmetting met streptokokken verloopt meestal asymptomatisch. Dat betekent dat we meestal niet weten dat we besmet zijn. In bepaalde situaties, zoals tijdens de zwangerschap, moet je echter proberen het bestaan ervan op te sporen om te voorkomen dat je baby besmet raakt.
Testen van groep B streptokokken
Groep B streptokokken is een van de routinetests die tijdens de zwangerschap worden uitgevoerd om toekomstige complicaties na de bevalling te voorkomen.
Deze testen worden tijdens de zwangerschap uitgevoerd om een gezonde, zo risicoloos mogelijke periode voor zowel moeder als baby te bereiken. Daaronder vallen:
- bloedonderzoeken
- echografie
- de ‘positieve snelle streptest’
Zwangerschapscontroles in de eerste twee trimesters zijn gericht op de juiste ontwikkeling van een baby en de algemene gezondheidstoestand van de moeder. In het derde trimester richten veel van de tests zich op het geboorteproces en bieden ze veel informatie om risico’s te verminderen.
Rond week 35 zal je verloskundige een afspraak met je maken, zodat deze je gezondheidstoestand kan beoordelen en een snelle streptest kan doen. Om de aanwezigheid van de bacteriën te detecteren, neemt de verloskundige een monster van je vaginale afscheiding met een wattenstaafje. Dit onderzoek is snel en pijnloos.
Het risico op Groep B streptokokken verminderen
Deze bacterie maakt deel uit van de normale vaginale microbiota en veroorzaakt niet altijd hinderlijke symptomen. Groep B streptokokken maakt namelijk soms gewoon deel uit van de normale flora van je maag-darmkanaal. Ongeveer 15% van de zwangere vrouwen drager.
Het is niet mogelijk om de aanwezigheid van groep B streptokokken te voorkomen. Meestal beschouwt het immuunsysteem het niet als een pathogeen (schadelijk voor het lichaam). In bepaalde situaties, zoals tijdens een zwangerschap en bij de bevalling, moet je echter uiterst waakzaam blijven.
Pasgeborenen komen meestal met bacteriën in aanraking op het moment van de geboorte en dat vormt een enorm risico op infectie. Medici hebben middelen en protocollen om het risico op infecties te verminderen. De dragers moeten dus de situatie bij aankomst in het ziekenhuis melden.
Het resultaat van de sneltest komt ongeveer na een week. Het is belangrijk om de uitslag van een streptest te weten voordat je op het moment van de bevalling naar het ziekenhuis gaat.
Misschien ook interessant om te lezen:
Een keizersnede of vaginale bevalling: wat is beter?
In het ziekenhuis
De snelle streptest, samen met andere parameters, informeert je gezondheidsteam over eventuele aandoeningen die je vóór de bevalling hebt. Detectie van positieve streptokokken is een van de laatste tests die voorafgaand aan de bevalling worden uitgevoerd.
Bij een positief resultaat moet er een bepaald protocol gevolgd worden. Deze actieprotocollen worden door elk ziekenhuis op basis van hun klinische ervaringen ontworpen. De meest voorkomende protocollen bevatten de volgende zaken:
- Ten eerste moeten de artsen weten of er sprake is van allergieën voor medicijnen, vooral als het om antibiotica gaat. Je moet het ze vertellen als je ooit bijwerkingen hebt gehad na het nemen van antibiotica.
- Meestal zullen ze elke 4 of 6 uur een intraveneus antibioticum toedienen (dit is de meest gebruikte manier, hoewel er ook orale antibiotica is) totdat de baby is geboren.
- Na de bevalling bezoekt een kinderarts de pasgeborene elke dag zolang ze in het ziekenhuis zijn. Het doel is dan om hun algehele welzijn te beoordelen.
Het belangrijkste doel van een follow-up en het protocol is dus het verminderen van mogelijke infectierisico’s voor de baby. Kennis van de resultaten van de tests zorgt ervoor dat men weet of de protocollen van toepassing zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- En, A., & Recien, E. L. (2006). Ministerio de Salud Guías Nacionales de Neonatología. Test.
- Fischetti, V. A., & Ryan, P. (2015). Streptococcus. In Practical Handbook of Microbiology, Third Edition. https://doi.org/10.1201/b17871
- Servei de Medicina Maternofetal. Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia, Hospital Clínic de Barcelona. PREVENCIÓN DE LA INFECCIÓN PERINATAL POR ESTREPTOCOCO DEL GRUPO B. RECOMENDACIONES DURANTE LA GESTACIÓN Y EL PARTO. https://medicinafetalbarcelona.org/protocolos/es/patologia-materna-obstetrica/SGBprevencioninfeccionperinatal.pdf