Pijn in de benen in rust: 7 mogelijke oorzaken en wat te doen voor verlichting

Pijn in de benen in rust is een veel voorkomende aandoening die kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Gelukkig zijn de meeste oorzaken gemakkelijk te behandelen. Leer er hier alles over!
Pijn in de benen in rust: 7 mogelijke oorzaken en wat te doen voor verlichting
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 13 februari, 2023

Pijn in de benen in rust is wereldwijd een veelvoorkomende reden voor medisch consult. Het kan verschijnen terwijl mensen rusten in bed of op de bank, en zelfs na lichamelijke activiteit. Wil je graag weten wat de oorzaak is van beenpijn in rust? Hier vertellen we het je.

De benen bestaan uit een grote verscheidenheid aan spieren, banden, pezen, zenuwen en bloedvaten. Ze zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van het lichaam en het mogelijk maken van beweging. In die zin kan beenpijn in rust het gevolg zijn van beschadiging of aantasting van elk van deze anatomische structuren.

Over het algemeen zijn problemen zoals een slechte doorbloeding, zenuwbeknelling en spataderen frequente oorzaken van ongemak in de onderste ledematen. In de meeste gevallen verschijnen de kwalen na enkele uren liggen of met de benen omhoog. Vroege professionele evaluatie helpt om de symptomen geleidelijk te verminderen.

Mogelijke oorzaken van pijn in de benen in rust

Pijn in de benen in rust kan gelokaliseerd zijn of zich over het hele lidmaat verspreiden. Het begint vaak als een krampend of zwaar gevoel dat na verloop van tijd in intensiteit toeneemt. Bovendien gaat ze vaak gepaard met andere symptomen die de identificatie van de onderliggende ziekte vergemakkelijken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een jeukende huid of pruritus: symptomen, oorzaken en aanbevelingen

1. Perifere arteriële ziekte

Een aspirine slikken
Het voorschrijven van aspirine bij pijn in de benen in rust is gerechtvaardigd als een arterieel probleem is bevestigd.

Een verminderde doorbloeding is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de benen in rust. Bij perifere arteriële ziekte is er een onbalans tussen vraag en aanbod van bloed in de extremiteiten. Deze aandoening is meestal het gevolg van vernauwing van de bloedvaten door vette plaques.

Mensen met vaatlijden ervaren vaak kramp in de kuiten en enkels bij het lopen. In gevorderde gevallen intensiveert de pijn en verschijnt deze zelfs als de benen in rust zijn. Andere symptomen die in verband worden gebracht met belemmering van de bloedstroom zijn de volgende:

  • Gevoelloosheid en zwakte in de benen.
  • Bleekheid en koudheid van de huid.
  • Glanzende en droge huid.
  • Gele en dikke nagels.

Daarnaast kan de pijn op elk moment van de dag optreden, en zelfs de slaap onderbreken. Studies (Spaanse link) bevestigen dat deze aandoening vaker voorkomt bij mensen tussen 40 en 60 jaar, met een 6 keer hoger risico bij patiënten die roken.

Bij pijn in rust van ischemische oorsprong is het raadzaam de voeten van het bed te laten hangen of een paar stappen in de kamer te zetten om het ongemak tijdelijk te verlichten. Medische behandeling omvat het gebruik van aspirine en clopidogrel, alsmede chirurgische revascularisatie.

2. Veneuze insufficiëntie

Veneuze insufficiëntie is een ziekte die gekenmerkt wordt door de moeilijkheid van de aderen om bloed uit de benen terug te voeren naar het hart. In de meeste gevallen leidt veneuze dilatatie tot spataderen en veranderingen in de huidskleur.

De pijn is meestal hevig en wordt geaccentueerd als de persoon lang zit of staat. Daarnaast ervaren patiënten vaak tintelingen, krampen, zwaarte en zwelling van de voeten en enkels. In chronische gevallen is er een verdikking van de huid en een neiging tot het ontstaan van zweren.

Sommige onderzoeken (Spaanse link) bevelen aan om 30 minuten op de rug te liggen met de benen omhoog om de veneuze afvoer te verbeteren en de pijn te verlichten. Daarnaast moet immobilisatie van de onderste ledematen of langdurig staan worden vermeden.

Conservatieve medische behandeling omvat onder andere het gebruik van steunkousen en venotonische geneesmiddelen. Evenzo zijn sclerotherapie en chirurgische aanpak opties in gevorderde gevallen van veneuze insufficiëntie.

3. Spierproblemen

De benen bevatten enkele van de grootste en sterkste spieren van het menselijk lichaam. Ze worden zwaar belast bij het lopen, rennen of sporten. Daarom komt pijn in de benen in rust vaak voor als gevolg van schade aan de spieren.

In de meeste gevallen is de pijn geconcentreerd op één punt in het been en wordt hij verergerd door beweging. Intense lichamelijke activiteit leidt vaak tot kleine laesies in de spiermassa die zich manifesteren met pijn en zwelling. Het ongemak verschijnt meestal ‘s nachts of in de dagen na het sporten.

Tenosynovitis, tendonitis en myositis zijn andere veelvoorkomende oorzaken van pijn in de benen in de rust. Het aanbrengen van koude kompressen en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen verlicht meestal het ongemak. Als de pijn echter verergert of na verloop van tijd aanhoudt, moet professionele hulp worden ingeroepen.

4. Ischiascompressie

Compressie van de ischiaszenuw veroorzaakt vaak klachten zoals pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de rug, billen en benen. In die zin zijn discushernia, bekkenfractuur, wervelkanaalstenose en sommige tumoren veel voorkomende oorzaken van deze aandoening.

De pijn kan variëren van een mild ongemak in rust tot een intens geklop dat beweging belemmert. Ze strekt zich meestal uit van het dorsum, over de dij, langs de kuit en tot in de voetzool. Daarnaast komt spierzwakte in een of beide benen vaak voor.

Zelfzorgmaatregelen zijn onder meer het aanbrengen van warme en koude kompressen, het vermijden van zwaar tillen en het geleidelijk hervatten van lichamelijke activiteit. Ook fysiotherapie en infiltratie met pijnstillende medicijnen kunnen de symptomen verlichten.

5. Gewrichtsproblemen

In sommige gevallen is pijn in de benen in rust het gevolg van gewrichtsontsteking of artritis. Het ongemak gaat dan vaak gepaard met stijfheid van het aangetaste gewricht en moeite met lopen. Artrose is de meest voorkomende vorm en houdt verband met het afslijten van kraakbeen door veroudering.

Ook jicht en reumatoïde artritis zijn gewrichtsproblemen die worden gekenmerkt door pijn, zwelling en roodheid. Voortdurende medische evaluatie en tijdige therapeutische follow-up verbeteren de kwaliteit van leven meestal aanzienlijk.

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen, en koude kompressen kunnen helpen om de pijn te verlichten. Daarnaast moet men overmatige lichaamsbeweging of het te lang in één houding houden van het ledemaat vermijden. Fysiotherapie is essentieel bij het geleidelijke herstel van de ziekte.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Met natuurlijke remedies de bloedcirculatie verbeteren

6. Botgroei

Slapend kind
Groeipijnen bij kinderen worden als normaal beschouwd. Ze verschijnen in sommige ontwikkelingsstadia met tussenpozen.

Botgroei kan ongemak veroorzaken in de benen van kinderen en adolescenten tijdens hun ontwikkeling. In de meeste gevallen komt het voor in het dijbeen, de kuit, de knie en het voorste deel van het been. Het treft 20% van de kinderen tussen 3 en 10 jaar.

De pijn verschijnt meestal in de middaguren en de duur varieert van 10 tot 30 minuten. Episoden kunnen intermitterend zijn en na een paar weken weer optreden. Het aanbrengen van warme kompressen evenals het masseren van gel of crème op het getroffen gebied verlicht het ongemak.

7. Zwangerschap

Pijn in de benen in rust is ook een veel voorkomend symptoom bij zwangere vrouwen. Dit is het gevolg van een toename van het bloedvolume van de moeder door hoge niveaus van oestrogeen en progesteron. Over het algemeen is het ongemak vergelijkbaar met dat van mensen die lijden aan veneuze insufficiëntie.

Aan de andere kant kan de toename van de omvang van de baarmoeder vanaf het tweede trimester van de zwangerschap compressie van de heupzenuw veroorzaken. Bovendien kunnen ook grote vaten zoals de vena cava worden aangetast. Dit kan zwelling en krampen in de onderste ledematen tot gevolg hebben.

Artsen raden rekoefeningen voor de wervelkolom aan evenals op de rug liggen met de onderste ledematen omhoog om de beenpijn tijdens de zwangerschap te verlichten. De pijn en krampen verdwijnen een paar dagen na de bevalling.

Wanneer moet je medische hulp zoeken bij pijn in de benen in rust?

Pijn in de benen in rust kan dus door meerdere aandoeningen worden veroorzaakt. Zorgverleners zijn bij uitstek gekwalificeerd om de onderliggende oorzaak vast te stellen en vervolgens de meest geschikte behandeling te bieden. Bovendien verbetert een vroege behandeling de prognose en vermindert het risico op lange termijn.

Als de pijn in hevigheid toeneemt of als er andere symptomen optreden, moet men onmiddellijk een dokter raadplegen. Enkele waarschuwingssignalen zijn koorts, onvermogen om te lopen en zwartachtige verkleuring van de huid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bolaños I, Chaves A, Gallón L, Morera I, et al. Enfermedad arterial periférica en miembros inferiores. Med. leg. Costa Rica. 2019  Mar;  36( 1 ): 84-90.
  • Leire A. Insuficiencia venosa. Prevención y tratamiento. Farmacia profesional. 2008 Nov; 22(10): 36-40.
  • Reyes-Cadena, A. El niño con dolor de piernas. Acta pediátrica de México. 2016;  37(3): 183-187.
  • Jaque C, Escobar R, Caicedo A, Beytía M, et al . Neuropatía ciática en pediatría: Presentación clínica y seguimiento a largo plazo. Rev. chil. pediatr. 2020  Feb ;  91( 1 ): 85-93.
  • Armas W, Alarcón G, Ocampo F, Arteaga M, et al. Artritis reumatoide, diagnóstico, evolución y tratamiento. Rev Cuba Reumatol. 2019  Dic ;  21( 3 ): e114.
  • Tejada P, Cohen A, Font I, Bermúdez C, et al. Modificaciones fisiológicas del embarazo e implicaciones farmacológicas: maternas, fetales y neonatales. Rev Obstet Ginecol Venez. 2007  Dic ;  67( 4 ): 246-267.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.