Pes anserinus tendinitis: symptomen en behandeling
Pes anserinus tendinitis is een ontsteking van de pezen waar de anatomische structuur pes anserinus uit bestaan. Het bevindt zich in het binnenste deel van de knie, net onder de knie. Mensen die hardlopen zijn degenen die het meest lijden aan deze aandoening.
Doe jij aan hardlopen? Heb je wel eens met dit probleem te maken gehad? Ontdek meer over hoe het de kop opsteekt en wat je kunt doen om het te behandelen in het artikel hieronder.
Wat is pes anserinus tendinitis?
De term tendinitis verwijst naar een ontsteking van de pezen. In dit specifieke geval heeft het invloed op de anatomische structuur van de knie, net onder het gewricht. Deze structuur bestaat uit het inbrengen van drie spieren die van onderaf komen en een deel van het been vormen. Dit zijn de volgende:
- De musculus semitendinosus maakt deel uit van het ruggedeelte van het dijbeen en neemt deel aan het buigen en strekken van de knie.
- Het rechte inwendige deel bevindt zich in het inwendige deel van het bovenbeen. Deze spier is verantwoordelijk voor het sluiten van de knie en voor het buigen van de extremiteit.
- De musculus sartorius-spier begint bij de heup, gaat over naar de knie en bereikt dan het scheenbeen. Hij draagt ook bij aan de mobiliteit van het heupgewricht.
Samengevat, pes anserinus tendinitis bestaat uit irritatie en ontsteking van de pezen van deze drie spieren en het gebied van hun aanhechting. Kortom, het is een aandoening van het kniegewricht.
Misschien ook interessant:
Tips voor de gezondheid van je gewrichten
Wie loopt het meest risico op deze peesontsteking?
Hoewel deze aandoening iedereen kan treffen, lopen bepaalde groepen meer risico. We hebben het over degenen die door hun gewoontes of kenmerken meer geneigd zijn om deze aandoening te ontwikkelen.
Bijvoorbeeld:
- Hardlopers. Mensen die hardlopen hebben vaak een grotere kans om dit soort aandoeningen te ontwikkelen. Dat komt omdat hardlopen een sport is die een grote impact heeft op de gewrichten (Engelse link). Deze inspanningen irriteren het kraakbeen en de pezen, maar ook de spieren zelf.
- Mensen met overgewicht. In dit geval leveren de gewrichten voortdurend een extra inspanning, vooral die van de onderste ledematen. Elke beweging belast de gewrichten met het overtollige gewicht van de persoon, waardoor de skeletpunten van de steunspier worden beschadigd. Dit heeft gevolgen voor de knieën, enkels en heupen.
- Mensen met anatomische problemen. We hebben het hier over zaken als platvoeten, bekkenafwijkingen of botproblemen. De gevolgen van deze problemen zijn dat de knie niet in staat is om zijn normale beweging uit te voeren of dat hij overbelast is. Het resultaat is slijtage van de pezen.
Bovendien kunnen bepaalde slechte gewoontes verhinderen dat de spieren zich ontspannen zoals het hoort als je klaar bent met trainen. Bijvoorbeeld, het niet strekken als je klaar bent (Engelse link) of het gebruik van ongeschikt schoeisel. Door voortdurende spanning hebben deze blessures een grotere kans van ontstaan.
De symptomen van pes anserinus tendinitis
Het meestvoorkomende symptoom is pijn. Dit is het gevolg van de ontsteking van de pezen in een verkleinde ruimte. Omdat ze geen ruimte hebben om uit te zetten, kan de vloeistof die zich ophoopt uit het letsel nergens heen. Daardoor ontstaat er een pijnlijke druk.
De kenmerken van de pijn variëren van persoon tot persoon, evenals de intensiteit en de duur. Bovendien zijn de momenten waarop het verschijnt ook variabel. Het komt echter vaak voor dat mensen voortdurend pijn (Engelse link) ervaren die moeilijk te verlichten is. De pijn kan zelfs gedurende de nacht aanhouden.
Soms, tijdens het doen van oefeningen of het opwarmen, kan de pijn verminderen. Als de fysieke activiteit voorbij is, komt de pijn echter weer terug. Dit heeft te maken met het spiermetabolisme en de manier waarop het chemische stoffen (Engelse link) in de cellen verdeelt.
Hoe kun je het behandelen?
Het is heel belangrijk dat dit soort aandoeningen op de juiste manier wordt behandeld, omdat complicaties ertoe kunnen leiden dat het chronisch wordt. Het eerste wat je moet doen, is natuurlijk een specialist dit type peesontsteking laten bevestigen of uitsluiten.
Vervolgens zal de therapie gebaseerd zijn op een combinatie van verschillende maatregelen:
- Rust. Rusten van het gewricht en de aangetaste spieren is fundamenteel om de irritatie en de ontsteking op te lossen. Je kunt je been het beste optillen met een kussen onder je knie, indien mogelijk, zodat het gebied kan rusten.
- Koude en ontstekingsremmende medicijnen. Massages met ijs zijn gunstig als het gaat om het verminderen van de ontsteking. Bovendien kun je op momenten van zeer acute pijn ontstekingsremmende medicijnen nemen.
- Fysiotherapie. Een fysiotherapeut is degene die voor ieder uniek geval de beste behandeling bepaalt. Meestal zal het bestaan uit een combinatie van verschillende benaderingen, waaronder massage, cryotherapie, ultrasound therapie (Engelse link) en verband.
Verwaarloos je knieën niet
Pes anserinus tendinitis is een vrij veelvoorkomende aandoening die iedereen kan treffen. Mensen die hardlopen en mensen met overgewicht hebben echter een grotere kans om dit soort blessures te ontwikkelen.
Houd goede gewoontes aan als het gaat om sporten, stretchen en het gebruik van de juiste uitrusting. Deze maatregelen zijn van fundamenteel belang als het gaat om preventie. Tegelijkertijd moeten mensen met overgewicht hun levensstijl aanpassen om deze risicofactor onder controle te houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
- Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
- Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
- Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
- Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
- Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
- Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
- de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.