10 perfecte planten om je huis te koelen bij warm weer

Ontdek welke 10 planten perfect zijn om het huis te koelen als het warmer is. Sterker nog, ze halen ook giftige stoffen uit de lucht!
10 perfecte planten om je huis te koelen bij warm weer

Laatste update: 10 juli, 2024

Het warme seizoen is aangebroken en elke actie om het huis te verkoelen is welkom. Daarom gaan we je in dit artikel vertellen over de planten die kunnen helpen om je huis te koelen. Deze exemplaren helpen niet alleen om een koelere omgeving te creëren, maar ook een gezondere.

Daarnaast dragen sommige zelfs bij aan de eliminatie van giftige stoffen die meestal in de lucht aanwezig zijn, maar niet met het blote oog te zien zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de decoratieve functie, want ze voegen kleur en leven toe aan je ruimtes. Laten we ze eens bekijken.

Je huis koelen is heel eenvoudig met deze planten

Het introduceren van planten in de decoratie van je huis heeft interessante voordelen. Ze maken ruimtes niet alleen aangenamer, maar dragen ook bij aan het psychologisch welzijn (Engelse link) en de verwijdering van mogelijke verontreinigende stoffen uit de lucht. Bovendien zijn bepaalde soorten ideaal om de omgeving koeler te houden op warme dagen.

Hier gaan we je vertellen over 10 planten die heel nuttig zijn om het huis te koelen. We zullen er ook een paar kleine bij zetten voor die appartementen en studio’s die niet veel ruimte hebben, maar ook andere grote die ideaal zijn voor grotere ruimtes.

Kies de planten die het beste bij jouw huis passen en ren ervoor naar de kwekerij. Het zal de moeite waard zijn!

1. Graslelie

Graslelie

De graslelie (Chlorophytum comosum L.) is een van de planten die niet alleen helpt om het huis te koelen, maar die ook de eliminatie van giftige stoffen (Spaanse link) in de lucht bevordert.

Dit komt omdat hij formaldehyde en andere verbindingen zoals stikstofdioxide, koolstofoxide, benzeen, tolueen, sigarettenrook en ammoniak als energiebron neemt, waardoor de lucht frisser en schoner wordt.

Dit is echter een kleine plantensoort, want hij wordt meestal niet hoger dan 60 centimeter. Hij is heel decoratief; zijn groene bladeren hebben lichte strepen aan de randen die veel aandacht trekken. Op warme dagen moet hij vaker water krijgen.

2. Ficus

Ficus, een van de planten om je huis te koelen

Een andere plant die je kunt gebruiken om je huis op te frissen en die je moet kennen is de rubberboom of ficus, een van die grote soorten die de ruime interieurs heel goed kunnen versieren.

Net als de graslelie verwijdert hij formaldehyde (Engelse link) en houdt hij vocht vast in de omgeving. Dus het helpt je huis om veel koeler aan te voelen in warme seizoenen.

En het beste deel? Hij is vrij winterhard; deze planten hebben veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Het water geven is matig, zelfs in de zomer; twee keer per week is genoeg.

3. Pothos

Pothos

De pothos (Epipremnum aureum) is een makkelijke plant om te verzorgen, vooral in de warmere seizoenen, omdat hij veel direct zonlicht nodig heeft.

Naast het feit dat hij de lucht koel houdt door zijn hoge transpiratiesnelheid, staat hij ook bekend om zijn vermogen om de luchtte ‘biozuiveren’ (Spaanse link)‘ door giftige stoffen zoals formaldehyde te verwijderen.

Misschien vind je het ook interessant om dit artikel te lezen:
Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

4. Sanseviera 

Sanseviera

Sansevieria Trifasciata, ook wel bekend als schoonmoedertong (Spaanse link), is een van de planten die we onder de aandacht gaan brengen vanwege het hoge luchtzuiverende vermogen. Dit komt omdat ze gifstoffen die in de lucht aanwezig zijn, zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen, efficiënt absorbeert.

Dit proces vindt ‘s nachts plaats, zodat je vooral ‘s ochtends kunt genieten van een frisse en gezonde omgeving. De verzorging is minimaal; het heeft geen direct zonlicht nodig en water geven doe je om de 20 dagen.

5. Aloëvera

Planten om je huis te koelen

Aloëvera heeft een groot vermogen om zuurstof af te geven, waardoor je huis frisser aanvoelt door alleen maar te ademen. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, is het noodzakelijk om de bladeren stofvrij te houden.

Met deze plant geniet je niet alleen van frissere lucht, maar heb je ook een geneeskrachtige bondgenoot voor brandwonden en hydratatie van de huid. Dit is een plant die van licht houdt; om de 15 tot 20 dagen water geven is aan te raden.

6. Bamboepalmen

Bamboepalmen

De bamboepalm is een van die planten die wordt aanbevolen voor huizen met hoge plafonds, omdat hij wel 2 meter hoog kan worden.

Deze plant staat op deze lijst vanwege zijn schoonheid en omdat hij helpt de lucht te zuiveren en de omgeving vochtig te houden. De verzorging is minimaal, hoewel hij overvloedig water nodig heeft om deze taak te volbrengen.

7. Varens

Planten om je huis te koelen zoals varens

Er zijn talloze soorten varens, maar als ze één ding gemeen hebben, dan is het wel hun vermogen om vocht te genereren in de omgeving waarin ze staan. Er wordt zelfs aanbevolen dat ze bijdragen aan het reinigen van de lucht. Ze bevorderen de eliminatie van vervuilende stoffen zoals xyleen en benzeen.

Ze kunnen op hoge plekken staan en zien er geweldig uit in hangpotten, omdat hun schoonheid dan het best tot haar recht komt.

8. Citroenbomen

Los limoneros no solo refrescan el aire, también añaden un aroma cítrico muy sabroso.

Een van de planten om het huis op te frissen is de citroenboom, een boom die weinig groeit in potten en binnenshuis. Hij voegt frisheid toe aan het huis door in vergelijking met andere planten veel zuurstof te produceren en de lucht te vullen met een citrusgeur. Om zijn werk goed te kunnen doen, moet de ondergrond goed gevoed zijn.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 manieren om je planten op natuurlijke wijze stikstof en fosfor te geven

9. Spathiphyllum

Spathiphyllum

De spathiphyllum is een kamerplant waarvan de bloemen zeer geliefd zijn. Hij heeft een groot vermogen om chemicaliën zoals formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen op te vangen (Spaanse link). Maar dat is nog niet alles, hij absorbeert ook overtollig vocht en beschermt je huis tegen schimmel en meeldauw.

Blootstelling aan een lichtbron wordt aanbevolen, maar niet direct. Idealiter moet de grond vochtig worden gehouden, dus 2 tot 3 keer per week water geven.

10. Laurier

Laurier is een van de planten om je huis te koelen

Laurier is meer dan een plant, het is een kleine struik die je in een pot en binnenshuis kunt houden. Hij is niet alleen handig voor het op smaak brengen van gerechten; hij houdt ook de lucht fris en weert insecten zoals muggen en vliegen.

Als hij binnenshuis wordt gehouden, moet hij echter regelmatig water krijgen. Het ideaal is om een verlichte ruimte te vinden, maar die geen direct zonlicht ontvangt. Ze heeft een goed drainagesysteem nodig.

Wist je dat deze 10 planten je huis kunnen afkoelen als het warm is?

Het is geen geheim dat vegetatie helpt bij het reguleren van de temperatuur en het zuiveren van de lucht, vooral in grote steden, waar grote gebouwen en vervuiling van transportvoertuigen doorheen dringen.

Daarom is het een goed idee om kamerplanten te hebben. Ze verfrissen niet alleen je huis, maar houden de omgeving ook vrij van giftige stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Kies er een of meerdere uit deze lijst! Ze zullen er geweldig uitzien in huis en je zult frissere en gezondere lucht gaan inademen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Al Qassimi, N., & Jung, C. (2022). Impact of air-purifying plants on the reduction of volatile organic compounds in the indoor hot desert climate. Frontiers in built environment, 7. https://doi.org/10.3389/fbuil.2021.803516
  • Castro, L., & Catherine, E. (2019). Especies ornamentales y silvícolas con potencial biodepurante y mitigante de la contaminación atmosférica y de olores ofensivos, emitidos por los sistemas de explotación pecuaria. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/28320
  • Deng, L., & Deng, Q. (2018). The basic roles of indoor plants in human health and comfort. Environmental science and pollution research international25(36), 36087–36101. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30387059/
  • García Martínez, P. F. (2017). Evaluación de Chlorophytum comosum como bioindicador y fitorremediador de la contaminación atmosférica presente en los espacios interiores de la Universidad de Pamplona, en Pamplona Norte de Santander, Colombia [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad de Pamplona]. Repositorio Hulago Universidad de Pamplona. http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/705
  • Rosas, W. (2018) Eficiencia de la planta Lengua de Suegra (Sansevieria trifasciata)para la fitoremediación de los gases interiores (CO, SO2, NO2)presentesen la I.E.P Isaac Newton. Escuela profesional de ingeniería ambiental. [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad César Vallejo].
  • Velasco Santamaría, T. M., & Zúñiga Navarrete, M. D. (2020). Diseño de un sistema de biodepuración de aire basado en el sensado químico de compuestos orgánicos volátiles en ambientes interiores. Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE. Carrera de Ingeniería en Electrónica, Automatización y Control.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.