Orgastische meditatie: wat je moet weten

Orgastische meditatie is een oefening die welzijn bevordert door middel van mindfulness en de ervaring van stimulatie. Geïnteresseerd om meer te leren? In dit artikel we je hoe je het kunt doen en wat sommige vrouwen erover zeggen.
Orgastische meditatie: wat je moet weten
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het idee om rust, welzijn en een spirituele verbinding in je leven te brengen door stimulatie van de clitoris komt misschien bij heel weinig mensen op, maar het bestaat. Men noemt het OM of orgastische meditatie.

OneTaste is een van de bewegingen die in OM geloven als een krachtige techniek om te genezen, gelukkiger te zijn en om meer vredig te zijn. Deze organisatie is in feite de versmelting van de bewustzijn met seksualiteit.

Orgastische meditatie is niet zozeer geïnteresseerd in het orgastische einde, maar in de ontkoppeling, emotionele stabiliteit en extase die op spiritueel niveau kan worden ervaren door massage van de vrouwelijke genitaliën.

Volgens OneTaste (Engelse link) is orgastische meditatie een wellnesspraktijk die mindfulness combineert met de kracht van de diepmenselijke, diepgevoelde ervaring van een orgasme.

Deze organisatie beweert dat orgastische meditatie het lichaam verbindt met seksualiteit. Een van de kwaliteiten ervan is dat het veilig en systematisch is, omdat het altijd op dezelfde manier wordt gedaan. Het heeft geen bijbedoelingen en het is intiem. Het gebeurt alleen tussen twee mensen.

De tijd om OM uit te voeren is een kwartier. Gedurende deze tijd masseert een man of vrouw de clitoris. Terwijl dit gebeurt wordt het limbische systeem geactiveerd en produceren de hersenen oxytocine.

Degene die de massage uitvoert hoeft geen partner te zijn van de vrouw met wie hij of zij de massage uitvoert. De meditatie-ervaring staat namelijk los

Hoe beoefen je orgastische meditatie?

Orgastische meditatie

Orgastische meditatiesessies volgen de volgende structuur:

 • Vrouwen dienen zich vanaf de taille uit te kleden. Degene die het uitvoert heeft zijn of haar kleren aan.
 • De streler moet het ‘nest’ creëren, dat wil zeggen de ruimte waar de meditatie zal plaatsvinden. Hiervoor gebruiken ze een yogamat en drie kussens.
 • De lichten blijven aan.
 • De streler heeft een stopwatch, een handdoek, handschoenen en een glijmiddel bij de hand.
 • De vrouw plaatst zichzelf op de mat en gaat op haar rug liggen. Haar knieën moeten gebogen zijn.
 • De streler (of ‘stroker’) zit aan haar rechterkant terwijl hij zijn of haar linkerhand gebruikt om haar te stimuleren.
 • De timer moet op dertien minuten worden ingesteld, aangezien de andere minuten zijn om te ontspannen en te kalmeren.
 • De streler moet de vrouw aangeven wanneer hij of zij haar gaat aanraken terwijl hij zijn of haar wijsvinger en duim insmeert met glijmiddel.
 • De massage begint wanneer de streler het kwadrant linksboven van de clitoris stimuleert met de wijsvinger, op en neer bewegend.
 • Als de vrouw dat wil, kan ze de streler aanwijzingen geven en aangeven hoe ze geprikkeld wil worden.

Wanneer de dertien minuten zijn verstreken, moet de streler zijn of haar rechterhand op de linkerhand leggen en de vrouwelijke geslachtsdelen bedekken, zachtjes drukken en de positie gedurende twee minuten vasthouden. Na deze tijd zal de vrouw haar kalmte herwinnen en dan kunnen beiden de ruimte opruimen.

OM: een methode of een mythe?

Is dit soort stimulatie een mythe of werkt het echt

Vanwege de hoge kosten van deze sessies, hebben sommige critici het zelfs als een mythe bestempeld. De praktijk heeft echter sterke voorstanders. Schrijver Rose Surnow heeft bijvoorbeeld beweerd dat orgastische meditatie haar naar een plezierige en vredige plek heeft gebracht. Het heeft de manier waarop ze seks ervaart volledig veranderd.

Journalist Aurora Wells heeft ook opgemerkt dat deze ervaring voor haar enigszins vreemd en klinisch was. Andere erkende media hebben ook de meningen verzameld van verschillende vrouwen die orgastische mediatie hebben beoefend en ze hebben het volgende gezegd:

Er is een vreemd klinisch akkoord… Er is geen oogcontact tijdens orgastische meditatie. Het idee, vergelijkbaar met tantrische boeddhistische seks, is om de zintuiglijke piek te verlengen voordat een climax wordt bereikt.

Deze methode verschilt echter van andere praktijken omdat, zoals goeroe Shree Ramananda stelt:

Terwijl traditionele meditatie spirituele doeleinden had, is het in de loop der jaren geëvolueerd tot een gezondheids- of angstverminderingsmethodologie en mindfulness therapie.

De uitvoerend directeur van het OM instutuut, Anjuly Ayer, heeft ook gezegd dat meditatie vreemd voor haar was, “alsof ik zweefde… of mijn geest zich afscheidde van mijn lichaam, maar met orgastische meditatie kan ze sensaties voelen in elk deel van haar lichaam.

Opgemerkt moet worden dat een climax niet het doel is van OM, dus de druk om te moeten climaxen verdwijnt ook. Aangeraakt worden wordt zo een aangenamere ervaring voor vrouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brotto, L. A., & Basson, R. (2014). Group mindfulness-based therapy significantly improves sexual desire in women. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2014.04.001
 • Mañas, I. (2009). Mindfulness ( Atención Plena ): La Meditación en Psicología Clínica. Gaceta de Psicología.
 • Meditación, mindfulness y sus efectos biopsicosociales. revisión de literatura. (2011). Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
 • Millar, L. M. (2015). Impact of orgasmic meditation.
 • Mosher, D. L. (1980). Three Dimensions of Depth of Involvement in Human Sexual Response 1. The Journal of Sex Research. https://doi.org/10.1080/00224498009551060

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.