Opvliegers in de menopauze verminderen met 5 remedies
Vervelende opvliegers zijn één van de symptomen van de menopauze die voor vrouwen het moeilijkst zijn om mee om te gaan. Ze komen ‘s nachts zelfs nog vaker voor. Gelukkig kan je de opvliegers in de menopauze op een natuurlijke manier verminderen.
Ze gaan gepaard met buitensporig zweten, roodheid van de huid en andere ongemakken. Dit verhindert ons bijna altijd om goed te slapen.
Bij elke vrouw komen ze op een verschillende manier tot uiting. Dit hangt af van de gewoonten in haar leven en van de hormonale veranderingen die in deze levensfase ervaart.
Men beschouwt ze niet als een ernstig probleem. Maar toch kunnen ze soms de emotionele gezondheid verstoren. Dat komt omdat ze beletten dat we voldoende rust krijgen.
Gelukkig biedt de farmaceutische industrie behandelingen aan om ze onder controle te houden. Maar er bestaan ook vele natuurlijke remedies. Dankzij hun eigenschappen kan je ze gebruiken als een aanvulling om deze symptomen te verminderen.
In dit artikel stellen we je vijf goede middelen voor. Je kan ze klaarmaken als je te maken krijgt met opvliegers in de menopauze.
5 remedies die opvliegers in de menopauze verminderen
1. Aftreksel van lindebloemen
Een aftreksel van lindebloemen kan het optreden van nachtelijke opvliegers in de menopauze verminderen. Bovendien bevordert het een goede nachtrust.
Ze bezitten ook rustgevende eigenschappen die de angstgevoelens laten dalen. Want angst is een factor die de lichaamstemperatuur kan verhogen en zweten kan vermeerderen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels lindebloemen (10 g)
- 1 kop water (250 ml)
Bereiding
- Doe de lindebloemen in een kop kokend water. Laat het dan gedurende tien minuten staan.
Hoe gebruik je het?
- Dertig minuten vóór je gaat slapen, drink je deze thee.
Lees ook dit artikel: 6 natuurlijke dranken om beter te kunnen slapen
2. Thee van kamille, duizendblad en zure sinaasappel
Dit drankje maak je met kamille, duizendblad en zure sinaasappel. Het biedt het voordeel dat het de verstoring van het hormonale evenwicht dat in de menopauze optreedt onder controle houdt.
Dankzij dit effect beperkt deze drank de nachtelijke opvliegers in de menopauze. Het voorkomt ook angstgevoelens en depressie.
Ingrediënten
- 1/2 theelepel kamille (2 g)
- 1 kop water (250 ml)
- 1/2 theelepel duizendblad (2 g)
- 1/2 theelepel bittere sinaasappel (2 g)
Bereiding
- Warm het water op. Zodra het kookt, voeg je de kruiden toe.
- Laat de drank dan tien minuten trekken. Daarna zeef je het.
Hoe gebruik je deze thee?
- Drink in de ochtend een kop van deze thee. Herhaal dit dan vóór je gaat slapen.
3. Aftreksel van brandnetel en salie
We combineren in deze thee de eigenschappen van brandnetel met die van salie. Op die manier krijgen we een natuurlijke drank die helpt om de daling in het oestrogeenpeil tegen te gaan. Want dit is wat in de menopauze gebeurt.
Deze eigenschappen maken het mogelijk om het aantal opvliegers te laten dalen. Bovendien is het goed voor de gezondheid van de botten en voor de cardiovasculaire gezondheid.
Ingrediënten
- 2 koppen water (500 ml)
- 1 eetlepel gedroogde brandnetelbladeren (10 g)
- 1 eetlepel salie (10 g)
Bereiding
- Warm het water op. Zodra het kookt, voeg je de brandnetels en de salie toe.
- Laat het dan vijftien minuten trekken. Daarna zeef je het.
Methode van drinken
- Drink deze thee gedurende vijf dagen twee keer per dag.
- Stop dan een week en herhaal de behandeling.
4. Aftreksel van selderij
Selderij is een plant die veel fyto-oestrogenen bevat. Die stimulerende bestanddelen bevorderen de controle van de hormonale activiteit tijdens de menopauze.
De voedingsstoffen in selderij verminderen niet alleen het optreden van opvliegers in de menopauze. Ze beschermen ook de gezondheid van de botten en van de spieren.
Ingrediënten
- 1 eetlepel selderij (10 g)
- 1 kop water (250 ml)
Bereiding
- Doe de eetlepel selderij in een kop kokend water.
- Laat het drankje dan staan. Daarna mag je het filteren.
Hoe drink je het?
- Drink per dag twee of drie koppen selderijthee.
- Als preventieve maatregel om opvliegers in de menopauze te voorkomen moet je het minstens drie keer per week drinken.
5. Aftreksel van goudsbloem
Goudsbloem of calendula is één van de planten met heel veel voordelen voor de veranderingen die het lichaam tijdens de menopauze doormaakt.
De extracten van deze plant helpen niet alleen om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Ze voorkomen daarnaast ook zweten, infecties en ontstekingsproblemen.
Ook dit is een boeiend artikel: Wat kan goudsbloem doen voor je gezondheid?
Ingrediënten
- 1 theelepel goudsbloemen (5 g)
- 1 kop water (250 ml)
Bereiding
- Verhit het water. Zodra het kookt, voeg je de goudsbloem toe.
- Laat het dan gedurende tien minuten trekken. Daarna zeef je de infusie.
Hoe drink je het?
- Drink in de ochtend een kop van deze thee. Herhaal dit ook vóór je gaat slapen want zo krijg je een duurzaam effect.
- Drink het vier dagen na elkaar. Stop dan een week en herhaal het daarna.
Heb je echt last van opvliegers in de menopauze? Onthoud dat je dan deze natuurlijke remedies kan innemen. Maar vergeet ook niet dat je moet proberen schone en ademende kleding te dragen.
Drink bovendien elke dag meer water (bij voorkeur koud water) en zorg dat je goede voedingsgewoonten onderhoudt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nowak, G. (2009). Herbal medicines with anti-anxiety and antidepressant activity. Herba Polonica.
- Kupfersztain, C., Rotem, C., Fagot, R., & Kaplan, B. (2003). The immediate effect of natural plant extract, Angelica Sinensis and Matricaria Chamomilla (Climex) for the treatment of hot flushes during menopause. A preliminary report. Clinical and Experimental Obstetrics and Gynecology.
- Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740
- Al-Snafi, A. E. (2015). The chemical constituents and pharmacological effects of Calendula officinalis – a review. Indian Journal of Pharmaceutical Science & Research.