Op een natuurlijke manier van kakkerlakken afkomen

De geur van aromatische kruiden houdt kakkerlakken op afstand. Leg enkele gemalen laurierblaadjes of een beetje munt in de gebieden waar ze meestal komen.
Op een natuurlijke manier van kakkerlakken afkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kakkerlakken zijn walgelijke gasten en het kan een enorme uitdaging zijn om van kakkerlakken af te komen in je woning. Afgezien van het feit dat ze smerig zijn, dragen deze insecten ziekten bij zich en kunnen ze voedselvoorraden besmetten zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. 

Het meest verontrustend van alles is dat kakkerlakken zich bijna overal in het huis kunnen verbergen. Ze zijn het actiefst ‘s avonds als wij niet meer bewegen.

Ben je klaar om van kakkerlakken af te komen? Er zijn tal van opties vandaag de dag voor verdelgers die snel en gemakkelijk deze plagen in enkele seconden kunnen verwijderen. De producten die zij gebruiken zijn meestal echter erg giftig voor zowel jouw gezondheid als die van je huisdieren.

In dit artikel zullen we daarom een aantal zelfgemaakte behandelingen tegen kakkerlakken laten zien. Ze zijn gemaakt van natuurlijke, zeer effectieve en goedkope ingrediënten.

Waar verstoppen kakkerlakken zich in je huis?

Ben je klaar om van kakkerlakken af te komen

Voordat we je leren hoe je deze plaag op een natuurlijke wijze kunt beheersen, is het belangrijk om je bewust te zijn van hun favoriete gebieden in je huis, waar zij zich tijdens de dag verbergen.

 • In de scheuren en spleten in keuken- en badkamerkasten en -meubels.
 • In houten meubilair.
 • Ze komen van buiten via kleine openingen in de deuren en ramen.
 • Kakkerlakken bevinden zich ook in de afvoerleidingen en kranen in de keuken, badkamer of washok, in gasleidingsuitgangen, verwarmings- en airconditioningsleidingen, meterkasten of plafondpanelen en nog veel meer.
 • Ze houden zich verborgen achter of onder de koelkast, oven, mixer, magnetron en andere apparaten.
 • Kartonnen dozen, opslagcontainers, stapels papier en voedsel voor huisdieren zijn ook favoriete plekken.
 • Onder houten vloeren.
 • Overal waar puin, afgedankt bouwmateriaal of rommel is.

Hoe kom je af van kakkerlakken?

Zelfgemaakte insecticiden zijn een goede optie voor het verwijderen van kakkerlakken en om ze buiten het huis te houden. Maar vergeet voordat je een van deze “behandelingen” toepast niet dat de netheid van je woning de belangrijkste factor is in de strijd tegen deze plaag.

 • Om te beginnen moet je eventuele spleten rond je vaatwasser, wastafels, douche en bad dichten. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat de keuken en de badkamer droog blijven.
 • Reinig de gebieden onder meubilair vaak, zoals onder stoelen, bedden, matrassen, kussens, tapijten en bovenal de ruimten tussen meubels en de muren.
 • Maak alle laden of rekken waar je boeken, mappen of kleding bewaart leeg en schoon.
 • Laat ook geen vuile vaat in de gootsteen staan. De restjes kunnen namelijk kakkerlakken aantrekken. Vergeet ook niet om bewaarbakken voor voedsel te verzegelen, vooral voedsel voor huisdieren.

Anti-kakkerlak “huismiddeltjes”

Van kakkerlakken afkomen met zuiveringszout
 • Laurierblaadjes

  Een simpel middeltje is het plaatsen van gehakte of gemalen laurierblaadjes op plekken waar je vermoedt dat kakkerlakken wonen. Ze haten namelijk de geur van dit kruid en meestal verlaten ze de plek onmiddellijk.

 • Ui en boorzuur

  Dit middel is zeer populair dankzij het feit dat het zowel zeer effectief is als zeer goedkoop. Maak een pasta van een fijngehakte, middelgrote ui, de helft van een kop gewone bloem, een beetje water of bier, een snufje suiker en 3-4 theelepels boorzuurpoeder (je kunt dit vinden in bouwmarkten). Meng alle ingrediënten in een kom. Gebruik vervolgens een lepel om het te verspreiden door je hele huis, waar je vermoedt dat kakkerlakken zich bevinden. Wij raden je aan dit mengsel uit de buurt van huisdieren te houden. Het kan namelijk giftig voor hen zijn.

 • Zuiveringszout en suiker

  Meng een kopje zuiveringszout met een kopje suiker en strooi deze poedermix vervolgens door je hele huis. Kakkerlakken worden aangetrokken door de suiker en zullen het mengsel opeten. Het zuiveringszout zal gasbellen in hun lichaam veroorzaken, wat hen zal doden.

 • Borax

  Dit natuurlijke ingrediënt wordt vaak gebruikt om zeep te maken voor het wassen van kleren. Het enige dat je hoeft te doen is boraxpoeder in je huis rondstrooien, vooral in gebieden waar je vermoedt dat kakkerlakken zich schuilhouden. Als ze door het boraxpoeder lopen, droogt het uit en doodt het hen. Kakkerlakken kunnen geen vocht vasthouden als hun schaal is beschadigd.

 • Kattenkruid

  Strooi wat kattenkruid rond in je huis. Kattenkruid heeft hetzelfde effect als laurier – kakkerlakken haten de geur en ze zullen wegblijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.