Oorzaken van nachtzweten waar je bij stil moet staan

Nachtzweten hoeft helemaal geen symptoom te zijn van een ernstige ziekte. In het geval je er echter regelmatig last van hebt, zonder duidelijke verklaring, dan raden wij toch aan om een deskundige te raadplegen.
Oorzaken van nachtzweten waar je bij stil moet staan

Laatste update: 25 maart, 2022

Nachtzweten is normaal in het geval de temperatuur en de luchtdruk erg hoog zijn. Als dit niet het geval is, dan kan overmatig zweten gedurende de nacht een symptoom zijn waar we de oorzaak van moeten achterhalen.

Geloof het of niet, maar het is vrij normaal om gedurende de nacht veel te zweten. Soms zweten we omdat we net over een verkoudheid heen komen of omdat we een milde infectie hebben opgelopen. Daarnaast komt nachtzweten vaak voor bij vrouwen die in de overgang zitten.

Desalniettemin is het belangrijk dat we de juiste diagnose stellen voor de oorzaak van dit probleem. Er bestaat zelfs een organisatie, de International Hyperhidrosis Society, die onderzoek doet om het publiek bewust te maken van dit probleem.

Hoewel niet iedereen die last heeft van nachtzweten ook last heeft van hyperhidrose, komt deze aandoening toch vrij vaak voor. In veel gevallen wordt dit overmatige zweten veroorzaakt door slapeloosheid, stress of de angst die wordt opgewekt wanneer je ’s nachts niet goed kunt slapen.

Het kan echter ook zo zijn dat een onderliggende ziekte, die vrij ernstig kan zijn, de oorzaak is van dit probleem. Dit soort aandoeningen moeten hoe dan ook behandeld worden. Hieronder vertellen we meer over vijf factoren die de oorzaak kunnen zijn van overmatig nachtelijk zweten.

1. Nachtzweten en de bijwerkingen die sommige medicijnen veroorzaken

Gedurende de nacht overmatig zweten zou heel goed een bijwerking kunnen zijn van een bepaald medicijn.

De Afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Pennsylvania heeft aangetoond dat een hoop behandelingen voor angst en depressie ervoor kunnen zorgen dat iemand last krijgt van nachtzweten.

 • Deze bijwerking doet zich echter niet bij alle patiënten voor. Het is zelfs zo dat slechts veertien tot twintig procent van alle patiënten gedurende de nacht overmatig gaat zweten als gevolg van dit soort behandelingen. Met overmatig bedoelen we dat de pyjama en lakens van deze mensen helemaal doorweekt raken.
 • Ook het slikken van te veel medicijnen om pijn of ontstekingen te verzachten kan de oorzaak zijn van dit probleem.

Aarzel dus niet om je dokter te raadplegen over de mogelijke symptomen of bijwerkingen die de medicijnen die je inneemt kunnen veroorzaken.

Misschien heb je hier ook interesse in: Natuurlijke behandelingen voor overmatig zweten

Hand met pillen erop

2. Hyperthyreoïdie

Dit is zonder twijfel de voornaamste oorzaak van nachtzweten.

Hyperthyreoïdie veroorzaakt nog meer overduidelijke symptomen die vrij veelvoorkomend zijn, zoals vermoeidheid, gewichtsafname, capillaire fragiliteit en veranderingen in de lichaamstemperatuur.

Dit probleem kan ook worden opgespoord door te kijken naar meer voor de hand liggende symptomen dan nachtzweten.

 • Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat veranderingen in de schildklier die te maken hebben met het hormoon thyroxine ook invloed hebben op de stofwisseling. Enkele van de voornaamste gevolgen hiervan zijn een warmte-intolerantie en overmatig zweten.
 • Daarnaast kun je in het geval van hyperthyreoïdie ook last krijgen van hartkloppingen terwijl je in bed ligt, oorsuizen en periodes van slapeloosheid.

3. Hodgkinlymfoom of non-Hodgkinlymfoom

Aan het begin van dit artikel hadden we het over gevallen waarin nachtzweten een symptoom kan zijn van ernstigere aandoeningen.

 • Hodgkinlymfoom en non-Hodgkinlymfoom zijn twee voorbeelden van dit soort ernstige aandoeningen. Deze ziektes zijn vormen van kanker die zich in eerste instantie ontwikkelen in de lymfocyten, bloedcellen die een essentieel deel uitmaken van het immuunsysteem.
 • Overmatig zweten, een symptoom dat zich zeer vaak voordoet bij deze ziektes, kan invloed hebben op het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfeweefsel, lymfevaten en de milt.
 • Over het algemeen ervaren patiënten die last hebben van Hodgkinlymfoom of non-Hodgkinlymfoom symptomen als gezwollen lymfeklieren onder de oksels of een gezwollen lies.

Het is echter belangrijk om te weten dat dit soort oncologische ziektes zeer goed reageren op behandeling en een goede overlevingskans hebben.

Arts doet lymfenklieronderzoek bij vrouw

4. Hypoglykemie

Nachtzweten is ook een veelvoorkomend symptoom van hypoglykemie.

Zo komt het vaak voor dat mensen die last hebben van diabetes type 1 regelmatig veel zweten gedurende de nacht. Dit komt doordat er sprake kan zijn van een onevenwichtigheid in het glucosegehalte.

Als dit het geval is, dan is hier een bepaalde reden voor: de alvleesklier scheidt niet voldoende insuline uit. Als gevolg hiervan begint het lichaam overmatig te zweten om deze inwendige verandering in balans te brengen.

5. Reflux of een slechte spijsvertering

Je hebt deze situatie vast wel meer dan eens meegemaakt: je had te veel gegeten of iets geconsumeerd waar je misselijk van werd en vervolgens werd je midden in de nacht wakker van een onaangenaam gevoel en merkte je dat je compleet doorweekt was.

 • De situatie die we hierboven omschrijven is de manier waarop ons lichaam reageert op onevenwichtigheden, bedreigingen of inwendige veranderingen.
 • Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat ook refluxziekte verbonden kan zijn aan dit symptoom.
 • In het geval je last hebt van deze aandoening zul je merken dat je helemaal uitgeput bent, regelmatig borstpijn ervaart en moeite hebt met de ademhaling. Indien je echt regelmatig last hebt van deze symptomen, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen.
 • Zodra deze aandoening eenmaal gediagnosticeerd is, kan hij behandeld worden en kun je je normale leven weer oppakken zonder deze vormen van ongemak te ervaren.
Vrouw zit in het donker rechtop in bed

Het is dus belangrijk dat je dit symptoom nooit bagatelliseert. Overmatig zweten gedurende de nacht is zelden normaal als het niet warm is in je slaapkamer.

Maak een afspraak bij de dokter en leg uit hoe je je voelt en wat er precies gaande is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
 • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
 • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
 • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.