Oorzaken en remedies voor darmgassen

In dit artikel noemen we de oorzaken en remedies voor darmgassen. Naast het drinken van een kopje thee na het avondeten, kunnen we ook verschillende specerijen aan onze maaltijden toevoegen om winderigheid te neutraliseren.
Oorzaken en remedies voor darmgassen

Laatste update: 17 februari, 2019

Darmgassen of winderigheid is erg vervelend voor personen die hier last van hebben. Ook is het een teken dat iets in je spijsverteringsstelsel mogelijk niet goed werkt. Het kan onder andere veroorzaakt worden door:

 • De manier waarop je eet.
 • Voedingsmiddelen die niet goed verteerd worden.
 • Een gebrek aan spijsverteringsenzymen.
 • De invloed van stress en emoties.

In dit artikel zullen we de verschillende factoren die dit probleem mogelijk veroorzaken uitleggen en je ook een aantal simpele huismiddeltjes voor darmgassen geven, zodat je dit probleem natuurlijk en makkelijk op kan lossen zonder dat je hiervoor medicijnen hoeft te kopen.

Waar komen darmgassen vandaan?

Er zijn verschillende factoren die er mogelijk voor kunnen zorgen dat een persoon last krijgt van darmgassen of winderigheid na het eten. Laten we eens een kijkje nemen naar de hoofdoorzaken:

 • Te snel met je mond open eten of zonder eerst goed te kauwen. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer lucht doorslikt.
 • Voedingsmiddelen die in je maag gisten door een gebrek aan maagzuren.
 • Voedingsmiddelen die je lichaam niet kan verdragen of niet goed kan verwerken. De meest voorkomende zijn voedingsmiddelen die gluten of lactose bevatten.
 • Een onbalans van de darmflora.
 • Consumptie van gasachtige voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, kool, uien, artisjokken, etc.
 • Consumptie van sommige anti-constipatiesupplementen die rijk zijn aan vezels, zoals degenen die vlas, psyllium of vezels bevatten.

Daarnaast zijn er ook andere indirecte factoren die ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van darmgassen, zoals de volgende:

 • Stress en emotionele spanning
 • Zittende levensstijl

Ontspan met citroenmelisse

De eerste stap om darmgassen te voorkomen is leren hoe je goed moet eten. Je moet je niet gehaast of afgeleid voelen door andere taken en in een comfortabele en kalme omgeving eten. Het maakt hierbij niet uit of je alleen of in gezelschap eet.

Als je nerveus bent of je momenteel in een stressvolle situatie of een situatie die angst veroorzaakt bevindt of als je op een locatie eet die je van streek maakt en je kan dit feit niet vermijden, dan zou je ook moeten proberen om gedurende de ochtend of middag een paar uur voor het eten thee te drinken die je helpt om te ontspannen.

Een van de beste theesoorten hiervoor is citroenmelisse, wat je zenuw- en spijsverteringsstelsel in balans zal brengen.

Als het niet mogelijk is om citroenmelisse als een thee te drinken, dan kan je ook een extract of tabletten proberen.

Gember om je spijsvertering te stimuleren

gemberthee

Gemberwortel is om verschillende redenen geweldig voor je gezondheid, maar in dit artikel gaan we focussen op de vaardigheid om de afscheiding van maagsappen te stimuleren die ons helpen om ons voedsel goed te verteren.

Zolang je geen last hebt van gastro-oesofageale reflux, wat veroorzaakt kan worden door een middenrifbreuk, is deze wortel geweldig om te drinken voor je maaltijden. Je kan het toevoegen aan een thee of simpelweg op een schijfje rauwe gember kauwen.

Je kan ook gekonfijte gember kopen, waarbij zoete en pittige smaken gecombineerd worden, waardoor het een geweldige en gezonde snack voor het eten is.

Kook met komijn en venkel

Je zou ook moeten proberen om gewend te raken aan het toevoegen van een aantal medicinale planten aan je dagelijkse maaltijden. Vooral aromatische kruiden en soorten die je kunnen helpen om winderigheid te bestrijden. De effectiefste zijn komijn en venkel.

Je zou niet lang na moeten denken om deze producten toe te voegen aan je kookroutine, vooral als je van plan bent om peulvruchten of gasachtige groenten te eten, zoals we hierboven al uitgelegd hebben.

Deze kruiden zullen je maaltijden een andere smaak geven, maar het is zeker niet te sterk en je kan altijd andere smaakstoffen toevoegen om je maaltijden een nieuwe smaak te geven.

Enzymen van ananas en papaja

Elke keer wanneer rood vlees of vis het hoofdbestanddeel van je maaltijd is en je dit combineert met wat groenten of een salade, dan kan je altijd afsluiten met een fruitig dessert. De beste opties zijn verse ananas of papaja, omdat deze soorten tropisch fruit enzymen bevatten die ons helpen om eiwitten te verteren.

Je zou deze soorten fruit echter moeten vermijden als je maaltijd veel bloem of zetmelen bevat (pasta, pizza, brood, aardappelen), omdat die enzymen het moeilijker voor je lichaam maken om zetmeelrijke voedingsmiddelen te verteren.

Over het algemeen zijn er maar twee soorten fruit die je kan combineren met je maaltijden en dat zijn appels en peren. De rest verslechtert de spijsvertering vaak, waardoor gisting wordt veroorzaakt, wat meer darmgassen produceert. Een veel gezondere optie is om fruit midden op de ochtend of middag te eten.

Als je wel eens inkopen doet bij drogisterijen of gezondheidswinkels, dan kan je ook supplementen met spijsverteringsenzymen proberen. Je kan deze af en toe innemen, maar zorg ervoor dat je hier niet te afhankelijk van wordt, omdat je het functioneren van je maag altijd het beste kan verbeteren met natuurlijke elementen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Comp Contin Edu Pract Vet.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.