Ontdek 5 voordelen van voetbal voor kinderen
Sociale netwerken waren enkele uren in rep en roer na een meningsverschil tussen de zoon van een van de beste spelers ter wereld, Lionel Messi, en een kleine Nederlandse jongen die viraal ging vanwege zijn vaardigheid met de bal. Dit gaf ons de kick om ons af te vragen wat de voordelen zijn van voetbal voor kinderen.
De video werd op Instagram duizenden keren gedeeld. Daarin zie je een kind dat lijkt op Mateo, de zoon van Messi, de bal domineren. Kort daarna werd echter verduidelijkt dat de echte hoofdpersoon Amin is, een 8-jarige jongen uit Nederland.
De situatie is ideaal om ons te herinneren aan het belang van sport bij ontwikkeling. Naast het verbeteren van lichamelijke conditie en evenwicht, kan voetbal kinderen helpen verschillende sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen.
De voordelen van voetbal voor kinderen
Het beoefenen van sport is een uiterst gunstige activiteit voor de ontwikkeling van kinderen, omdat het hen tal van voordelen biedt waarmee ze hun lichaam en geest kunnen versterken.
In feite suggereert een studie, gepubliceerd door het tijdschrift Health Qual Life Outcomes (Engelse link), dat er een nauw verband bestaat tussen gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en sportbeoefening bij kinderen. Hier zijn de meest opvallende voordelen van voetbal in de ontwikkeling van kinderen.
1. Het verbetert hun fysieke vaardigheden
Tot de belangrijkste fysieke vaardigheden die kinderen tijdens het voetballen ontwikkelen behoren coördinatie, evenwicht en behendigheid. Coördinatie is het vermogen om met verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd gecontroleerde en precieze bewegingen uit te voeren.
Evenwicht verwijst naar het vermogen om het lichaam in een stabiele positie te houden terwijl het beweegt of in rust is. Behendigheid daarentegen heeft te maken met het vermogen om snel en flexibel in verschillende richtingen te bewegen.
Daarnaast bevordert voetbal het visueel-ruimtelijk bewustzijn en de oog-voetcoördinatie, wat van invloed is op de motoriek van kinderen en de waarneming van de omringende ruimte. Zoals je ziet is voetbal niet alleen een leuke sport voor kinderen, maar kan het ook een waardevol hulpmiddel zijn voor hun groei.
Het is belangrijk dat kinderen fysieke activiteiten beoefenen die hen helpen deze vaardigheden te ontwikkelen, zoals Frontiers in Pediatrics in dit artikel(Engelse link) uiteenzet. De wetenschap heeft geverifieerd dat er positieve resultaten zijn in deze aspecten wanneer voetbal als kind wordt geleerd.
2. Het verbetert hun sociale en emotionele vaardigheden
Naast fysieke vaardigheden is het noodzakelijk dat kinderen sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelen voor hun groei en welzijn. Tot de belangrijkste die ze kunnen verwerven behoren de volgende:
- Teamwerk
- Doorzettingsvermogen
- Veerkracht
Dit is de focus van deze studie(Engelse link) gepubliceerd door het International Journal of Environmental Research and Public Health. Het meldt het bewijs van fysieke sportactiviteiten bij kinderen en hun relatie met de ontwikkeling van gezond prosociaal gedrag (Spaanse link).
Dit kan worden gedefinieerd als het vermogen om vrijwillig en positief te handelen en ontvankelijkheid, behulpzaamheid en samenwerking te tonen in relaties met anderen.
3. Het verbetert hun cognitieve vermogens
Volgens een artikel gepubliceerd in Frontiers in Psych ology (Engelse link), is voetbal een sport die snelle besluitvorming en probleemoplossing in situaties met hoge druk stimuleert . Deze vaardigheid is cruciaal voor kinderen, omdat het hen leert uitdagingen te overwinnen en met stressvolle situaties om te gaan.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Robert Lewandowski aan de top dankzij zijn dieet?
4. Voetbal versterkt de botdichtheid van kinderen
Voetballen voor jonge kinderen kan belangrijke voordelen hebben voor hun botgezondheid. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research (Engelse link), in 2016, hadden kinderen die deelnamen aan gewichtdragende sporten met een hoge impact, zoals voetbal, een grotere botdichtheid dan degenen die dat niet deden.
Deze eigenschap is essentieel voor een gezonde groei. Kindertijd en adolescentie worden gekenmerkt door de constante remodellering van botweefsel.
5. Het houdt hun algemene gezondheid in goede conditie
Omdat het een sport is die constante beweging vereist, kunnen kinderen die het beoefenen hun cardiovasculaire en respiratoire gezondheid verbeteren. Dit helpt op zijn beurt hun risico op het ontwikkelen van chronische ziekten in de toekomst te verminderen.
Bovendien kan voetbal helpen een gezond gewicht te behouden. Dit wordt uitgelegd in een artikel gepubliceerd in het Nutrien ts Journal (Engelse link) waarin de lichaamssamenstelling van voetballende kinderen werd geëvalueerd.
De conclusie was dat “voetbaltraining positief samenhangt met toename van de vetvrije massa en afname van de vetmassa”. Concreet betekent dit meer spieren en minder vetweefsel. Sporten verbetert ook de slaapkwaliteit. Kinderen hebben voldoende rust nodig voor optimale groei en ontwikkeling.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Real Madrid’s robotmuur voor vrije trappen
Tips om voetbal bij kinderen aan te moedigen en te profiteren van de voordelen ervan
Het lijdt geen twijfel dat voetbaltraining bij kinderen gunstig kan zijn voor hun fysieke en emotionele gezondheid, en ook voor hun sociale ontwikkeling. Met dit in gedachten zijn hier enkele tips om hun oefening aan te moedigen:
- Geef ze een veilige en bewaakte omgeving om te spelen.
- Benadruk het belang van regelmatig oefenen en voortdurende inspanning.
- Motiveer hen door het voorbeeld te geven en actief deel te nemen aan hun wedstrijden en competities.
- Voetbal helpt hen om teamwork en samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen.
- Leer hen de regels te respecteren, evenals hun teamgenoten en tegenstanders.
- Motiveer ze om hun prestaties en vooruitgang te vieren, en zich niet alleen te richten op resultaten.
Door deze tips te volgen kunnen ouders hun kinderen aanmoedigen om deze heilzame sport te beoefenen en bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. De prioriteit moet altijd zijn dat ze plezier hebben met voetbal en geen druk voelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alesi, M., Bianco, A., Padulo, J., Luppina, G., Petrucci, M., Paoli, A., Palma, A., & Pepi, A. (2015). Motor and cognitive growth following a Football Training Program. Frontiers in psychology, 6, 1627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621303/
- Hernandez-Martin, A., Garcia-Unanue, J., Martínez-Rodríguez, A., Manzano-Carrasco, S., Felipe, J. L., Carvalho, M. J., Gallardo, L., & Sanchez-Sanchez, J. (2021). The Effects of Football Practice on Nutritional Status and Body Composition in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(8), 2562. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401613/
- Li, J., & Shao, W. (2022). Influence of Sports Activities on Prosocial Behavior of Children and Adolescents: A Systematic Literature Review. International journal of environmental research and public health, 19(11), 6484. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180162/
- Mao, X., Zhang, J., Li, Y., Cao, Y., Ding, M., Li, W., & Fan, L. (2022). The effects of football practice on children’s fundamental movement skills: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Pediatrics, 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9808820/
- Mitchell, J. A., Chesi, A., Elci, O., McCormack, S. E., Roy, S. M., Kalkwarf, H. J., Lappe, J. M., Gilsanz, V., Oberfield, S. E., Shepherd, J. A., Kelly, A., Grant, S. F. A., & Zemel, B. S. (2016). Physical activity benefits the skeleton of children genetically predisposed to lower bone density in adulthood: Physical activity and pediatric bone density. Journal of Bone and Mineral Research, 31(8), 1504–1512. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jbmr.2872
- Moeijes, J., van Busschbach, J. T., Wieringa, T. H., Kone, J., Bosscher, R. J., & Twisk, J. W. R. (2019). Sports participation and health-related quality of life in children: results of a cross-sectional study. Health and quality of life outcomes, 17(1), 64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30987637/
- National Alliance for Yout Sport (NAYS). (2016, junio 20). Soccer receives A+ grade for health benefits for kids, study finds. Consultado el 19 de abril de 2023. Disponible en: https://www.nays.org/sklive/sure-shots/soccer-receives-a-grade-for-health-benefits-for-kids-study-finds/
- Pacheco, J. R., Rueda, S. R., & Vega, C. A. (2013). Conducta prosocial: una alternativa a las conductas agresivas. Revista Investigium IRE Ciencias Sociales y Humanas, 4(1), 234-247. https://investigiumire.unicesmag.edu.co/index.php/ire/article/view/56