Ontdek visuele problemen bij kinderen op jonge leeftijd
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van oogziekten of visuele problemen bij kinderen.
Sommige veelvoorkomende problemen met het gezichtsvermogen bij kinderen, zoals strabismus of bijziendheid, zijn voor ouders relatief eenvoudig op te sporen. Andere problemen met het gezichtsvermogen kunnen echter gemakkelijk onopgemerkt blijven.
Waarschuwingssignalen van visuele problemen bij kinderen
De eerste tekenen van problemen met het gezichtsvermogen bij kinderen kunnen onopgemerkt blijven. Ze kunnen zich echter wel last hebben van hoofdpijn en wazig zien.
Je kind kan ook andere vroege waarschuwingssignalen vertonen, zoals familieleden niet goed identificeren als ze verder weg staan en voorwerpen heel dicht bij het gezicht houden.
Een kind kan ook over de ogen wrijven of scheel kijken, vooral als het moe is. In andere gevallen kan een kind het hoofd achterover kantelen om een beter beeld te krijgen en klagen over hoofdpijn of wazig zicht.
De visuele ontwikkeling van een kind tijdens de eerste levensmaanden
Tijdens het eerste levensjaar verloopt de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen op de volgende manier:
- 6 weken. Ze reageren op gezichtsuitdrukkingen.
- 2-3 maanden. Ze merken beweging op en kunnen kleurrijke objecten volgen met hun ogen.
- 3-6 maanden. Ze kijken naar hun handen en kunnen de activiteiten van hun omgeving volgen.
- 4 maanden. Ze glimlachen naar hun spiegelbeeld.
- 6 maanden. Ze volgen bewegende objecten met hun ogen en proberen ze aan te raken.
- 7 maanden. Ze raken hun eigen spiegelbeeld aan.
- 9 maanden. Ze bewegen voorwaarts om beter naar een object te kunnen kijken.
- 1 jaar oud. Ze zoeken naar speelgoed en objecten die uit hun gezichtsveld zijn verdwijnen.
Om ervoor te zorgen dat problemen niet onomkeerbaar worden, is het belangrijk om een volledige medische oogscreening te krijgen vanaf de leeftijd van vier, vooral als er een familiegeschiedenis is van een oogaandoening.
Soorten visuele problemen bij kinderen
Amblyopie (lui oog), strabismus en kleurenblindheid (kleurzichtverandering) komen ook vaak voor. De meestvoorkomende visuele problemen bij kinderen zijn echter de zogenoemde refractie-afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Deze aandoeningen treffen ongeveer 20% van de kinderen.
Lui oog
Amblyopie of een lui oog treft ongeveer 2-5% van de bevolking en is dan ook een van de meestvoorkomende oorzaken van gezichtsverlies in de ontwikkelde landen. In het geval van een lui oog zijn een snelle diagnose en vroege behandeling de sleutels om de progressie van de ziekte op volwassen leeftijd te voorkomen.
Je moet speciale aandacht besteden aan je kind als ze te vroeg zijn geboren en als er een familiegeschiedenis is van lui oog, refractie-afwijkingen of retina-problemen.
Hoewel deze aandoening meestal asymptomatisch is, kunnen er soms symptomen zoals hoofdpijn en nekpijn ontstaan. Als je kind al kan lezen, kan hij of zij woorden overslaan of letters verwarren.
Scheelkijken
Strabismus oftewel scheelkijken treft tussen 3% en 6% van de bevolking. Vroege diagnose van deze aandoening is belangrijk omdat het kan worden gecorrigeerd bij kinderen met een correcte behandeling. Deze aandoening kan niet worden gecorrigeerd op volwassen leeftijd. Enkele tekenen die wijzen op strabismus zijn bijvoorbeeld:
- verkeerde uitlijning van de ogen.
- de ogen bewegen niet samen in dezelfde richting.
- het kind kantelt zijn hoofd zijwaarts om naar specifieke punten te kijken.
- knipogen of gewoonlijk in de ogen wrijven.
- het kind loenst of sluit een oog om zich te concentreren.
Bijziendheid
Bijziendheid of myopie manifesteert zich ongeveer op de leeftijd van zes en veroorzaakt meestal symptomen zoals loensen om zich op verre objecten te concentreren en het verwarren van mensen die relatief ver weg zijn.
Sommige kinderen kunnen ook dichter naar een object lopen om ze beter te zien of om iets te kunnen lezen. Daarnaast kunnen de ogen loensen om beter scherp te stellen.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in het volgende artikel:
5 dingen die je niet wist over je ogen
Verziendheid
Deze aandoening is meestal fysiologisch, wat betekent dat het bij de meeste baby’s aanwezig is bij de geboorte. Het verdwijnt echter geleidelijk naarmate het oog groeit. In sommige gevallen kan het echter levenslang blijven bestaan.
Een ongecorrigeerde hoge mate van verziendheid kan amblyopie of strabismus veroorzaken. Deze aandoening kan ook hoofdpijn veroorzaken bij activiteiten die dichtbij zijn en vermoeide ogen na afloop van dergelijke activiteiten.
Astigmatisme
Deze toestand zorgt ervoor dat het licht van objecten die het oog binnenkomen zich op meer dan één punt op het netvlies concentreert. Dit leidt tot wazig en vervormd zicht. Het belangrijkste symptoom is een wazige of vervormde waarneming voor zowel objecten dichtbij als op afstand.
Raadpleeg een specialist
Kende je de tekenen van problemen met het gezichtsvermogen bij kinderen al? Raadpleeg je vertrouwde specialist als je deze symptomen bij je kind opmerkt. De professional zal het probleem onderzoeken en de behandeling ervan bepalen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alvarez-Peregrina C, Martinez-Perez C, Sánchez-Tena MÁ. Myopia and Other Visual Disorders in Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 22;19(15):8912.
- Bates A. Common eye problems among children. London J Prim Care (Abingdon). 2010 Jul;3(1):27-30.
- Castanes MS. Major review: The underutilization of vision screening (for amblyopia, optical anomalies and strabismus) among preschool age children. Binocul Vis Strabismus Q. 2003;18(4):217-32.
- Decarlo DK, McGwin G Jr, Bixler ML, Wallander J, Owsley C. Impact of pediatric vision impairment on daily life: results of focus groups. Optom Vis Sci. 2012 Sep;89(9):1409-16.
- Park SH. Current Management of Childhood Amblyopia. Korean J Ophthalmol. 2019 Dec;33(6):557-568.
- Recko M, Stahl ED. Childhood myopia: epidemiology, risk factors, and prevention. Mo Med. 2015 Mar-Apr;112(2):116-21.
- Sawers N, Jewsbury H, Ali N. Diagnosis and management of childhood squints: investigation and examination with reference to red flags and referral letters. Br J Gen Pract. 2017 Jan;67(654):42-43.
- West S, Williams C. Amblyopia in children (aged 7 years or less). BMJ Clin Evid. 2016 Jan 5;2016:0709.